Για «καινούργιο όνομα» μιλούν τώρα τα Σκόπια!

Ετοιμος για διαπραγματεύσεις δηλώνει ο πρωθυπουργός Ζάεφ, με κίνητρο την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ – Ε.Ε.Καταιγισμός δηλώσεων -μάλιστα από χείλη κορυφαίων στελεχών- για τη λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έγινε χθες, με τη σπουδαιότερη εξέλιξη να είναι ότι για πρώτη φορά ηγέτης της γειτονικής μας χώρας κάνει λόγο επισήμως για «καινούργιο όνομα». 

Με τον αέρα της μεγάλης νίκης στις δημοτικές εκλογές ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ τόνισε (σε ραδιοφωνικό σταθμό του Μαυροβουνίου) ότι «η αυτόματη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μόλις βρεθεί μια λύση στη διαφωνία της ονομασίας αποτελεί κίνητρο για την εξεύρεση κοινής γλώσσας με την Ελλάδα». Κάνοντας λόγο για «καινούργιο όνομα» και χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, ο κ. Ζάεφ είπε:

«Είναι σημαντικό να εστιάσουμε στο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα. Πιστεύω ότι θα βρούμε λύση και τρόπο πώς να χρησιμοποιούμε το καινούργιο όνομα και ποιο θα είναι αυτό. Στο τέλος αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι να βρούμε λύση για το όνομα γιατί όχι μόνο θα λάβουμε πρόσκληση για το ΝΑΤΟ, αλλά θα ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.».

Τα βιβλία

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός προανήγγειλε τροποποιήσεις στα σχολικά βιβλία, απομακρύνοντας αναφορές τις οποίες η Βουλγαρία και η Ελλάδα θεωρούν ενοχλητικές. «Οταν μιλάμε για έλεγχο στα βιβλία, εννοούμε να προσέχουμε και να προωθούμε τη φιλία. Να μη χρησιμοποιούμε λέξεις όπως εχθρότητα. Οταν μιλάμε για το κομμάτι της Μακεδονίας του Αιγαίου, αυτοί (δηλαδή οι Ελληνες) λένε Βόρεια Ελλάδα και είναι κομμάτι της Ευρώπης» είπε.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Χόιτ Μπράιαν Γι δήλωσε ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στη λύση από ποτέ! «Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και από τις δύο πλευρές. Θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις και είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση, γιατί η διάθεση και στην Ελλάδα και στη “Μακεδονία” είναι καλύτερη από ό,τι έχει υπάρξει ποτέ για την επίλυση της ονομασίας» είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ υποδέχθηκε ως «ενθαρρυντική» τη δήλωση αυτή και ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματευτές Αθήνας και Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας θα συναντηθούν εντός του Νοεμβρίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα