Ποιοι έστησαν τη μεγάλη απάτη με τα βλαστοκύτταρα

ΜΕΡΟΣ 2ο: Δικαίωση της «δημοκρατίας»! Το χθεσινό δημοσίευμα πυροδότησε την αντίδραση της Εισαγγελίας Αθηνών για την «αμαρτωλή» τράπεζα φύλαξης βιολογικού υλικού

Διαβάστε αύριο: Εγγραφα-φωτιά για την εταιρία Stem HealthΤης
Μαρίας Παναγιώτου
Ερευνα: Θοδωρής Δαφέρμος, Ειρήνη Μιλή

Είχαμε ανακοινώσει το θέμα εδώ και δύο ημέρες. Μόλις χθες ξεκινήσαμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι της εταιρίας φύλαξης βλαστοκυττάρων Stem Health, η οποία σταμάτησε να λειτουργεί τον περασμένο Μάιο και συνιστά, όπως σας είπαμε, το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο που «σκάει» στη χώρα μας σε αυτόν τον ευαίσθητο κλάδο.

Ανακοινώσαμε, επίσης, ότι σύντομα η έρευνά μας θα φτάσει σε όλες τις τράπεζες φύλαξης, δημόσιες και ιδιωτικές, που λειτουργούν στη χώρα μας. Και δικαιωθήκαμε! Τα δημοσιεύματα της «δημοκρατίας» φαίνεται ότι… πυροδότησαν την Εισαγγελία, που ανακοίνωσε χθες την άσκηση διώξεων για την υπόθεση. Ας δούμε, όμως, όλα τα στοιχεία με τη σειρά…

Μια έξυπνη ιδέα

Η ιστορία της ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης βλαστοκυττάρων Stem Health ξεκινά το 2007. Η επιχειρηματική ιδέα και ο σχεδιασμός ανήκουν, όπως όλα δείχνουν, στον Ομιλο Υγεία, ο οποίος προσέβλεπε σε πολλαπλά οφέλη από αυτή τη νέα δραστηριότητα. Στην πρώτη περίοδο της εταιρίας, που διαρκεί έως το 2013, μέχρι τη στιγμή δηλαδή που οι μετοχές τις εταιρίας περνούν στην ιδιοκτησία του νυν κατόχου της Νίκου Νικολαΐδη, το μετοχικό κεφάλαιο ανήκε κατά 75% στον Ομιλο Υγεία και κατά 25% στην εταιρία ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, που ασχολούνται με την υπόθεση, η αρχική ιδέα να μπει στο τιμόνι της εταιρίας, ως διευθύνων σύμβουλος, ο μετέπειτα ιδιοκτήτης της Νίκος Νικολαΐδης ανήκει σε αυτή την εταιρία. Δεν είναι σαφές το πώς αποφάσισαν να συνεργαστούν ο τότε πρόεδρος του Ομίλου Υγεία Ανδρέας Βγενόπουλος και η ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε., ούτε εάν είχαν συνεργασία και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου.

Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες ενοχλήσεις μας, κανείς από τους υπευθύνους της εταιρίας δεν ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες που καταβάλαμε να μιλήσουμε μαζί τους. Παραμένουν άγνωστα, λοιπόν, το πού και το πώς γνώρισαν τον Νίκο Νικολαΐδη, καθώς και το γιατί τον επέλεξαν για διευθύνοντα σύμβουλο στη νεοσύστατη εταιρία, ενώ δεν είχε καμία σχετική εμπειρία από το αντικείμενο.

Μαθαίνουμε, πάντως, στην ηλεκτρονική σελίδα της εταιρίας ότι «η ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε., από το 1990 που ιδρύθηκε έως σήμερα, έχει εξελιχθεί σε έναν όμιλο εταιριών με διεθνή ταυτότητα και παρουσία, γεγονός που την καθιστά μία από τις ισχυρότερες παρουσίες στον κλάδο των συμβουλευτικών υπηρεσιών. Είναι η μοναδική ελληνική εταιρία συμβούλων που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, απασχολώντας πάνω από 100 έμπειρα στελέχη.

Με γραφεία στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, και θυγατρικές σε Λουξεμβούργο, Κύπρο, Βουλγαρία, Κροατία, Τουρκία, Σερβία, Τσεχία και Μπαχρέιν, έχει δυνατότητα παροχής ενός ευρέος φάσματος υπηρεσιών».
«Πρέπει να σχεδιαστεί σωστά το κράτος. Πρέπει να σχεδιαστούν οι υπηρεσίες, να μελετηθούν, τι κάνουν, εάν κάνουν κάτι. Και, όταν μελετηθούν οι υπηρεσίες, θα δούμε τι προσωπικό χρειάζεται, κι αυτό το προσωπικό θα μείνει. Πρέπει να έχουμε ένα δικό μας σχέδιο ανάπτυξης και να πάμε να διαπραγματευτούμε βάσει αυτού του σχεδίου (σ.σ.: με τους δανειστές της Ελλάδας)».

Αυτές ήταν μόνο μερικές από τις πολιτικές συμβουλές που έδινε ο κ. Νικολαΐδης, από τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος «Δημιουργία Ξανά» του Θάνου Τζήμερου, σε τηλεοπτική εκπομπή, τον Δεκέμβριο του 2013. Ακριβώς την εποχή που έδινε συμβουλές για τη διάσωση της χώρας μας, μεταβιβαζόταν στο όνομά του το σύνολο των μετοχών της εταιρίας Steam Health, καθώς και σε συγγενείς του.

Πόσο πλήρωσε ο κ. Νικολαΐδης για να πάρει την εταιρία στα χέρια του; Μόλις 2 ευρώ. Συγκεκριμένα, 1+1, δηλαδή ένα ευρώ για τις δικές του μετοχές κι ένα ευρώ για τις μετοχές που μεταβιβάστηκαν σε συγγενικά του πρόσωπα. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η Εισαγγελία τονίζει το γεγονός, καθώς μια τέτοια μεταβίβαση αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνειών…

Διώξεις κατά 19 προσώπων της Stem Health και του Ομίλου Υγεία

Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για 19 πρόσωπα, υπευθύνους της εταιρίας Stem Health Hellas αλλά και νόμιμους εκπροσώπους του Ομίλου Υγεία, στον οποίο άνηκε έως το 2013 η εταιρία, ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της απάτης κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, καθώς και της άμεσης συνέργειας στην απάτη.

Το πρώτο αδίκημα αφορά τους εκπροσώπους της Stem Health για την περίοδο από το 2013 και μετά, οπότε η εταιρία μεταβιβάστηκε από τον Ομιλο Υγεία στον επόμενο ιδιοκτήτη της Ν. Νικολαΐδη αντί ενός ευρώ! Οι νόμιμοι εκπρόσωποι του Υγεία διώκονται για την περίοδο 2007-2013, οπότε μεταβιβάστηκε η εταιρία. Για το επόμενο διάστημα διώκονται για άμεση συνέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αδίκημα της απάτης συνίσταται, όπως προκύπτει από έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΥΠ):

  • Στην παραπλάνηση των γονέων ότι μπορούν να συντηρηθούν πράγματι τα βλαστοκύτταρα επί τόσο μακρό χρονικό διάστημα και να είναι αξιοποιήσιμα, χωρίς να υπάρχει γι’ αυτό καμία τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη που να το αποδεικνύει. 
  • Στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη «τράπεζα» μπορεί να είναι πιστοποιημένη από οργανισμούς του εξωτερικού, ωστόσο δεν είναι αδειοδοτημένη, όπως έπρεπε, από το υπουργείο Υγείας. 

Η Εισαγγελία έβγαλε αντίγραφα της δικογραφίας, προκειμένου να ερευνήσει τις ποινικές ευθύνες υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, διότι δεν άσκησαν τον εποπτικό ρόλο με τον οποίο ήταν επιφορτισμένοι. Παράλληλα, η Εισαγγελία διερευνά και αν το σύνολο των ιδιωτικών εταιριών βλαστοκυττάρων διαθέτει άδεια από το υπουργείο Υγείας.

Καταγγελίες επί του θέματος των βλαστοκυττάρων στο τηλέφωνο: 2130170400

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα