Θα πληρώνουν 5.777 € για φάρμακο οι καρκινοπαθείς

Αναντικατάστατο σκεύασμα για το μελάνωμα αποσύρει η Roche, εξαιτίας του «πολέμου» με το ελληνικό υπ. Υγείας

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Aπό την τσέπη τους θα πληρώνουν οι καρκινοπαθείς που πάσχουν από ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα το -ογκολογικό- νέο, καινοτόμο φάρμακο Cotellic, που στοιχίζει 5.777 ευρώ και μπήκε στη λίστα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τον περασμένο Φεβρουάριο. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω -υψηλού κόστους- σκεύασμα χαρακτηρίζεται «αναντικατάστατο», όπως αναγράφεται στις επίσημες καταστάσεις που δίνει το υπουργείο Υγείας στα φαρμακεία της χώρας.

Η εταιρία Roche αποφάσισε να το αποσύρει από τη θετική λίστα συνταγογράφησης φαρμάκων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο το τέλος της ανοχής της σε ένα μπαράζ μειώσεων στις τιμές καινοτόμων φαρμάκων, με αποκορύφωμα την αναδρομική καταβολή τέλους 25% για την είσοδο νέων φαρμάκων στη θετική λίστα από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Ως «απαράδεκτη και εκβιαστική κίνηση» χαρακτήρισε την απόφαση της εταιρίας ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος σε χθεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η εταιρία επικαλείται τη μη βιωσιμότητα της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά του εν λόγω σκευάσματος, λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών ρυθμίσεων (επιπλέον έκπτωση 25% στα νέα πρωτότυπα φάρμακα), που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές και νομοθετήθηκαν στο πλαίσιο των προαπαιτουμένων της 2ης αξιολόγησης. Ηδη, το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση αναλαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτός ο εκβιασμός».

Ωστόσο, δεν αποκλείεται και άλλες φαρμακευτικές εταιρίες να αποσύρουν τα φάρμακά τους, καθώς έχουν κάνει γνωστό ότι πιέζονται από τις διαδοχικές οριζόντιες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, με αποτέλεσμα η φαρμακοβιομηχανία στη χώρα μας να «στραγγαλίζεται».

Επιπλέον, η Roche ενδέχεται να αποσύρει και ακόμη ένα νέο σκεύασμα για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα από τη λίστα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Για το προϊόν αυτό δεν έχει υποβληθεί ακόμη αίτηση ένταξης στη θετική λίστα, καθώς αυτό θα σήμαινε τη διάθεσή του στην αγορά με έκπτωση 40% επί της τιμής του παραγωγού, χωρίς να υπολογίζεται το clawback (μηχανισμός αναγκαστικής επιστροφής χρημάτων στις περιπτώσεις υπέρβασης του πλαφόν).