«Μάστιγα» ο διαβήτης (και) για τις γυναίκες!

Στην Ελλάδα πάσχουν 354.000. Στο ασθενές φύλο είναι αφιερωμένη η σημερινή ημέραΡεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Στις γυναίκες είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, καθώς η συχνότητα της νόσου στο γυναικείο φύλο είναι παραγνωρισμένη. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 354.000 γυναίκες πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, ενώ παγκοσμίως οι γυναίκες με διαβήτη ανέρχονται σε 200.000.000.

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, υλοποιεί καμπάνια ενημέρωσης με κεντρικό σύνθημα «Δικαίωμα στη θεραπεία, στη γνώση, στη ζωή. Διεκδίκησέ το σήμερα. Αλλαξε το αύριο!» Σύμφωνα με διεθνή επιδημιολογικά στοιχεία από το ευρωπαϊκό τμήμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη, μία στις 10 γυναίκες ζει με διαβήτη.

Επιπλέον το 50% των γυναικών με ιστορικό διαβήτη κατά την κύηση αναπτύσσει τελικά διαβήτη τύπου 2 εντός πέντε έως 10 έτη μετά τη γέννα, ενώ μία στις επτά γεννήσεις επηρεάζεται από τον διαβήτη κύησης. «Από διαβήτη τύπου 2 πάσχουν 354.000 Ελληνίδες και 340.000 Ελληνες. Το 19,5% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 παίρνει αγωγή με ινσουλίνη» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΕ, καθηγητής Γεώργιος Δημητριάδης, διευθυντής της Μονάδας Ερευνας και Διαβητολογικού Κέντρου ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Αττικόν».

Να σημειωθεί ότι η δαπάνη για τη νόσο στα δημόσια συστήματα υγείας είναι δυσθεώρητη. Συγκεκριμένα, στην Ευρώπη η δημόσια δαπάνη για τη φροντίδα του ασθενούς με διαβήτη φτάνει το 12% του ετήσιου συνολικού κόστους υγείας.
Ο ρυθμισμένος ασθενής, χωρίς επιπλοκές και συννοσηρότητες, στοιχίζει περίπου 1.000 ευρώ ετησίως, ενώ ο αρρύθμιστος μπορεί να κοστίζει έως και 7.500 ευρώ στο σύστημα υγείας. Αξίζει να τονιστεί ότι η νόσος αποτελεί πρώτη αιτία τύφλωσης στους ενηλίκους, νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου, ακρωτηριασμού κάτω άκρων, εμφράγματος μυοκαρδίου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακών νόσων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα