Στην Αίγυπτο γυμνάζονταν αλά ελληνικά

Τον τρόπο εκπαίδευσης των αρχαίων στην όαση της σημερινής πόλης Φαγιούμ έφερε στο φως σκαπάνη αρχαιολόγωνΑπό τη
Νεκταρία Καρακώστα

Ενα γυμναστήριο των ελληνιστικών χρόνων, έναν χώρο όπου οι νέοι που ζούσαν κοντά στην όαση της σημερινής πόλης Φαγιούμ της Αιγύπτου, κατά τα χρόνια των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εκπαιδεύονταν στον αθλητισμό, στην ελληνική λογοτεχνία και τη φιλοσοφία, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη Γερμανών και Αιγύπτιων αρχαιολόγων, με επικεφαλής την αρχαιολόγο Κορνέλια Ρόμερ από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.

Το γυμναστήριο ανακαλύφθηκε σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από το Κάιρο, εκεί όπου κάποτε υπήρχε το αρχαίο χωριό Φιλοτέρης, που ίδρυσε ο Πτολεμαίος Β’ το 300 π.Χ. προς τιμήν της αδελφής του Φιλοτέρας. Οπως όλα δείχνουν, είχε κατασκευαστεί από εύπορους κατοίκους της περιοχής, που ήθελαν να δώσουν στους νέους της ελίτ της εποχής καθαρά ελληνική παιδεία. Ακολουθώντας το «νους υγιής εν σώματι υγιεί», οι νέοι ηλικίας έως 30 ετών μάθαιναν να αθλούνται, να γράφουν και να διαβάζουν ελληνικά, διδασκόμενοι παράλληλα τις μεγάλες ελληνικές φιλοσοφικές ιδέες.

Οι ανασκαφές

Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει ότι η ελληνική επιρροή στην Αίγυπτο δεν περιορίστηκε στην Αλεξάνδρεια, αλλά είχε επεκταθεί και στην επαρχία, εξήγησε η καθηγήτρια Ρόμερ, διευθύντρια του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, που πραγματοποιεί ανασκαφές στην περιοχή από το 2010.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι το γυμναστήριο, εκτός από έναν διάδρομο 200 μέτρων, διέθετε επίσης ένα κεντρικό κτίριο με αυλή, μία μεγάλη αίθουσα συναντήσεων, διακοσμημένη με περίτεχνα αγάλματα, και μία μεγάλη τραπεζαρία, ενώ περιβαλλόταν από κήπους.
Η αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ» επισημαίνει ότι τέτοιοι χώροι εκπαίδευσης των νέων υπήρχαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις του ελληνιστικού κόσμου, αναφέροντας ενδεικτικά την Αθήνα, την Πέργαμο και τη Μίλητο στη Μικρά Ασία, αλλά και την Πομπηία στην Ιταλία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα