Μολύνθηκαν και τρόφιμα με εντομοκτόνο

Παίρνει διαστάσεις το σκάνδαλο των τοξικών αβγών, μετά την αποκάλυψη ότι ανιχνεύτηκε Fipronil σε ψωμί, μακαρόνια, σαλάτες και λικέρΑπό τη 
Νεκταρία Καρακώστα

Συναγερμός και πάλι σήμανε στη Γερμανία λόγω του σκανδάλου με τα μολυσμένα με Fipronil αβγά. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», ίχνη του εντομοκτόνου εντοπίστηκαν σε πολλά είδη που περιέχουν αβγό, από σαλάτες και είδη αρτοποιίας έως ζυμαρικά και αλκοολούχα ποτά με βάση το αβγό (λικέρ αβγού)!

Σε ελέγχους που πραγματοποίησε το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας σε 500 τρόφιμα, εντοπίστηκαν ίχνη της ουσίας σε 100 από αυτά! Σε ένα στα τέσσερα από τα θετικά δείγματα, μάλιστα, τα επίπεδα της τοξικής ουσίας βρίσκονταν πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια! Οι έλεγχοι, σε συνολικά 800 τρόφιμα, θα ολοκληρωθούν εντός του μήνα, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα όμως είναι εξωφρενικά!

Από τον περασμένο Ιούλιο εκατομμύρια αβγά αποσύρθηκαν από την ευρωπαϊκή αγορά και η ανησυχία είχε -τουλάχιστον προς το παρόν- ατονήσει, όμως η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι το σκάνδαλο φαίνεται να έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από όσο είχε αρχικά υποτεθεί. Ακόμη πιο σκανδαλώδης είναι η απόπειρα συγκάλυψης που αποκαλύπτει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται, οι γερμανικές Αρχές δεν απαίτησαν μαζικές ανακλήσεις προϊόντων από τη βιομηχανία με το επιχείρημα ότι δεν είχαν νομικό έρεισμα για κάτι τέτοιο, κάτι που επέτρεψε στις γερμανικές εταιρίες τροφίμων να αποσύρουν σιωπηλά τα προϊόντα τους από την αγορά, χωρίς να ενημερωθούν οι πελάτες που αγόρασαν μολυσμένα προϊόντα. Υπάλληλος σε ένα από τα εργαστήρια που πραγματοποιούν τους ελέγχους δήλωσε στη «Süddeutsche Zeitung» ότι υπήρχε πίεση οι έλεγχοι να γίνουν όσο το δυνατόν πιο επιφανειακά, ώστε να αποφευχθούν μαζικές ανακλήσεις που θα ήταν κοστοβόρες για τις γερμανικές επιχειρήσεις. Ορισμένοι συσχετίζουν την απόπειρα συγκάλυψης με τη χρονική συγκυρία του σκανδάλου. Λίγο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, οι Αρχές δεν ήθελαν να εκθέσουν τους καταναλωτές σε ειδήσεις που προκαλούν φόβο.

Ενώσεις προστασίας καταναλωτών ζητούν τώρα τη λήψη αυστηρότερων μέτρων. «Το Fipronil δεν έχει καμία θέση σε τρόφιμα, θα έπρεπε να το είχαν απομακρύνει από τα ράφια» τονίζει ο Κλάους Μίλερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Καταναλωτών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα