Βρήκαν τη χαμένη Ατλαντίδα;

Εντυπωσιακό κάστρο 3.000 ετών βρήκαν στη λίμνη Βαν της Τουρκίας 

Εψαχναν για το δικό τους τέρας του Λοχ Νες, όμως βρέθηκαν μπροστά σε ένα εύρημα που τους άφησε άναυδους: Ενα κάστρο 3.000 ετών, που «φούντωσε» για ακόμα μια φορά τα σενάρια για την ανακάλυψη της θρυλικής χαμένης Ατλαντίδας! 

Ο λόγος για μια ομάδα Τούρκων δυτών, που βούτηξε στη λίμνη Βαν της γείτονος για να συνεχίσει τις δεκαετείς έρευνες για ένα μυθικό πλάσμα, παρόμοιο με εκείνο της λίμνης Λοχ Νες. Αντ' αυτού, οι δύτες εντόπισαν ένα κάστρο που χρονολογείται από την Εποχή του Σιδήρου, τα τριών τεσσάρων μέτρων τείχη του οποίου είναι σε εξαιρετική κατάσταση και απλώνονται σε έκταση ενός χιλιομέτρου στον πυθμένα της Βαν, η οποία φτάνει σε βάθος 451 μέτρων.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, μάλιστα, λένε ότι το κάστρο θα έχει διατηρήσει τα χαρακτηριστικά του εξαιτίας της αλκαλικότητας του νερού της λίμνης, κάτι που θα τους επιτρέψει την περαιτέρω μελέτη. Ο επικεφαλής της ομάδας δυτών, φωτογράφος και ακαδημαϊκός Ταχσίν Τσεϊλάν δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα «Daily Sabah» ότι πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη, καθώς ενδείξεις γύρω και μέσα στη λίμνη μαρτυρούν την ύπαρξη ενός ακμάζοντα πολιτισμού στην περιοχή, ενώ, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς, γύρω από τη λίμνη είχαν εγκατασταθεί κατά την αρχαιότητα διάφοροι πολιτισμοί.

Στο άκουσμα της ανακάλυψης, η οποία έγινε υπό την επίβλεψη του πανεπιστημίου Γιουζουντσού Γιλ της επαρχίας Βαν στα ανατολικά της Τουρκίας, αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια για τη χαμένη πόλη της Ατλαντίδας, που για πρώτη φορά ανέφερε ο Πλάτωνας το 350 π.Χ., η οποία, σύμφωνα με τα γραπτά του, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.