Παγκόσμια Ημέρα Κνίδωσης: Η ζωή ενός ασθενούς με κνίδωση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κνίδωσης, την 1η Οκτωβρίου, ας δούμε τι είναι, πώς είναι να ζει κάποιος με αυτή και τι μπορεί να κάνει για να την αντιμετωπίσει.Η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση είναι μια δερματική ασθένεια, η οποία επηρεάζει το 0,5 έως1% του πληθυσμού και χαρακτηρίζεται από βλάβες στο δέρμα όπως είναι οι πομφοί ή/και το αγγειοοίδημα, ενώ συχνά συνοδεύεται από ερυθρότητα και κνησμό. Η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση (ΧΑΚ) είναι η πιο συχνή μορφή της χρόνιας κνίδωσης (όταν η κνίδωση διαρκεί πάνω από 6 εβδομάδες) και η συχνότητά της αρκετά αυξημένη στον γενικό πληθυσμό. Είναι δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες και πιο συχνά εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 20-40 ετών. Τα αίτια εμφάνισης της νόσου καθώς και η θεραπευτική αγωγή της, είναι πολύπλοκα και ποικίλουν.

Είναι δεδομένο πλέον ότι μιλάμε για μία απρόβλεπτη, ενοχλητική και ψυχοφθόρα πάθηση. Γι’ αυτό το λόγο δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η χρόνια κνίδωση και ιδιαίτερα η αυθόρμητη μορφή της, έχει σοβαρό αντίκτυπο στις ζωές των ασθενών. Πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την ευημερία ενός ατόμου, όπως η εργασία, η στέγαση, οι οικονομικές συνθήκες και η υγεία. Ως εκ τούτου, η ποιότητα ζωής των ασθενών με κνίδωση είναι μια υποκειμενική αξιολόγηση από τον ασθενή σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει η νόσος στην ικανότητα διαβίωσης του. Έρευνες έδειξαν ότι η κατάσταση υγείας ορισμένων ασθενών με κνίδωση είναι συγκρίσιμη με αυτή των ασθενών με στεφανιαία νόσο και των ασθενών με σοβαρό άσθμα. Προκαλεί επίσης προβλήματα στην οικογενειακή δομή, θέτει σε κίνδυνο τις επιδόσεις στην εργασία, το σχολείο και επηρεάζει αρνητικά τις δραστηριότητες αναψυχής. O κνησμός του δέρματος προκαλεί δυσφορία, και οι αλλοιώσεις, ανάλογα με τον αριθμό και τη θέση τους, μπορεί να βλάψουν τη φυσική εμφάνιση και την κοινωνική ζωή του ασθενή.

Παρατηρούνται συχνά διαταραχές στον ύπνο όπως αϋπνία, κόπωση και υπνηλία, λόγω κνησμού ή παρενεργειών από αντισταμινικά. Οι ασθενείς κάνουν παράπονα για σύνδρομα πόνου, συμπεριλαμβανομένων πονοκεφάλων ισχυρής έντασης. Επιπλέον, είναι υψηλό το ποσοστό ασθενών οι οποίοι εμφανίζουν ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη και άγχος. Συμπερασματικά, ο βαθμός στον οποίο επηρεάζεται η ποιότητα ζωής του ασθενούς με κνίδωση ποικίλλει ανάλογα με την αιτιολογία και τη σοβαρότητα της πάθησης. Σήμερα όμως, με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή από τον ειδικό Δερματολόγο ή Αλλεργιολόγο, η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και οι ασθενείς να απαλλαγούν από οποιαδήποτε επίπτωση στην ποιότητα ζωής τους και της λειτουργικότητά τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι μία επίσκεψη στον ειδικό ιατρό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα