Τριγμοί για το νομοσχέδιο-έκτρωμα!

Οι ρυθμίσεις για την αλλαγή φύλου απειλούν τη συνοχή της κυβέρνησης. Επιχείρηση «μασάζ» στον ΣΥΡΙΖΑ

Δοκιμάζει, και μάλιστα επικίνδυνα, την κυβερνητική συνοχή το νομοσχέδιο-έκτρωμα για την αλλαγή ταυτότητας φύλου που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφίζεται αύριο, καθώς συνεχίζουν να εκφράζονται σοβαρές διαφωνίες από βουλευτές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝ.ΕΛ. 

Υπό τον φόβο μιας γενικής ανταρσίας και για την αποφυγή άλλων αναταράξεων, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε εντολή, προτού εισαχθεί το διαβόητο νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, να πραγματοποιηθεί άτυπη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία του αρμόδιου υπουργού Σταύρου Κοντονή, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Με άλλα λόγια, θα πρόκειται για ακόμη ένα μασάζ προς τους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι προβληματίζονται σφόδρα για ορισμένες διατάξεις σχετικά με την αλλαγή φύλου, αλλά και με την τροπολογία που αφορά την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» (θα κατατεθεί στο ίδιο σχέδιο νόμου).

Η βουλευτής Πειραιά Γεωργία Γεννιά, η οποία πρόσκειται στο ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά, έχει εδώ και μέρες δηλώσει ότι προτίθεται να καταψηφίσει το άρθρο για την αλλαγή φύλου στα 15 έτη, ενώ μεγάλες επιφυλάξεις εκφράζει η επίσης βουλευτής Πειραιά Νίνα Κασιμάτη. Αμφότερες διατηρούν τις δικές τους απόψεις και μένει να φανεί αν θα εμμείνουν σε αυτές μέχρι αύριο, όταν θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία, ή αν θα βάλουν νερό στο κρασί τους.

Επιφυλάξεις

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες επιφυλάξεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι το νομοσχέδιο από πολλούς αντιμετωπίζεται με κρύα καρδιά. Ταυτόχρονα, στον κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝ.ΕΛ., τουλάχιστον δύο βουλευτές, οι Κώστας Κατσίκης και Δημήτρης Καμμένος, έχουν διαμηνύσει από την πλευρά τους ότι δεν θα υπερψηφίσουν.

Ο κ. Κατσίκης επανήλθε χθες, δηλώνοντας αμετακίνητος από την απόφασή του, τονίζοντας ότι για συνειδησιακούς λόγους θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
«Το πρότυπο της οικογένειας είναι παγιωμένο στον αξιακό μου πίνακα και μη δεκτικό μεταβολών» σημείωσε σε συνέντευξή του και υπογράμμισε: «Καμία απολύτως διόρθωση του πρώτου μέρους του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου δεν θα ήταν ικανή να με πείσει να υπερψηφίσω ένα νομοθέτημα που τορπιλίζει τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας».

Ποια είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας

Με τη δική της πρόταση για την αλλαγή ταυτότητας φύλου θα προσέλθει στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής η Ν.Δ.

«Είμαστε αντίθετοι με τη φιλοσοφία της κυβερνητικής πρότασης» λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, στην οποία πάντως αξίζει να σημειωθεί πως παρατηρούνται διαφοροποιήσεις μεταξύ των βουλευτών της, όσον αφορά τη στάση που θα πρέπει να ακολουθηθεί στη σχετική ψηφοφορία. Στο πλαίσιο αυτό, και με σκοπό να αποφευχθούν τυχόν εσωκομματικοί τριγμοί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Στην περίπτωση αυτή, είτε η κυβέρνηση θα «συρθεί» πίσω από τη Ν.Δ. και θα συμφωνήσει στην πρότασή της είτε θα αρνηθεί (το πιο πιθανό) και η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει επί της αρχής το κυβερνητικό νομοσχέδιο.
Η πρόταση της Ν.Δ., μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι το δικαίωμα αλλαγής φύλου θα μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο μία φορά, θα απαιτείται ειδική ιατρική γνωμάτευση από αρμόδια επιτροπή, ενώ η σχετική απόφαση θα λαμβάνεται μετά την ενηλικίωση του ενδιαφερομένου, άνω των 18 ετών, απορρίπτοντας έτσι το όριο των 15 ετών που θέτει η κυβέρνηση.

Επίσης, η αξιωματική αντιπολίτευση απορρίπτει το ενδεχόμενο υιοθεσίας ή γάμου όσων αποφασίζουν να προχωρήσουν στην αλλαγή ταυτότητας φύλου. Υπέρ του νομοσχεδίου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου τάχθηκε χθες ο τομεάρχης Εργασίας Βασίλης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι η Εκκλησία θα πρέπει να περιοριστεί στον πνευματικό ρόλο της.

Oργή ακόμη και από τον Λεβέντη!

Αντίθετος με το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου είναι ο Βασίλης Λεβέντης και, όπως είπε, θα το καταψηφίσει γιατί αντίκειται στη φύση, στον Θεό και στις αξίες του Ελληνισμού. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων υποστήριξε πως, αν τελικά περάσει το νομοσχέδιο, ο ίδιος θα θέσει ως όρο σε μελλοντική συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνεργασίας την κατάργησή του.

«Η Ενωση Κεντρώων δεν δικαιούται να υπερψηφίσει ένα νόμο που αντίκειται στη φύση, στον Θεό και στις αξίες του Ελληνισμού» είπε ο κ. Λεβέντης σε τηλεοπτική συνέντευξή του και αποκάλυψε πως επικοινώνησε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να ζητήσει τη γνώμη του επί του θέματος και εκείνο του υπέδειξε να συνταχθεί με τη γνώμη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τόνισε, επίσης, ότι ο νόμος αυτός θα δημιουργήσει απείρως περισσότερα προβλήματα από όσα, υποτίθεται, επιδιώκει να επιλύσει και κατέληξε ότι δεν μπορεί να ψηφίσει κάτι που δεν μπορεί να εξηγήσει στη σύζυγό του, «την κυρία Νατάσα». Να της εξηγήσει, δηλαδή, «ότι απέναντι ο Χρήστος θα λέγεται Χριστίνα».

Βολές του Τσακαλώτου κατά του ΚΚΕ 

Βολές κατά του ΚΚΕ για τη στάση του στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας πως η στάση του Περισσού «αντιβαίνει στα γραπτά των Marx και Engels, αλλά δείχνει και παντελή άγνοια για τις θέσεις των αριστερών στοχαστών των αρχών του 20ού αιώνα περί σεξουαλικότητας και ελεύθερων σχέσεων».

Με άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα, υπό τον τίτλο «Πολύς γαρ ο φιλελευθερισμός, λίγοι δε οι φιλελεύθεροι», ο κ. Τσακαλώτος υπερασπίζεται την αλλαγή φύλου ασκώντας κριτική στο ΚΚΕ, αναφέροντας ότι η Αριστερά θεωρεί πως χρειάζεται διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν βασίζεται μόνο στην πολιτική θεωρία αλλά και στη συναισθηματική νοημοσύνη.

«Οι πολιτικοί που καταλαβαίνουν την ανάγκη επέκτασης των δικαιωμάτων, αλλά καταψηφίζουν, είτε για να τα έχουν καλά με την κοινωνική τους βάση είτε για να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση, αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα ως μέσα για τις πολιτικές τους επιδιώξεις και όχι ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας» υπογραμμίζει ο κ. Τσακαλώτος.