Μεγαλοψυχία Ανθιμου: Η Εκκλησία δεν αποκλείει κανέναν

Ποικίλες αντιδράσεις από τα μέλη της Ιεραρχίας συνεχίζει να προκαλεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νομική ταυτότητα φύλου.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου (φωτό) χθες στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.
Ο κ. Ανθιμος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πήγαινε σε εκδήλωση διεμφυλικών για να διατυπώσει τη θέση της Εκκλησίας, ενώ είπε ότι η Εκκλησία δεν αποκλείει κανέναν.

«Η Εκκλησία δεν μπορεί να το δεχτεί» είπε για τις αλλαγές που φέρνει η ψήφιση του νόμου, τονίζοντας ωστόσο ότι «ακόμη δεν έχει τεθεί θέμα αποκλεισμού (σ.σ.: των διεμφυλικών) από την Εκκλησία. Η Εκκλησία ποτέ δεν αποκλείει τους ανθρώπους από τη διδασκαλία της, εφόσον ομολογούν ότι είναι πιστοί. Αν κάποιος εκδηλώσει την πίστη, είμαι βέβαιος ότι η Εκκλησία θα αποφανθεί ότι είναι ευπρόσδεκτος. Εφόσον είναι ακέραιο πρόσωπο, διανοητικά και σωματικά, και ζητήσει να έρθει στην Εκκλησία, φυσικά και θα έρθει. Προσωπική εκτίμηση, θα αποσαφηνιστεί αν έρθει το θέμα στη Σύνοδο. Ούτως ή άλλως, ξέρουμε τι είναι αυτοί που έρχονται να εξομολογηθούν;»

«Δεν γίνεται»

Στην ερώτηση αν η Εκκλησία πρέπει να παρεμβαίνει στην πολιτική, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ήταν κατηγορηματικός: «Είναι απαράδεκτα αυτά! Δεν μπορεί η Εκκλησία να ταυτίζεται με κόμμα. Δεν γίνεται να παρεμβαίνει έτσι η Εκκλησία. Εγώ ψηφίζω, αλλά κανείς δεν ξέρει τι. Υπάρχουν οικογένειες που ψηφίζουν ΚΚΕ, αλλά την Εκκλησία δεν την αρνούνται».

Ο κ. Ανθιμος απάντησε και στις αστήρικτες δηλώσεις Ραγκούση: «Και εμείς μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι πολιτικοί που ήταν χθες στη Βουλή μπορεί να έχουν σεξουαλικές ιδιαιτερότητες».

Στο μεταξύ, βέτο στην παρουσία βουλευτών που ψήφισαν το νομοσχέδιο βάζει ο μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας, τονίζοντας:
«Δεν θα προσφέρω τιμή πολιτικού άρχοντος σε όσους ψήφισαν τον νόμο και επισκεφτούν τον τόπο μας».