Συντάξεις: Πότε, ποιοι και πόσα θα εισπράξουν!

► Ημερολόγιο καταβολών: Τριπλή «ανάσα» τις επόμενες 28 ημέρες. Αναλυτικός πίνακας 
► Η επιστροφή των κρατήσεων του ΕΟΠΥΥ, το κοινωνικό μέρισμα και δύο τακτικές πληρωμές (Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου) Ρεπορτάζ
Αγγελική Μαρίνου

Διπλό «δώρο», συν μπόνους, συν το κοινωνικό μέρισμα θα λάβουν μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων 2.400.000 συνταξιούχοι.

Ο Αϊ-Βασίλης θα έρθει νωρίτερα φέτος για τους απόμαχους της εργασίας, καθώς την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, του ΙΚΑ και του ΝΑΤ θα ξεκινήσουν να εισπράττουν τις αναδρομικές επιστροφές εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ μαζί με τις συντάξεις Δεκεμβρίου.

Δύο ημέρες αργότερα, την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, θα ακολουθήσουν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, ενώ το ΕΤΕΑ θα καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις Δεκεμβρίου τη Δευτέρα 4 του μηνός.

Το κονδύλι (από τις επιστροφές εισφορών υπέρ ΕΟΠΠΥ) που θα μοιραστεί με τις συντάξεις Δεκεμβρίου θα αγγίξει τα 315.000.000 ευρώ, ενώ τα ποσά θα κυμαίνονται από 10 έως 2.300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της αρχικής σύνταξης.

Κερδισμένα τα «ρετιρέ»

Μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι τα λεγόμενα «ρετιρέ», δηλαδή συνταξιούχοι ΔΕΚΟ – τραπεζών, συνταξιούχοι γιατροί του ΕΣΥ, συνταξιούχοι μέλη ΔΕΠ, συνταξιούχοι ένστολοι, δημόσιοι υπάλληλοι με υψηλές θέσεις, που λάμβαναν το 2012 μεγάλες συντάξεις, άρα υπέστησαν και «γενναίες» περικοπές υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Η οικονομική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, των ανέργων και των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα θα συνεχιστεί τις δύο πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, καθώς θα είναι οι δικαιούχοι για κοινωνικό μέρισμα από 250 έως 900 ευρώ.

Η έκτακτη ενίσχυση σε 1.459.834 νοικοκυριά θα κλιμακώνεται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ το μέσο ύψος του μερίσματος εκτιμάται σε 483 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Ειδικότερα, το μέσο ύψος του μερίσματος ανέρχεται σε 610 ευρώ για τα επιλέξιμα νοικοκυριά που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία, με τα αντίστοιχα ποσά για τα νοικοκυριά της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας να εκτιμώνται σε 547 ευρώ και 403 ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των μελών των δικαιούχων νοικοκυριών ανέρχεται σε 3.472.734 άτομα, ήτοι στο 32% του πληθυσμού της χώρας.

Ο «χορός» των χριστουγεννιάτικων μποναμάδων θα κλείσει στις 19 και τις 21 Δεκεμβρίου, όταν θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων -νωρίτερα- οι συντάξεις Ιανουαρίου, χωρίς το ΕΚΑΣ για πολλούς από αυτούς.

Διαβάστε παρακάτω τις ημερομηνίες και τα ποσά: 

Κοινωνικό μέρισμα και για ανέργους του 2017

Τη δυνατότητα να λάβουν κοινωνικό μέρισμα και οι άνεργοι του 2017, παρότι είχαν εισοδήματα το 2016, δίνει η κυβέρνηση, ενώ ακόμη αναζητείται λύση για το πρόβλημα των φιλοξενουμένων που αυξάνουν το εισόδημα των δικαιούχων, αλλά και τα τεκμήρια που μπορούν να θέσουν πολλούς δικαιούχους εκτός του μερίσματος.

Την αλλαγή προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας πως αποφασίστηκε να αφαιρεθεί στους ανέργους αντίστοιχο ποσοστό από το εισόδημα του 2016, ανάλογα με τους μήνες που ήταν άνεργοι, ώστε να μην υπερβούν τα εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται και βγουν εκτός μερίσματος.
Κατά τα άλλα, παραμένει η αντικειμενική αξία της «στέγης» ή καλύτερα της συνολικής ακίνητης περιουσίας, που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, ενώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ (για 4 παιδιά).

Επίσης, το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα οι 3.472.734 δικαιούχοι του, κάνοντας μια απλή αίτηση στο koinonikomerisma.gr που θα «ανοίξει» μέσα στην επόμενη εβδομάδα στην πλατφόρμα του gsis.gr.

Βραχνάς το δημόσιο χρέος και το 2018 παρά τα (άγρια) μέτρα λιτότητας

Αλλη μία γλαφυρή απόδειξη ότι, αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, ακόμα και τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα του 2018 και των επόμενων ετών θα αποδειχθούν λίγα και θα κατασπαραχθούν από το τέρας του χρέους αποτελούν τα στοιχεία του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με αυτά, το χρέος θα εκτιναχθεί στα 332 δισ. ευρώ (179,8% του ΑΕΠ) την προσεχή χρονιά, δηλαδή 13,7 δισ. ευρώ υψηλότερα σε σύγκριση με φέτος (318,3 δισ. ευρώ ή 178,2% του ΑΕΠ), παρότι το 2018 προβλέπεται να μειωθεί ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός μέσω repos και έντοκων γραμματίων κατά 6 δισ. ευρώ και 1,2 δισ. ευρώ.

Η περαιτέρω διόγκωση του χρέους θα προέλθει από την εκταμίευση των τελευταίων δανειακών δόσεων του 3ου Μνημονίου (13,258 δισ. ευρώ) και από την έκδοση νέων ομολόγων, τα οποία αναμένεται να φτάσουν τα 5,1 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των δόσεων και των εισπράξεων από τους νέους κρατικούς τίτλους θα χρησιμοποιηθεί για το ταμειακό απόθεμα, που θα διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στις αγορές μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου τον Αύγουστο. Παράλληλα, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,82% του ΑΕΠ το 2018, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, ενώ για τα επόμενα χρόνια και ως το 2022 η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως) θα εξακολουθήσουν να δοκιμάζουν τις αντοχές της οικονομίας, προκειμένου να μειωθεί το βουνό των τόκων του χρέους, και δεν θα μπορέσουν να στηρίξουν την ανάπτυξη, αν δεν ελαφρυνθεί το χρέος.

Η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ το 2018 προϋποθέτει επίσης ότι θα επαληθευτούν οι φιλόδοξες μακροοικονομικές προβλέψεις του νέου Προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,5%, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,2% και αύξηση των επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) κατά 11,4%! Αν πέσουν έξω οι προβλέψεις αυτές, το πρωτογενές πλεόνασμα μοιραία θα υποχωρήσει χαμηλότερα, θέτοντας πιθανώς σε κίνδυνο ακόμα και τον μνημονιακό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα