Τροποποιητικές δηλώσεις για αγρότες έως 31 Οκτωβρίου!

Υποβολή στο TAXISnet για να γλιτώσουν τα πρόστιμα όσοι έχασαν το αφορολόγητο με βάση τις αρχικές που υπέβαλαν το καλοκαίριΡεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Περιθώριο μίας εβδομάδας, έως την ερχόμενη Τρίτη 31 Οκτωβρίου, έχουν χιλιάδες κατ’ επάγγελμα αγρότες, προκειμένου να υποβάλουν μέσω του TAXISnet τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις για τα περσινά εισοδήματά τους.

Πρόκειται για τους αγρότες που έχασαν το αφορολόγητο όριο των 8.636 έως 9.545 ευρώ με βάση τις αρχικές φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν το καλοκαίρι, εξαιτίας των ελλιπών στοιχείων που είχε λάβει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ΑΑΔΕ δεν τους είχε αναγνωρίσει την ιδιότητα του «κατ’ επάγγελμα αγρότη» και δεν είχαν προσυμπληρωθεί από τη Φορολογική Διοίκηση οι κωδικοί 037 και 038 της φορολογικής δήλωσης. Πλέον οι επίμαχοι κωδικοί είναι προσυμπληρωμένοι και έτσι οι εν λόγω φορολογούμενοι θα κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος.

Οπως προκύπτει από σχετική εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, η Ανεξάρτητη Αρχή έχει φροντίσει να σταλούν ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) στους φορολογουμένους που έχουν υποχρέωση να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση ως την προσεχή Τρίτη λόγω της διαφοροποίησης των αρχείων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Εφόσον οι φορολογούμενοι υποβάλουν τις τροποποιητικές δηλώσεις σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα αρχεία του υπουργείου, οι δηλώσεις αυτές θα εκκαθαριστούν άμεσα, χωρίς κυρώσεις εκπροθέσμου υποβολής. Τυχόν επιπλέον οφειλόμενος φόρος θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι και σε δύο δόσεις.

Διευκρινίσεις

Η εγκύκλιος διευκρινίζει, πάντως, ότι για τις περιπτώσεις όπου για οποιονδήποτε λόγο οι παραλήπτες των ηλεκτρονικών μηνυμάτων δεν προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, όπως οφείλουν, «η Φορολογική Διοίκηση θα εκδώσει πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της (επικαιροποιημένα αρχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης)». Δηλαδή, και στις περιπτώσεις αυτές οι φορολογούμενοι θα καρπωθούν τα οφέλη από τον υπολογισμό του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος.
Στην εγκύκλιο του κ. Πιτσιλή σημειώνεται επίσης ότι τα αναφερόμενα πιο πάνω ισχύουν ανάλογα και για τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί με επιφύλαξη και έχουν εκκαθαριστεί από τις ΔΟΥ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα