Λιγότεροι φόροι, περισσότερα σύνορα

Ποια είναι η συνταγή της εκλογικής επιτυχίας στην ΕυρώπηΔημήτρης
Παπαγεωργίου*

Ενώ στην Ελλάδα η διαφωνία μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης βρίσκεται στο εάν η αλλαγή φύλου είναι σωστό να γίνεται στα 15 ή στα 17 έτη, σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει μια «μαγική συνταγή» επιτυχίας για τα κόμματα που θέλουν να πετύχουν. Τουλάχιστον αυτό αναφέρεται σε άρθρο του περιοδικού «Forbes», με αφορμή την επιτυχία τόσο του Λαϊκού Κόμματος στην Αυστρία όσο και του Αυστριακού Κόμματος της Ελευθερίας, το οποίο στην Ελλάδα αναφέρεται ως «ακροδεξιό». Ποια είναι αυτή; Αντίθεση στη μετανάστευση και φορολογικές ελαφρύνσεις. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο:

«Εάν θέλεις να κερδίσεις εκλογές στην Ευρώπη ή τουλάχιστον να κερδίσεις κάποιες θέσεις στο Κοινοβούλιο -εάν δεν είχες καμία-, εδώ είναι το εισιτήριο: Ξεσπάθωσε κατά των ανοιχτών συνόρων και πρόσφερε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει φοροελαφρύνσεις για τις τοπικές επιχειρήσεις και τη μεσαία τάξη». Και συνεχίζει λέγοντας ότι στην υπερφιλελεύθερη Ευρώπη το σύνθημα που χρησιμοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ «Make America great again» είναι εντελώς επιτυχημένο, αρκεί να αλλάξει κανείς τη λέξη America με το όνομα του Εθνους – Κράτους, στο οποίο γίνονται εκλογές. Παράλληλα, αναφέρεται και στην τεράστια ήττα της Μέρκελ, για την οποία γράφει ότι εκπαραθυρώθηκε από τον θρόνο της και αποδίδει την ήττα της στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων. 

Αυτό που κάνει το «Forbes», και το οποίο δεν τολμά κανείς στην Ελλάδα μη τυχόν και αγγίξει «τα ιερά και τα όσια» της Μεταπολίτευσης, είναι να συνδέσει τα δύο βασικά αιτήματα της μεσαίας τάξης. Την αντίθεση στην αντικατάστασή της από τους Ασιάτες και Αφρικανούς νεοπρολετάριους και την αντίθεσή της στο ξεζούμισμά της από τις κρατικές ελίτ και τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Στοιχεία τα οποία, εκτός από τις εκλογές σε Γερμανία και Αυστρία, ήταν οι κύριοι παράγοντες και στην αγγλική απόφαση για το Brexit.
Και τα οποία στη χώρα μας με μία λέξη προσδιορίζονται από το κυρίαρχο πολιτικό αφήγημα ως «λαϊκισμός». Κάποιοι πίστεψαν ότι λόγω της νίκης του Μακρόν στη Γαλλία, ο «κίνδυνος» είχε περάσει και θα μπορούσε η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ να συνεχίσει να πορεύεται όπως έκανε πριν. Δεν συμβαίνει αυτό, όμως. Τα αποτελέσματα σε Αυστρία και Γερμανία δείχνουν ότι η ιστορία ακόμη δεν έχει «τελειώσει» στην Ευρώπη, με νίκη του… φιλελεφτεράτου.

Δυστυχώς στη χώρα μας, στο Κοινοβούλιο τουλάχιστον, δεν υπάρχει κανένα κόμμα που να εκφράζει αυτές τις θέσεις. Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη διστάζει να αρθρώσει λόγο στο Μεταναστευτικό, ενώ στο οικονομικό παραμένει υπέρμαχος των φοροκαταιγίδων που επέβαλε το Βερολίνο. Ενώ η Χρυσή Αυγή, που μιλά για το Μεταναστευτικό, θυμίζει στις οικονομικές προτάσεις της κάτι από… Τσάβες.

*Δημοσιογράφος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα