Αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα της ιλαράς

Εως χθες είχαν καταγραφεί 250 περιστατικά, με μεγαλύτερη συχνότητα στη νότια ΕλλάδαΑυξάνονται τα κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Συγκεκριμένα, έως χθες είχαν καταγραφεί 250 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη νότια Ελλάδα, ενώ έως την 1η Οκτωβρίου τα περιστατικά έφταναν τα 215.

Στην πλειονότητά τους, τα άτομα που εμφανίζουν τη νόσο είναι Ελληνες που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 25-44 ετών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει: «Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές». Παράλληλα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι σε εξέλιξη η επιδημία της ιλαράς.

Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο 2016-2017 καταγράφηκαν περισσότερα από 17.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και σημειώθηκαν 43 θάνατοι. Για την αντιμετώπιση της νόσου συστήνεται ο εμβολιασμός με το μεικτό εμβόλιο ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Οπως υπογραμμίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, για τον έλεγχο της νόσου απαιτούνται η επιδημιολογική επιτήρηση, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και των εθνικών Αρχών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα