Η Αθήνα ξαναζεί μέρες του ’44

Απόψε η συναυλία Ζαμάνη, Δεληβοριά στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων στο κτίριο του ΕΑΤ-ΕΣΑΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα 

Εκθέσεις, συναυλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, ιστορικούς περιπάτους και μια σειρά από ενδιαφέρουσες δράσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας από τις γερμανικές δυνάμεις. Μάλιστα, αυτή είναι η τρίτη χρονιά που γίνονται στην πρωτεύουσα οι σχετικές εκδηλώσεις υπό τον τίτλο «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη», που διοργανώνονται με ελεύθερη είσοδο από το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και άλλους φορείς. Στόχος τους είναι η ανάδειξη του αγώνα του ελληνικού λαού την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Συγκεκριμένα, σήμερα το βράδυ θα δοθεί η κεντρική συναυλία των δράσεων στο Κτίριο 6 του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ-ΕΣΑ (βρίσκεται στο Πάρκο Ελευθερίας) με τους Φοίβο Δεληβοριά και Ματούλα Ζαμάνη, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν κομμάτια πλαισιωμένα από κείμενα που μεταφέρουν μουσικά το κλίμα των ημερών της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα.

Στο ίδιο κτίριο και έως τις 29 Οκτωβρίου φιλοξενείται και η ενδιαφέρουσα έκθεση κόμικς με τίτλο «Ενα γλυκό ξημέρωμα. Ιστορίες κόμικς για την κατοχική Αθήνα», η οποία παρουσιάζει με μια διαφορετική ματιά όσα συνέβησαν στην Αθήνα της Κατοχής. Εως τις 29 Οκτωβρίου -πάντα στον ίδιο χώρο- θα έχει την ευκαιρία να δει κανείς και την έκθεση σπάνιου αρχειακού και φωτογραφικού υλικού με τίτλο «Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση» σε επιμέλεια των Γιάννη Γκλαβίνα, Τάσου Σακελλαρόπουλου και Μενέλαου Χαραλαμπίδη.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι εκθέσεις είναι καθημερινά ανοιχτές στο ευρύ κοινό και συμπληρώνονται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την Κατοχή, που απευθύνεται σε μαθητές στ’ Δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στις 9 το πρωί θα διεξαχθεί αγώνας δρόμου με εκκίνηση το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και τερματισμό το Σκοπευτήριο Καισαριανής. Για την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί και ο ιστορικός περίπατος με τίτλο «Αντίσταση και δωσιλογισμός στην κατεχόμενη Αθήνα» με τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη. Το σημείο συνάντησης είναι τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 11 το πρωί.

Στις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις συγκαταλέγεται και η μεγάλη συναυλία που θα δοθεί την 1η Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τίτλο «Αθήνα ελεύθερη – Ενα μουσικό ταξίδι στην Αθήνα του 1944». Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και η Χορωδία του Δήμου, ενώ η μουσική διεύθυνση είναι του Σταύρου Μπερή.

Για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορεί κανείς να επισκεφτεί την ιστοσελίδα www.freeathens44.org.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα