Καθησυχαστικός ο Μ. Σκορδύλης για τη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγίνιο

Ανησυχία στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης έχει προκαλέσει η σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται από το βράδυ της Τετάρτης, με τις δεκάδες δονήσεις.

Ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε 37 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και ήταν μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο των σεισμών βρίσκεται 35 χιλιόμετρα δυτικά της Θεσσαλονίκης, κοντά στο Αιγίνιο, ωστόσο αυτό που θορύβησε τους πολίτες δεν είναι το μέγεθος, αλλά η συχνότητα των σεισμικών δονήσεων.

Καθησυχαστικός εμφανίζεται, μιλώντας στη «δημοκρατία», ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδύλης (φωτό), ο οποίος πάντως υπογραμμίζει ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση και πως χρειάζονται δύο 24ωρα για να υπάρχει σαφής εικόνα για την εξέλιξή του.

«Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα 4,3 Ρίχτερ ήταν ο κυρίως σεισμός, ωστόσο θα είμαστε βέβαιοι ύστερα από δύο 24ωρα. Ο χώρος που έχει διεγερθεί έχει μήκος περίπου τέσσερα με πέντε χιλιόμετρα και τέτοιας διάστασης ρήγματα δεν δίνουν μεγαλύτερους σεισμούς από αυτούς που έχουν ήδη γίνει. Αυτό ισχύει εφόσον δεν γίνει κάποιος ισομεγέθης σεισμός λίγο βορειότερα και δεν μεγαλώσει το ρήγμα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να δώσει ισχυρότερο σεισμό» εξηγεί ο κ. Σκορδύλης.

Πάντως, όπως υπογραμμίζει, ο συγκεκριμένος χώρος δεν έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρό σεισμό. Βέβαια, τα ακριβή επίκεντρα δεν είναι γνωστά, καθώς δεν υπήρχαν σταθμοί μέτρησης σεισμών.

Ντόνια Κανιτσάκη