«Καμπανάκι» για τη στοματική υγεία των ΑμεΑ

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στο βούρτσισμα των δοντιώνΑπό τη
Ρίτα Μελά

Η στοματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γενική υγεία, γι’ αυτό άλλωστε η φροντίδα των δοντιών, κυρίως στα άτομα με αναπηρία, είναι πολύ περισσότερο σημαντική. Και αυτό επειδή οι άνθρωποι με αναπηρία έχουν επιβαρημένη γενική υγεία, η πρόσβασή τους σε οδοντιατρικές υπηρεσίες είναι δύσκολη, όπως και η συνεργασία τους με τον οδοντίατρο.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς (ΟΣΠ) κατέγραψε και παρουσιάζει τα κυριότερα μέτρα πρόληψης της τερηδόνας και της ουλίτιδας, και τα συνιστά σε όσους φροντίζουν άτομα με αναπηρία, προκειμένου να έχουν καλή στοματική υγεία και καλύτερη ζωή.
Ο ΟΣΠ συστήνει το καθημερινό βούρτσισμα να γίνεται δύο φορές την ημέρα, από τις οποίες η μία να είναι οπωσδήποτε το βράδυ πριν από τον ύπνο.

Στην περίπτωση που το άτομο με αναπηρία αδυνατεί μόνο του, το βούρτσισμα γίνεται από τον φροντιστή. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Ενας από αυτούς είναι ο φροντιστής να βρίσκεται πίσω ή δίπλα από το άτομο με αναπηρία που κάθεται σε καρέκλα, αγκαλιάζοντας με το ένα χέρι το κεφάλι του και κρατώντας την κάτω γνάθο του ανοιχτή.

Ενας άλλος τρόπος είναι να κάθεται σε έναν καναπέ και να συγκρατεί ανάμεσα στα γόνατά του το κεφάλι του ατόμου με αναπηρία που κάθεται στο πάτωμα.

Καλύτερα δύο

Προτιμότερο βέβαια είναι να υπάρχουν δύο φροντιστές, που ο ένας κρατά το άτομο ακίνητο και ο άλλος τού βουρτσίζει τα δόντια.

Οταν το άτομο με αναπηρία δεν μπορεί να ξεπλύνει το στόμα του, το βούρτσισμα να γίνεται χωρίς οδοντόκρεμα, με βρεγμένη οδοντόβουρτσα με χαμομήλι χωρίς ζάχαρη ή ακόμα και με νερό. Μην ξεχνάτε το οδοντικό νήμα ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια. Δεν πρέπει να του προσφέρετε γλυκά για επιβράβευση και είναι προτιμότερο το γλυκό να τρώγεται μετά το κύριο γεύμα, οπότε θα ακολουθήσει το βούρτσισμα των δοντιών. Ο φροντιστής να εξετάζει συχνά το στόμα του ατόμου με αναπηρία και δύο φορές τον χρόνο να του κλείνει ραντεβού με τον οδοντίατρο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα