Ιράκ:«Αφιξη» του PKK στο Κιρκούκ είναι casus belli!

Βαριές κατηγορίες λίγες ώρες μετά την απόρριψη της απαίτησης για ακύρωση του δημοψηφίσματος

Από την Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Απερρίφθη τελικά χθες η απαίτηση της ιρακινής κυβέρνησης για ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, από τους ηγέτες των Κούρδων, μετά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο του Ιράκ Φουάντ Μασούμ.
Η Βαγδάτη είχε θέσει ως όρο στην Ερμπίλ την ακύρωση του αποτελέσματος, προκειμένου να προχωρήσει στη διεξαγωγή συνομιλιών για την επίλυση της διαμάχης.

Στη χθεσινή σύσκεψη που διεξήχθη στην επαρχία Σουλεϊμανίγε, εκτός του Ιρακινού προέδρου συμμετείχαν ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, η Χέρο Ταλαμπανί, χήρα του Κούρδου ηγέτη Τζαλάλ Ταλαμπανί, που πέθανε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις δύο πλευρές.

Οι Κούρδοι ηγέτες απέρριψαν τις «στρατιωτικές απειλές», όπως τις χαρακτήρισαν, των ιρακινών δυνάμεων εναντίον των μαχητών των Κούρδων πεσμεργκά και δεσμεύτηκαν να υπερασπιστούν το έδαφος που τελεί υπό κουρδικό έλεγχο σε περίπτωση επίθεσης.

Περιθώριο 24 ωρών

Λίγο νωρίτερα, η κυβέρνηση του Ιράκ είχε δώσει νέο περιθώριο 24 ωρών στις κουρδικές δυνάμεις, προκειμένου να αποσυρθούν από τις θέσεις τους στο -πλούσιο σε πετρέλαιο- Κιρκούκ, τις οποίες κατέχουν από το 2014.

Στο μεταξύ, ο στρατός της Τουρκίας με το πρόσχημα της εκδίωξης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τη μεθόριο μεταξύ Συρίας - Τουρκίας, αναπτύσσεται πλέον βαθύτερα στα εδάφη της βόρειας Συρίας, έχοντας ως στόχο να περικυκλώσει έναν κουρδικό θύλακα και να περιορίσει τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στην επαρχία Ιντλίμπ. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζει να εμποδίσει τις φιλοδοξίες των Κούρδων να ενώσουν την απομονωμένη περιοχή Αφρίν στο βόρειο τμήμα της Ιντλίμπ, με την υπόλοιπη αυτόνομη περιοχή που ελέγχουν στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα τουρκικά στρατεύματα από την περασμένη Πέμπτη, που εισήλθαν στα συριακά εδάφη, εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να δημιουργήσουν οχυρώματα και θέσεις παρατήρησης.
Η Δαμασκός κατήγγειλε το Σάββατο την τουρκική εισβολή, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της, και ζήτησε από την Αγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της.