Σκληρό ύφος ο Ραχόι μετά την «τούμπα» Πουτζντεμόν

Απορρίπτει κάθε διαμεσολάβηση, ενώ η «El Pais» θυμίζει τη στροφή 180ο του Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα του 2015

Από τη 
Θεανώ Καρούτα 

Σκληρή στάση κρατά ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μετά την πολιτική «κυβίστηση» του Κάρλες Πουτζντεμόν περί «συμβολικής» (όπως τη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης Τζόρντι Τουρούλ) ανεξαρτησίας της Καταλονίας. «Κυβίστηση» που όπως θύμιζε χθες η «El Pais», στην Ελλάδα, ως «Κωλοτούμπα, αποτελεί πια... πολιτικό όρο, που σημαίνει στροφή 180 μοιρών», σαν κι αυτή «του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα του 2015».

Ο Ραχόι, μετά τις πολύωρες χθεσινές συζητήσεις με το επιτελείο και τους υπουργούς του, απέρριψε κάθε πρόταση για διαμεσολάβηση με τους αυτονομιστές της Καταλονίας, υποστηρίζοντας ότι στην παρούσα φάση απλώς δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί: «Δεν υπάρχει καμία δυνατή διαμεσολάβηση μεταξύ της δημοκρατικής νομιμότητας, της απείθειας και της παρανομίας».

Ο Ραχόι κάλεσε τον πρόεδρο της Καταλονίας να αποσαφηνίσει εάν πράγματι έχει κηρυχθεί ανεξαρτησία ή όχι -διευκρινίζοντας ότι από την απάντηση εξαρτάται η ενεργοποίηση ή όχι του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος- και του έθεσε προθεσμία πέντε ημερών για να απαντήσει. Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος το βράδυ της Τρίτης κήρυξε -κατά κάποιον τρόπο- την ανεξαρτησία της Καταλονίας για να τη θέσει σε αναστολή λίγο αργότερα ζητώντας συνομιλίες με τη Μαδρίτη, έχει καταφέρει να προκαλέσει χάος και ασάφεια στην κεντρική κυβέρνηση, η αντιπρόεδρος της οποίας Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία, δήλωσε: «Ο Πουτζντεμόν δεν ξέρει πού βρίσκεται και πού πηγαίνει».

Νέο «όχι»

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, στην ασάφεια του Καταλανού αυτονομιστή «διαβάζει» περιθώρια για συνομιλίες με τη Μαδρίτη, κάτι που όμως απέρριψε απερίφραστα ο Ραχόι.
Στον απόηχο της... κωλοτούμπας του Καταλανού ηγέτη, πολύτιμος σύμμαχος στο πλευρό του Μαριάνο Ραχόι αναδείχθηκε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος είχε στηρίξει εξαρχής την κυβέρνηση, προχώρησε χθες βράδυ σε συμφωνία με τον συντηρητικό πρωθυπουργό για την εκκίνηση των διαδικασιών αναθεώρησης του Συντάγματος με στόχο να τροποποιηθούν τα προβλεπόμενα για τη διακυβέρνηση των αυτόνομων περιφερειών, της Καταλονίας συμπεριλαμβανομένης.