ΔΙΟΔΙΑ ΕΞΟΔΟΥ

Το βαθύτερο νόημα πίσω από το deal για τα αεροσκάφηΑπό τον
Μανώλη Κοττάκη

Ενοχλήθηκε η κυβέρνηση από το γεγονός ότι «ανέβηκε» ψηλά στην ατζέντα το θέμα της ανανέωσης του εκσυγχρονισμού των F-16. Μάλιστα! Και επειδή οι άνθρωποι είναι γνήσια ενοχικοί και διστάζουν να δώσουν στη δημοσιότητα την εισήγηση του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, που θεωρεί ανάγκη επιτακτική το ρεκτιφιέ στα μαχητικά, προσέφυγαν στην κλασική τακτική μιας κυβέρνησης που τείνει να γίνει καθεστώς: Συμψηφισμός.

«Δεν δικαιολογούνται να ομιλούν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στο πάρτι των εξοπλισμών» υποστήριξε από ραδιοφώνου ήπια ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης. Αν και έχει εν μέρει δίκιο (και εν μέρει άδικο), καλό είναι να μην επαναλαμβάνονται τα λάθη του παρελθόντος. Εξηγούμαι! Εχει εν μέρει δίκιο ο υπουργός γιατί πράγματι πάρτι εξοπλισμών έγινε. Επί ΠΑΣΟΚ, όμως, την περίοδο 1998-2003, και αυτό μπορεί κανείς να το διαπιστώσει αν πάει μια βόλτα στα δικαστήρια: στις δίκες του Γιάννου και του Ακη.

Συνέβη γιατί οι εταίροι και δανειστές μάς ζήτησαν να πληρώσουμε ακριβά διόδια εισόδου στην ΟΝΕ και η κυβέρνηση Σημίτη τούς έκανε το χατίρι. Παρήγγειλε υποβρύχια, αεροπλάνα, φρεγάτες, τεθωρακισμένα και για να τα πληρώσουμε δανείστηκε από τις τράπεζές τους, γαλλικές και γερμανικές. Οσο μάλιστα τα πράγματα πήγαιναν καλά και πληρώναμε τις δόσεις, κανένα πρόβλημα δεν είχαν ούτε με το ύψος του χρέους ούτε με τα ελλείμματα. Μόλις «στράβωσε» το πράγμα μόνο έκαναν ότι… δεν μας ήξεραν.

Για τη Ν.Δ., όμως, τι να πει ο κύριος Χαρίτσης και κάθε κύριος Χαρίτσης; Επί των ημερών πρωθυπουργίας Καραμανλή και υπουργίας Μεϊμαράκη οι αμυντικές δαπάνες μειώθηκαν από 3,8% του ΑΕΠ στο 1,2% του ΑΕΠ. Η Ν.Δ., πέραν μιας παραγγελίας για 60 F-16, την οποία μάλιστα ακύρωσε κατά το ήμισυ μετά την αναγνώριση των Σκοπίων ως «Μακεδονία» από τις ΗΠΑ, σε ποιο ακριβώς πάρτι μετείχε; Μόνο τις παραγγελίες Σημίτη πλήρωνε.

Ούτε τα υποβρύχια που έγερναν παρέλαβε ούτε Rafale και Εurofighter αγόρασε. Εν μέρει, λοιπόν, έχει δίκιο ο Χαρίτσης, εν μέρει άδικο. Τι διστάζει, όμως, να ομολογήσει; Να σας πω: Οπως μας ζήτησαν διόδια εισόδου στην ΟΝΕ Γάλλοι, Γερμανοί, ζητούν να καταβάλουμε με εξοπλισμούς και πάλι διόδια εξόδου από το Μνημόνιο και απαλλαγής από το ΔΝΤ (οι ΗΠΑ).

Δεν τους έφθασε το αίμα του ελληνικού λαού, όπως αυτό καταγράφεται στα ματωμένα πλεονάσματα και στην ανάπτυξη. Με το που εμφανίστηκε μισός θετικός δείκτης στην οικονομία, να τοι πάλι με την πραμάτεια τους και τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα τα μετρήσουν στο χρέος και το έλλειμμα γιατί θα πληρώσουμε σε βάθος δεκαπενταετίας. Μυαλό δεν θα βάλουμε;

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα