Γονάτισαν για το «Αβέρωφ»!

Μεγάλη συγκίνηση επικρατεί στη Θεσσαλονίκη για το ιστορικό θωρηκτό

Εθνική υπερηφάνεια, συγκίνηση και δέος. Απλοί πολίτες, που επισκέπτονται το ιστορικό θωρηκτό «Αβέρωφ» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, γονατίζουν, σκύβουν και φιλούν το κατάστρωμα. Με τον συγκλονιστικό αυτό τρόπο αποτίουν φόρο τιμής στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδας, αλλά και στο πλοίο «σύμβολο» των νεότερων αγώνων του έθνους.

«Ο κυβερνήτης του θωρηκτού αρχιπλοίαρχος Χαραλαμπόπουλος μου ανέφερε πως υπάρχουν άνθρωποι που ανεβαίνουν πάνω στο πλοίο, γονατίζουν και φιλούν το κατάστρωμα. Αγκαλιάζουν τα μέλη του πληρώματος και απευθύνουν ευχαριστίες, διότι το πλοίο κατέπλευσε στη Θεσσαλονίκη» είπε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, στη διάρκεια εκδηλώσεων που έγιναν χθες στη Θεσσαλονίκη, για να τιμηθεί η μνήμη του θρυλικού ναυάρχου Βότση.

«Συνολικά 280 σχολεία έχουν κλείσει επισκέψεις στο Αβέρωφ έως τις 10 Νοεμβρίου, που θα μείνει το πλοίο στην πόλη» σημείωσε ο κ. Τσούνης και πρόσθεσε: «Αυτό είναι που θέλουμε να καταλάβει ο κόσμος και ιδιαίτερα τα παιδιά, την Ιστορία πάνω στην οποία θα χτίσουν το μέλλον της χώρας μας».

Τιμή στον Βότση

Τον ναύαρχο Βότση, ο οποίος με τον τορπιλισμό του τουρκικού θωρηκτού «Φετίχ Μπουλέντ» μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατάφερε να «χτυπήσει» το ηθικό του οθωμανικού στρατού, που είχε καταλάβει την πόλη, και να διευκολύνει την είσοδο του ελληνικού Στρατού στη Θεσσαλονίκη για την απελευθέρωσή της, τίμησε χθες το Πολεμικό Ναυτικό.

Εγιναν καταθέσεις στεφάνων στο άγαλμα του θρυλικού ναυάρχου μπροστά από τον Λευκό Πύργο, όπου παρέστη πλήθος κόσμου. Την εκδήλωση πλαισίωσε με μουσική η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, που κέρδισε τις εντυπώσεις. Οι μουσικοί έπαιξαν από Σαββόπουλο μέχρι Queen, αλλά το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν η εκτέλεση του περίφημου «Despacito», επιτυχία της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ιστιοπλοϊκοί αγώνες με τη συμμετοχή τοπικών ναυταθλητικών συλλόγων, στο πλαίσιο των Βότσειων 2017, ενώ το απόγευμα έγιναν τα εγκαίνια έκθεσης για τον Βότση στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.