Ποιοι θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα

Το ξαφνικό διάγγελμα Τσίπρα που ντύθηκε… Αϊ-Βασίλης για να αλλάξει την ατζέντα

720.000.000 € σε 3.400.000 πολίτες με εισοδηματικά κριτήρια και ανάλογα τα τέκνα Επιστρέφονται 29 Νοεμβρίου τα κλεμμένα των συνταξιούχων από τις λάθος κρατήσεις 360.000.000 € στη ΔΕΗ για να μην υπάρξει αύξηση τιμολογίωνΗ Θέση μας: Καλπάζουσα ανεργία και πολιτική χρεοκοπία

Διαβάστε επίσης:

►Παπαγγελόπουλος κατά δικαστικών!

►Καμπάνα επτά μηνών στον ψευδομουφτή της Ξάνθης

►Το 33% των κερδών «εισιτήριο» για ρύθμιση

►«Καπέλο» από Σημίτη στη Φώφη για τα «παιδιά» του

►Η ομιλία του Γιώργου με μια τραβεστί!

►Περίεργο παιχνίδι του ΔΝΤ, που ζητεί απόσυρση των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια

►5.000 € στο 4ο παιδί από τον Δήμο Γλυφάδας

►Τι μου αποκάλυψε ο «τσιφ» της NASA!

Αλλαγή ατζέντας από Τσίπρα με λεφτά σε φτωχούς, συνταξιούχους, ΔΕΗ και αιχμές για «Paradise Papers», offshore

Aλλάζει την ατζέντα ο Αλέξης Τσίπρας και ντύνεται πρόωρα… Αγιος Βασίλης, μοιράζοντας ευρώ σε εκατομμύρια πολίτες! Με αιφνιδιαστικό διάγγελμά του χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και επισήμως τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, το οποίο θα συμπεριληφθεί σε νόμο που θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή, θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Από το ποσό αυτό, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, 720.000.000 ευρώ θα διανεμηθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 3.400.000 πολίτες (άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολίτες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας), 315.000.000 ευρώ θα δοθούν σε συνταξιούχους στους οποίους έχουν παρακρατηθεί υψηλότερες εισφορές υγείας για την περίοδο 2012-2016, ενώ 360.000.000 ευρώ θα καταβληθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό στη ΔΕΗ, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος το 2018.

Με περισσή αισιοδοξία για ακόμη μία φορά, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «μέρα με τη μέρα αφήνουμε πίσω μας την κρίση», ενώ «φωτογραφίζοντας» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα (για τα «Paradise Papers») και το περιβάλλον Σημίτη (για τις offshore εταιρίες), σημείωσε: «Η πίεση ήταν μεγάλη όχι μόνο εξαιτίας της χρεοκοπίας της χώρας, αλλά και εξαιτίας του ότι η ελίτ του τόπου φόρτωσε ξεδιάντροπα τα βάρη στους πολλούς, φοροδιαφεύγοντας και βγάζοντας τον πλούτο της σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού. Οffshore δεν έφτιαχνε η μεσαία τάξη, οι συνταξιούχοι, αλλά η καλομαθημένη πολιτική και επιχειρηματική ελίτ» τόνισε ο πρωθυπουργός. Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος με δικαιοσύνη, όπως είπε, «αποτυπώνει ανάγλυφα τις δικές μας κοινωνικές και πολιτικές προτεραιότητες, είναι δίκαιο και γίνεται πράξη».

Σκληρή προσπάθεια

Τα θετικά νούμερα για την οικονομία, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, «δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα σκληρής και εντατικής προσπάθειας, αποτέλεσμα εξορθολογισμού των δαπανών χωρίς περικοπές στους μισθούς και στο κοινωνικό κράτος, αποτέλεσμα αντιμετώπισης διαφθοράς, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της φοροδιαφυγής».

Οπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, για τη διανομή του μερίσματος θα τεθούν κριτήρια (εισοδηματικά, οικογενειακά και περιουσιακής κατάστασης). Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με εισόδημα έως 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο εισόδημα τα 18.000 ευρώ. Προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και 25% για κάθε παιδί. Δικαιούχοι θα είναι και τα νοικοκυριά που διαθέτουν ακίνητη περιουσία έως 180.000 ευρώ.
Στέλεχος της Κομισιόν χαρακτήρισε «γενικώς αποδεκτό» το περιεχόμενο των εξαγγελιών Τσίπρα.

Πυρά από τη Ν.Δ. με ασάφεια για την ψήφο

Με τις συντάξεις Δεκεμβρίου, που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 29 Νοεμβρίου, θα επιστραφούν σε πάνω από 1.200.000 συνταξιούχους τα ποσά που τους παρακρατήθηκαν παράνομα το διάστημα από 01/06/2012 έως 30/06/2016.

Το θέμα επιστροφής των «κλεμμένων» είχε αναδείξει πρώτη η «δημοκρατία», τον περασμένο Ιούνιο. Σύμφωνα με τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, θα δοθούν συνολικά 315.000.000 ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων, στους οποίους παρακρατούνταν λάθος εισφορές ασθενείας επί πλασματικού και όχι επί πραγματικού ποσού.

Συγκεκριμένα, 110.000 υψηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν επιστροφές ποσών από 600 ευρώ και πάνω, ενώ περίπου 1.100.000 συνταξιούχοι θα λάβουν πολύ μικρότερα ποσά, από 170 έως 590 ευρώ.

Συγκεκριμένα, όσοι λάμβαναν συντάξεις ύψους 1.100 ευρώ από ταμεία ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, ΝΑΤ κ.ά.) δικαιούνται αναδρομικά 44 μηνών από τις διαφορές στις κρατήσεις ασθενείας 4% και εννέα μηνών από τις διαφορές στις κρατήσεις ασθένειας με 6%. Αρα θα τους επιστραφούν εισφορές ύψους 240 ευρώ. Συνταξιούχοι με ποσά ύψους 1.200 ευρώ θα λάβουν επιστροφή 370 ευρώ, ενώ για ποσά ύψους 1.300 ευρώ θα επιστραφεί ποσό 450 ευρώ.

«Οι μνημονιακές κρατήσεις ξεκίνησαν από τον Αύγουστο του 2010 και όχι από τον Ιούνιο του 2012. Ζητάμε, λοιπόν, να επιστραφούν όλα τα παρανόμως παρακρατηθέντα χρήματα στους συνταξιούχους» δήλωσε ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος.

Αγγελική Μαρίνου

Οι επιστροφές με μια ματιά

315.000.000 θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων.
•Συνταξιούχος των 1.100 ευρώ θα λάβει επιστροφή 240 ευρώ.
•Συνταξιούχος των 1.200 ευρώ θα λάβει επιστροφή 370 ευρώ.
•Συνταξιούχος των 1.300 ευρώ θα λάβει επιστροφή 450 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα