Μετρούν τις πληγές τους μετά την… αλλαγή φύλου

Εντονη γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ για Γεννιά και ΑΝ.ΕΛ., ενώ στη Ν.Δ. κάνουν λόγο (εμμέσως) για απώλεια της δεδηλωμένηςΘέμα δεδηλωμένης θέτει πλέον ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία, ενώ το Μαξίμου διαμηνύει ότι η κυβερνητική συνοχή δεν αμφισβητείται. Το αποτέλεσμα της προχθεσινής ψηφοφορίας για την αλλαγή ταυτότητας φύλου από την ηλικία των 15 δημιούργησε εσωκομματικές τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ και αναταράξεις στη συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ., αλλά και γκρίνια στο εσωτερικό της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. 

Στη Νέα Δημοκρατία αρκετά στελέχη της «φιλελεύθερης πτέρυγας» θα προτιμούσαν ένα «ναι» στο νομοσχέδιο, ενώ στο ΠΑΣΟΚ εξαπολύονται εκατέρωθεν βολές για τις απουσίες και την εν γένει στάση του κόμματος στην ψηφοφορία.

«Εχει δημιουργηθεί πολιτικό ζήτημα. Ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ζήτημα απώλειας της νομοθετικής πλειοψηφίας, δεν μιλάω για δεδηλωμένη. Η Βουλή νομοθέτησε με 148 ψήφους, χάρη στους απόντες και στις ψήφους του Ποταμιού» δήλωσε ο Μάκης Βορίδης προκαλώντας την αντίδραση των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Η δεδηλωμένη χάνεται μόνο αν υπάρξει πρόταση μομφής» σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου Μανταλένα Παπαδοπούλου, συμπληρώνοντας ότι «αν η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αμφιβολία για το αν η κυβέρνηση έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας, ας βρει τη δύναμη και τα ψυχικά αποθέματα να καταθέσει πρόταση μομφής και να πάρει την απάντηση».

Η διαφοροποίηση της βουλευτού Γεωργίας Γεννιά προκάλεσε την αντίδραση της Κουμουνδούρου, με την εκπρόσωπο Τύπου Ράνια Σβίγγου να ζητά, μάλιστα, εξηγήσεις από τη βουλευτή Πειραιά για την «ανταρσία» της. «Η Γεννιά πρέπει να εξηγήσει γιατί το έκανε. Ολοι γνωρίζουν σε ποιο κόμμα βρίσκονται» είπε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός. «Η κυβέρνηση είναι ενωμένη» πρόσθεσε.

«Δυσανεξία»

Ταυτόχρονα, αναζωπυρώθηκαν στην Κουμουνδούρου οι δυσανεξίες ορισμένων στελεχών για τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ. Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο του Νίκου Ξυδάκη.
«Με άλλους μπορεί να βρεθούμε και με άλλους να χωρίσουμε» ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο επανεξέτασης των συμμαχιών μετά την αρνητική ψήφο των ΑΝ.ΕΛ. και τη θετική του Ποταμιού.
Από την άλλη, στη Ν.Δ. τρίβουν τα χέρια τους καθώς διαπιστώνουν τριγμούς στο καράβι της συγκυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση βγήκε βαριά τραυματισμένη από την ιστορία αυτή» τόνισε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του κόμματος Μακάριος Λαζαρίδης, προσθέτοντας ότι «καταδείχτηκε πλήρως ότι υπάρχει πρόβλημα σοβαρό στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., καθώς το άρθρο 3 στην ουσία καταψηφίστηκε, το οποίο ήταν και ο πυρήνας του επίμαχου νομοσχεδίου, και αποδείχτηκε ότι το μόνο που κρατάει αυτή την κυβέρνηση είναι η καρέκλα».

Ρεσιτάλ αντιφάσεων από Παπαχριστόπουλο

Το νομοσχέδιο αλλαγής φύλου προκάλεσε σύγχυση στον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάση Παπαχριστόπουλο. Από τη μία, ισχυρίστηκε ότι ήταν κάτι που θα έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και καιρό και, από την άλλη, πως οι ΑΝ.ΕΛ. αγωνίστηκαν για να μην περάσει η επίμαχη διάταξη αλλαγής φύλου από τα 15 χρόνια, ψηφίζοντας οι περισσότεροι «όχι», αν και ο ίδιος τοποθετήθηκε με το «παρών» για να μην καταμετρηθεί η ψήφος του στις αρνητικές.

«Σας λέω ευθέως ότι κάποιοι αγωνιστήκαμε, οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. όλοι ψήφισαν “όχι”, εγώ ψήφισα “παρών”. Μέσα μου πίστευα, πιστεύω και θα συνεχίζω να πιστεύω ότι αυτό έπρεπε να έχει έχει γίνει εδώ και καιρό» ανέφερε ο βουλευτής σε τηλεοπτική συνέντευξή του, εξηγώντας στη συνέχεια (σ.σ.: λίγοι κατάλαβαν) ότι ήταν αρνητικός στο να μπορεί να γίνει η αλλαγή από το 15ο έτος, «καθώς στα 15 υπάρχουν δύο προϋποθέσεις πολύ σημαντικές, η συναίνεση του γονέα και η ψυχιατρική γνωμάτευση, ενώ μόλις δύο χρόνια μετά μπορεί να το αποφασίσει μόνος του ο πολίτης». Τέλος, είπε πως είναι κατάκτηση των ΑΝ.ΕΛ. ότι «ψηφίζουμε κατά συνείδηση».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα