Νέο ξέσπασμα οργής από τους συνταξιούχους

Στους δρόμους βγήκαν για άλλη μια φορά οι απόμαχοι της εργασίας και έκαναν πορεία στο υπουργείο Υγείας

Ρεπορτάζ 
Γιώτα Φλώρου
Φωτό: Χρήστος Ζήνας

Το δικαίωμά τους στην υγεία, στη ζωή και την αξιοπρέπεια διεκδίκησαν για ακόμη μία φορά χθες οι συνταξιούχοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοτζιά, ενώ ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Υγείας, όπου συνενώθηκαν με εργαζομένους από τον χώρο της Υγείας που είχαν επίσης κατέβει στους δρόμους.Αμέτρητες είναι οι περικοπές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι «απόμαχοι της εργασίας» το ερχόμενο διάστημα, γεγονός που τους οδηγεί σε κινητοποιήσεις.

Μεταξύ άλλων, ετοιμάζεται «ψαλίδι» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, θα περιοριστούν δραστικά από το 2018 -με υπουργική απόφαση- οι δικαιούχοι του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), μειώνονται τα κοινωνικά επιδόματα καθώς και η «προσωπική» διαφορά.

Παράλληλα, οι συνταξιούχοι αντιδρούν και στην πλήρη διάλυση των δομών της δημόσιας υγείας, η οποία είναι προ των πυλών, σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2018.

«Με αίμα έχουμε πληρώσει τα λεφτά που παίρνουμε τώρα. Εγώ, για παράδειγμα, έχω πληρώσει 40 χρόνια ασφάλιση για υγεία. Γιατί μου κρατάνε χρήματα; Ειδικά τώρα, που είμαι σε μια ηλικία που θέλω φάρμακα... Μας λένε ότι έχουμε χρέος να πληρώσουμε εμείς για να βγούμε από την κρίση» λέει, αγανακτισμένος, στη «δημοκρατία» ο κ. Ηλίας, συνταξιούχος του ΟΑΕΕ.

Μάλιστα, ο ίδιος παραδέχεται ότι, λόγω των μειωμένων χρημάτων της σύνταξής του, νιώθει πραγματικά ντροπή όταν δεν έχει να αγοράσει έστω ένα μικρό δωράκι για να προσφέρει στα εγγόνια του.


Η κυρία Ισμήνη, η οποία αφιέρωσε 35 χρόνια από τη ζωή της στην εκπαίδευση, αναφέρει ότι πλέον οι συνταξιούχοι βρίσκονται σε τόσο δύσκολη θέση που δεν έχουν άλλο όπλο πέρα από το να ακολουθήσουν τον δρόμο της διαμαρτυρίας.

«Με τις νέες μειώσεις που θα έρθουν το νέο έτος δεν θα μπορούμε να τα βγάζουμε πέρα. Ηδη είμαστε οριακά, έχουμε φτάσει σε σημείο να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας και στο τέλος να αναρωτιόμαστε αν έμεινε κάτι για να φάμε. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα φτάσω σε αυτό το σημείο».

Ο κ. Λευτέρης, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και πέριξ, σημειώνει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τακτικές ώστε να ωραιοποιήσει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι σε ολόκληρη τη χώρα. «Ενα μέρισμα που δίνουν τώρα είναι μέσα από τις περικοπές και το μοιράζουν για να το παίξουν καλοί». Οι συνταξιούχοι, όπως λέει, όμως, δεν θα παραδοθούν άνευ όρων, γιατί «δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από αυτό που χάσαμε».

Οι οργανώσεις των συνταξιούχων θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και το επόμενο διάστημα, πραγματοποιώντας πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 15 Δεκεμβρίου, στο Σύνταγμα.