Τα «λουκέτα» αφανίζουν το επιχειρείν στη Β. Ελλάδα

Στοιχεία-σοκ για την αποβιομηχάνιση στην περιοχή και τη συνεχή «αιμορραγία», που οδηγούν σε μαρασμό τη μεταποίηση

Από τη
Μαρία Μαθιοπούλου

Με πληγή που αιμορραγεί ασταμάτητα μοιάζει το επιχειρείν στη βόρεια Ελλάδα, που ήταν κάποτε η «καρδιά» της βιομηχανίας της χώρας. Τα στοιχεία που έρχονται τον τελευταίο καιρό στη δημοσιότητα για το πλήγμα που έχει δεχθεί η επιχειρηματική κοινότητα της περιοχής είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά και, παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις δείχνουν μια μικρή ανάσχεση του ρυθμού των «λουκέτων», περιγράφουν μια εικόνα «μαρασμού» και απαισιοδοξίας για το μέλλον. Αλλωστε, η δυσβάσταχτη φορολογία, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος και μια σειρά παραγόντων που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα συνιστούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο πρέπει να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. Τα επιμελητήρια και οι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι χτυπούν «καμπανάκι», ζητώντας να λάβει το επιχειρείν τη θέση που του πρέπει ως κινητήρια δύναμη της πολυπόθητης ανάπτυξης.

«Γροθιά στο στομάχι» είναι τα προσωρινά στοιχεία έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η οποία καταγράφει την πραγματική κατάσταση της μεταποίησης σε 20 περιφερειακές ενότητες του βορειοελλαδικού τόξου. Ο βαθμός αποβιομηχάνισης που περιγράφουν είναι τουλάχιστον σοκαριστικός. Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία μετρά τα «λουκέτα» μεταξύ των μεταποιητικών Α.Ε. και ΕΠΕ που υπήρχαν το 2000 ή και ιδρύθηκαν ενδιάμεσα τα προηγούμενα 17 χρόνια, η κατάσταση είναι απελπιστική από άκρου εις άκρον της βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα, η μέχρι σήμερα καταγραφή δείχνει ότι στον Εβρο έχει κλείσει το 63% των μεταποιητικών Α.Ε. και ΕΠΕ, στο Κιλκίς έχει μείνει όρθιο λιγότερο από το 50% των επιχειρήσεων, ενώ η μοναδική αυτοδιοικούμενη βιομηχανική περιοχή της βόρειας Ελλάδας φθίνει καθημερινά.

Στη Ροδόπη έχει κλείσει το 34% των επιχειρήσεων, στα Γιάννενα πάνω από το 20%, και συγκεκριμένα το 22% έβαλε «λουκέτο», ενώ στην Καστοριά το 21% των εταιριών κατέβασε ρολά, χωρίς να έχει συνυπολογιστεί στο ποσοστό αυτό το πλήθος των εργαστηρίων γούνας της περιοχής, τα οποία είτε έκλεισαν είτε βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική και λειτουργική κατάσταση. Τέλος, στη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας μας, τη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, λειτουργεί περί το 70% των επιχειρήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν η περιοχή έσφυζε από ζωή και δημιουργία. Η έρευνα έχει ακόμα δρόμο μπροστά της και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους, αποκαλύπτοντας το σύνολο της εικόνας. Για την ώρα, πάντως, το ύψος των επενδεδυμένων κεφαλαίων που χάθηκαν και οι χιλιάδες θέσεις που απωλέσθησαν τα προηγούμενα χρόνια, και δη την περίοδο της κρίσης, προκαλούν ίλιγγο.

Στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, στον νομό Θεσσαλονίκης τα «λουκέτα» συνεχίζουν να πέφτουν βροχή. Στο εννεάμηνο, 2.342 επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, σύμφωνα με τα στοιχεία τόσο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) όσο και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΕΘ). Αναλυτικά, η βιοτεχνική κοινότητα της πόλης έχασε την εν λόγω περίοδο 450 μέλη της, που δεν κατάφεραν να αντέξουν και αποχώρησαν από την ενεργό δράση. Το ίδιο διάστημα, μόλις 273 επιχειρήσεις έκαναν έναρξη στο μητρώο του ΒΕΘ, τολμώντας να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στον επιχειρηματικό στίβο. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, στο εν λόγω εννεάμηνο, κατά μέσον όρο 1,6 επιχειρήσεις αποχαιρετούσαν κάθε ημέρα την ενεργό δράση, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Πάντως, την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους οι διαγραφές ήταν μειωμένες κατά 24% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, οπότε είχαν κλείσει 595 επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, οι εγγραφές ήταν αυξημένες κατά 8,3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2016, οπότε είχαν κάνει έναρξη 252 βιοτεχνίες.

Σύμφωνα με το ΒΕΘ, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα εξακολουθεί να είναι χαμένη στα ευχολόγια για ανάπτυξη, στις υποσχέσεις και στην έλλειψη ουσιαστικού σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας. «Η αιμορραγία στον επιχειρηματικό κόσμο συνεχίζεται, η ιδιωτική πρωτοβουλία βυθίζεται και οι ιθύνοντες αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη, σφυρίζοντας αδιάφορα και μετατοπίζοντας τον δημόσιο διάλογο σε άλλα ζητήματα, συχνά ήσσονος σημασίας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων.

Μεγάλες ήταν και οι απώλειες των επαγγελματιών

Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι απώλειες μεταξύ των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στο εννεάμηνο του έτους καταγράφηκαν 1.892 «λουκέτα» μεταξύ των μελών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).
Πέραν του μεγέθους αυτού, το ανησυχητικό είναι ότι το ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών στο ΕΕΘ είναι αρνητικό εδώ και 90 μήνες, δηλαδή από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Την ίδια περίοδο, από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Σεπτεμβρίου, εγγράφηκαν στα μητρώα του ΕΕΘ 1.818 εταιρίες. Στο αντίστοιχο εννεάμηνο του 2016 είχαν δημιουργηθεί 1.773 επιχειρήσεις και είχαν καταγραφεί 1.892 «λουκέτα». «Πολύ φοβάμαι ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί, αφού δεν υπάρχουν μέτρα αναστροφής της κατάστασης» ανέφερε, σχολιάζοντας τα νέα απογοητευτικά στοιχεία, ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης.