Απειλούν τη Βαγδάτη οι Κούρδοι!

Ρουκετοπόλεμος στο Κιρκούκ μετά την κατάληψη στρατηγικών θέσεων από  Ιρακινούς στην πετρελαϊκή επαρχίαΑπό τη
Νεκταρία Καρακώστα

Εντονη ανησυχία αλλά και προβληματισμός επικρατεί στη Μέση Ανατολή από τις συγκρούσεις στην πετρελαϊκή επαρχία του Κιρκούκ στο Ιράκ, οι οποίες ξέσπασαν μετά την απόφαση της Βαγδάτης να ανακαταλάβει θέσεις που κατείχαν οι Κούρδοι Πεσμεργκά στην περιοχή.

Οι συγκρούσεις, που χαρακτηρίστηκαν από ανταλλαγές πυρών και ρίψη ρουκετών νότια της πόλης, στη σκιά της αντιπαράθεσης μεταξύ Βαγδάτης και Κουρδιστάν λόγω του δημοψηφίσματος της 25ης Σεπτεμβρίου, συνοδεύτηκαν από την κατάληψη, από τις ιρακινές δυνάμεις, μιας στρατιωτικής βάσης, ενός στρατιωτικού αεροδρομίου και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

Χθες μάλιστα η κυβέρνηση του Ιράκ κατηγόρησε τους Κούρδους ότι προχώρησαν σε «κήρυξη πολέμου», επικαλούμενη την παρουσία στο Κιρκούκ μαχητών του PKK, που Αγκυρα και Ουάσινγκτον χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση. Οι Κούρδοι ωστόσο αρνήθηκαν την κατηγορία.
Τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά και οι ΗΠΑ – ο διεθνής συνασπισμός έσπευσε να προειδοποιήσει Πεσμεργκά και ιρακινές δυνάμεις να αποφύγουν την κλιμάκωση και να επικεντρωθούν στον κοινό στόχο τους, που είναι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οτι η Ουάσινγκτον έχει πλήρη γνώση για τις εντάσεις μεταξύ κουρδικών και ιρακινών δυνάμεων στην επαρχία του Κιρκούκ κι ότι εργάζεται για να διαφυλάξει τη μη κλιμάκωση της κατάστασης σημείωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις, υπογραμμίζοντας ότι οι διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν πολιτικά και όχι στο πεδίο μάχης.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ένοπλες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας οφείλονται σε «παρεξήγηση», που προκλήθηκε λόγω «κακής ορατότητας».
Η απάντηση των Κούρδων ήλθε σε πολύ σκληρούς τόνους. Είπαν ότι η Βαγδάτη θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την επίθεση στο Κιρκούκ κι ότι χιλιάδες Πεσμεργκά έχουν αναπτυχθεί, έτοιμοι «να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ανεξαρτήτως κόστους».

400.000 παιδιά ζητούν βοήθεια 

Περισσότερα από 400.000 παιδιά παραμένουν εκτοπισμένα εξαιτίας της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, τονίζει η ΜΚΟ Σώστε τα Παιδιά (Save the Children). «Τα παιδιά χρειάζονται τώρα τη βοήθειά μας περισσότερο από ποτέ – τόσο εκείνα που είναι ακόμη εκτοπισμένα όσο και εκείνα που επιστρέφουν, αφού μεγάλα τμήματα της Μοσούλης μετατράπηκαν σε συντρίμμια» σημειώνει στην ανακοίνωση η επικεφαλής της διεύθυνσης της ΜΚΟ για το Ιράκ. Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (NRC), 700.000 Ιρακινοί στη Μοσούλη και στα περίχωρά της είναι εκτοπισμένοι και οι μισοί έχουν χάσει τα επίσημα έγγραφά τους, «γεγονός που καθιστά ακόμη πιο περίπλοκο το μέλλον τους». «Η μάχη της Μοσούλης έχει τερματιστεί, όμως τα δεινά και η απελπισία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων συνεχίζονται» αναφέρει το NRC.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα