Εκλεισε η πυρηνική συμφωνία

Εδωσαν τα χέρια Πούτιν και Ερντογάν για την «ωρολογιακή βόμβα» στο ΑκούγιουΑπό τον 
Γιώργο Τραπεζιώτη

Σε «δύο με τρεις εβδομάδες» αναμένεται να τοποθετηθεί ο θεμέλιος λίθος για την κατασκευή -από την ρωσική Rosatom- του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας, με την Αγκυρα ουσιαστικά να τοποθετεί σε σεισμογενή ζώνη, στο Ακούγιου, ακριβώς απέναντι από την Κύπρο, μία «ωρολογιακή βόμβα» που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου!

Ο σταθμός θα αποτελείται από τέσσερις αντιδραστήρες, θα είναι ισχύος 4.800 MWatt και η κατασκευή του αναμένεται να κοστίσει 20 δισ. δολάρια, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον σταθμό προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2023.
Αναφορές στην ειδική αυτή τελετή, που θα γίνει παρουσία των Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκαναν από το Σότσι της Ρωσίας τόσο ο Ρώσος πρόεδρος όσο και ο Τούρκος ομόλογός του, οι οποίοι τη Δευτέρα ολοκλήρωσαν τη μαραθώνια συνάντησή τους.

Οι δύο άνδρες, όπως έγινε γνωστό, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης «για όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές», με την ατζέντα να περιλαμβάνει πέραν της των ενεργειακών και ζητήματα που αφορούν την εμπορική αλλά και αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, ειδικά μετά την πρόσφατη αγορά των S-400 από την Αγκυρα.

Το κλίμα πάντως στη διάρκεια της συνάντησης Πούτιν – Ερντογάν χαρακτηρίστηκε από παρατηρητές «ιδιαίτερα θερμό», ενώ αμφότεροι έκαναν λόγο για «πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων», οι οποίες επέστρεψαν στο προ της κρίσης επίπεδο – κρίση που είχε προκληθεί από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας το 2015.

«Συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε τους δεσμούς μας» δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι σχέσεις Αγκυρας και Μόσχας έχουν φτάσει σε ένα «πολύ προχωρημένο επίπεδο». Ο «σουλτάνος» επανέλαβε και την επιθυμία της Τουρκίας να αυξήσει το διμερές εμπόριο στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά για να επιτύχει αυτόν τον στόχο τόνισε πως θα πρέπει να αρθούν όλοι οι περιορισμοί κατά της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης και της απαγόρευσης θεώρησης βίζας για τους επιχειρηματίες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα