Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟ

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε κάτι που έπρεπε να έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό, αλλά κανενός το αυτί δεν ίδρωσε.

Και αναφέρομαι στην απόφαση της Eurobank να παραχωρήσει σε γύπες -funds, όπως αποκαλούνται πολιτισμένα- δάνεια πολιτών ύψους 1,5 δισ., για να εισπράξει μόλις και μετά βίας 45.000.000 ευρώ. Δηλαδή για 100 ευρώ που χρωστά ο πολίτης, η τράπεζα θα εισπράξει τρία! Είπατε κάτι; Ακούσατε κάτι;

Δηλαδή το ευρώ που χρωστάμε και η τράπεζα το απαιτούσε από εμάς με ιλιγγιώδεις τόκους και ληστρικά επιτόκια το πούλησε στα κοράκια της αγοράς, τα οποία έχουν στηθεί για να εισπράξουν με κάθε τρόπο τα δάνεια μόλις τρία λεπτά. Είδατε να ξεσηκωθεί το σύμπαν; Και ρωτάμε πολύ απλά:

Γιατί δεν τόλμησε και δεν τολμά ακόμη η κυβέρνηση να κάνει κάτι πράγματι αριστερό; Δηλαδή, να πουλήσει τα δάνεια σε αυτούς που τα χρωστά κάθε τράπεζα στην τιμή που τα δίνουν στα funds; Γιατί σιωπά ο λαλίστατος κ. πρωθυπουργός σε αυτή τη μεγάλη κλοπή που στήνεται σε βάρος του ελληνικού λαού και όσων έπεσαν θύματα των τραπεζών; Τι τον εμποδίζει να κάνει κάτι πραγματικά αριστερό και επαναστατικό;

Γιατί πρέπει να παραδώσει τους δανειζόμενους σε εποχές ευημερίας Ελληνες και Ελληνίδες στα χέρια των απαιτητικών funds;
Η λύση σε αυτό το τεράστιο θέμα είναι μία και μόνη: Ο πολίτης να έχει τη δυνατότητα να αγοράσει το δάνειό του. Οχι βέβαια με τα κολπάκια των δήθεν... προσφορών από τις τράπεζες, οι οποίες κάνουν ασύμφορες προτάσεις μόνο και μόνο για να παγιδέψουν τους πολίτες.

Κύριε Τσίπρα, νομοθετήστε να τελειώνουμε με αυτήν την τραγωδία οριστικά και αμετάκλητα. Βάλτε τα επιτέλους με τους τραπεζίτες, που ζουν πολυτελέστατα ακόμη και σήμερα που συζητάμε, απολαμβάνοντας μισθούς και προνόμια. Κάντε επιτέλους πράξη την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η αλήθεια είναι απλή. Από τη στιγμή που περικόψατε (όχι εσείς, για να είμαστε δίκαιοι, οι προκάτοχοί σας) το εισόδημα των πολιτών κατά 30%-40%, το αντίστοιχο έπρεπε να έχει συμβεί και με τις οφειλές τους. Δυστυχώς δεν το κάνατε. Δεν κάνατε, όμως, ούτε το αυτονόητο, όταν οι πολίτες πλήρωσαν πολλαπλά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να τους αφαιρέσετε τότε το ποσοστό που τους αναλογούσε.

Τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία σας να κάνετε πράξη τη σεισάχθεια που οφείλετε εσείς και οι πανούργοι δανειστές, που τα θέλουν μονά ζυγά δικά τους.

Τολμήστε. Ψηφίστε εδώ και τώρα νόμο, που να μπορεί ο πολίτης να αγοράζει το δάνειό του στην ίδια τιμή που το πουλάνε οι τράπεζες στους γύπες. Και μη σας παραμυθιάζουν ότι υπάρχει φόβος να δημιουργηθούν νέες φουρνιές κακοπληρωτών και «κόκκινων» δανείων. Οχι τίποτε άλλο, αλλά οι τράπεζες δεν δίνουν πλέον δάνεια.

Τολμήστε, κ. πρωθυπουργέ. Δείξτε επιτέλους ότι αυτήν τη χώρα την κυβερνάτε εσείς.

Νίκος Ελευθερόγλου