Θερμά λόγια του Τραμπ για την Ελλάδα: «Είμαστε μαζί σας»

Παζάρι στη συνάντηση με Τσίπρα για τα μαχητικά F-16 και τα ενεργειακά. Και μήνυμα του Αμερικανού προέδρου για «ανακούφιση του ελληνικού χρέους»Ρεπορτάζ
Σπύρος Κάραλης

Τo αμερικάνικο όνειρο έζησε χθες στον Λευκό Οίκο ο πάλαι ποτέ… διώκτης των Αμερικανών Αλέξης Τσίπρας. Τόσο στο τετ α τετ που είχε με τον πρόεδρο Τραμπ όσο και στην κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν… όρκους φιλίας και εμπιστοσύνης, με τον Αμερικανό πρόεδρο να κλείνει deal και να προσφέρει στήριξη σε πολλαπλά επίπεδα στην Ελλάδα, δηλώνοντας «είμαστε μαζί σας».

Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε, επίσης, από ένα πολιτικό δούναι και λαβείν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ανάμεσα στους δύο ηγέτες, αρχής γενομένης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος με το «καλήμερα», κατά την άφιξη του πρωθυπουργού, προανήγγειλε την αναβάθμιση των ελληνικών F-16, κόστους 2,4 δισ. δολαρίων (σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο, 1,1 δισ. ευρώ και τα άλλα είναι αντισταθμιστικά και άλλα προγράμματα).

Στη συνέχεια και στις κοινές δηλώσεις που έγιναν στον «Κήπο των Ρόδων», μετά το πέρας της διευρυμένης σύσκεψης των δύο πλευρών, άφησε να αιωρείται ως εξαιρετικά πιθανή εξέλιξη η αγορά από την Ελλάδα σύγχρονων μαχητικών F-35.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί εξασφάλισαν την πρωτοκαθεδρία στη γεωπολιτική κούρσα των αγωγών μέσω του TAP και του EastMed, που θα διέρχονται από τη χώρα μας, και τη συμφωνία να αποτελέσει η Αλεξανδρούπολη κέντρο εισαγωγής αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου. Από την άλλη, όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήρε ουσιαστική βοήθεια από τον Ντόναλντ Τραμπ εν όψει της τρίτης αξιολόγησης, με αρκετές διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σταθερή για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Ταυτόχρονα, πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης Αμερικανός πρόεδρος έκανε δημόσια λόγο για την ανάγκη «ανακούφισης του ελληνικού χρέους». «Αυτή η χώρα, μία από τις ομορφότερες του κόσμου, έχει πολλές δυνατότητες. Η Ελλάδα καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Οταν ξεπεράσει το τεράστιο οικονομικό εμπόδιο, έχει τη δυνατότητα να κάνει σημαντικά πράγματα. Εχουμε τεράστια εμπιστοσύνη σε αυτό που πράττουν σε αμυντικό επίπεδο. Ηταν πάντα αξιόπιστος σύμμαχος. Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική» είπε ο κ. Τραμπ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, απ’ όπου δεν έλειψε η ερώτηση που ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα ήθελε να ακούσει. Αμερικανός δημοσιογράφος από το τηλεοπτικό κανάλι Fox υπενθύμισε τη φράση «αυτό το κακό να μη μας βρει», που είχε πει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Διαπίστωσα από τη συνάντησή μου με τον πρόεδρο ότι ο τρόπος που προσεγγίζει την πολιτική μπορεί μερικές φορές να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για το καλό. Η συνάντηση με τον κ. Τραμπ ήταν πολύ γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ούτε μία στιγμή ότι απειλούμαι» απάντησε ο κ. Τσίπρας, που δεν έδειξε να έρχεται σε αμηχανία.

Ο πρωθυπουργός, εκμεταλλευόμενος την ψυχρότητα που επικρατεί στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Αγκυρα, δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στην παραβατική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας και στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό χωρίς την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Τουρκία είναι δημοκρατική χώρα, ο κ. Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα: «Είμαστε υπέρ της παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και του ευρωπαϊκού της δρόμου. Ομως, να καταστεί σαφές ότι αυτό έχει και ορισμένες υποχρεώσεις: να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να συνεργάζεται με σύμμαχες χώρες, όπως η Ελλάδα. Εξήγησα στον πρόεδρο Τραμπ ότι πρέπει να υπάρξουν σαφή μηνύματα προς την τουρκική ηγεσία».

Ο κ. Τσίπρας προσκάλεσε τον κ. Τραμπ να επισκεφτεί την Ελλάδα, ενώ έκανε -όπως και ο Αμερικανός πρόεδρος- ξεχωριστή αναφορά στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Πρόσκληση στους ομογενείς για επενδύσεις

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται τις αμερικανικές επενδύσεις έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στους ομογενείς μιλώντας στο δείπνο των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων AHEPA και AHI στην Ουάσιγκτον, λίγη ώρα μετά το ραντεβού που είχε με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τον δρόμο που έχει διανύσει η Ελλάδα προσπαθώντας να ξεπεράσει τις δυσκολίες και ανέπτυξε τους στόχους της χώρας για το επόμενο διάστημα. Αναφέρθηκε επίσης στις πολύ καλές ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπως καταγράφονται στην τρέχουσα περίοδο, σημειώνοντας ότι «παρουσιάζεται η τέλεια ευκαιρία» για την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής γεωστρατηγικής συνεργασίας.

«Είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα και είναι αναγκαίο για εμάς στο τέλος του 2018 να μπορούμε με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης να έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος προέτρεψε τους ομογενείς να στηρίξουν την προσπάθεια της χώρας. Οι επικεφαλής των δύο οργανώσεων AHI και AHEPA τόνισαν στον χαιρετισμό τους τον στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας τη σημασία των διμερών σχέσεων στο γεωπολιτικό πεδίο. Αναφέρθηκαν, ακόμη, στην πρόοδο και στις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, παρά την οικονομική και προσφυγική κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.
Στην αρχή της εκδήλωσης ανακοινώθηκε ότι το ετήσιο συνέδριο της οργάνωσης AHEPA θα διεξαχθεί στην Ελλάδα το 2021.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα