ΟΙ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ

Συγκλονίζεται το κατεστημένο της πολιτικής, της τέχνης και της δημοσιογραφίαςΤου
Νίκου Σταματάκη*

Με ανοιχτό στόμα παρακολουθεί η αμερικανική κοινή γνώμη το καθημερινό -κυριολεκτικά- «ξεβράκωμα» του κατεστημένου της πολιτικής, της τέχνης και της δημοσιογραφίας. Ούτε ο ίδιος ο Τραμπ ούτε και οι πιο ευφάνταστοι από όλους όσοι εκφραστήκαμε ανοιχτά εναντίον των κάθε λογής κατεστημένων δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ο «βάλτος» (swamp) θα προτιμούσε να «αυτοκαθαρθεί» με τέτοιο εξευτελιστικό τρόπο. Στο πιο χαρακτηριστικό επεισόδιο, μαθεύτηκε προχθές ότι το ίδιο το Κογκρέσο με χρήματα των φορολογουμένων -πάνω από $17.000.000 την τελευταία δεκαετία- «διευθέτησε» πολλές υποθέσεις «σεξουαλικών» και άλλων νομικών υποθέσεων των μελών του! Και, μάλιστα, αποκρύβοντας τα ονόματα των συμβαλλομένων! Με τον αισχρό αυτό τρόπο απέκλεισε το ενδεχόμενο να προστατευτούν άλλα πιθανά θύματα από τους θρασύτατους βουλευτές, κορυφαίος των οποίων ήταν ο δημοκρατικός John Conyers, ο αρχαιότερος βουλευτής! 

Γιατί, λοιπόν, έτσι ξαφνικά τόσο πολλές και τόσο μεγάλες αποκαλύψεις; Είναι πλέον ολοφάνερο ότι από ορισμένους «κύκλους» του κατεστημένου είχε διαπιστωθεί ότι, χωρίς την υποκριτική συγκάλυψη των σκανδάλων του Μπιλ Κλίντον (και, μάλιστα, με εποπτεία της ίδιας της Χίλαρι, που διέταζε προσωπικά την ηθική «εκτέλεση» ή τη «σίγαση» των θυμάτων του συζύγου της) ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είχε κερδίσει τις εκλογές. Κρυφή τους ελπίδα, λοιπόν, ήταν με κάποια «κάθαρση» ενός ή δύο μεγάλων ονομάτων και με το ταυτόχρονο «κλότσημα» και των δύο Κλίντον από το προσκήνιο θα έφτανε η ώρα να καθαιρέσουν και τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ, στη βάση των γνωστών σεξουαλικών του «παρεκτροπών» – μια και δεν τα κατάφεραν με το αναπόδεικτο «ρωσικό σκάνδαλο»…

Ατυχώς για τους «εγκεφάλους» του κατεστημένου, το σχέδιο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, επειδή έδωσε τη δύναμη σε αμέτρητες γυναίκες που έχουν υποστεί ανήκουστη κακοποίηση στα παρασκήνια της κάθε λογής «εξουσίας» να βγουν και να τις καταγγείλουν δημόσια… Ετσι από τον Harvey Weinstein και τον υποψήφιο Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή στην Αλαμπάμα Roy Moore φτάσαμε σε σειρά κορυφαίων πολιτικών, δημοσιογράφων και ανθρώπων της τέχνης: Al Franken, Charlie Rose, John Conyers και αρκετών άλλων, με καθημερινές αποκαλύψεις, που συνεχίζονται ακατάπαυστα. Τονίζουμε εδώ ότι οι 9 στους 10 μέχρι στιγμής «εκτεθέντες» υπήρξαν και είναι υψηλά στελέχη ή χρηματοδότες του Δημοκρατικού Κόμματος και υποστηρικτές των Κλίντον διαχρονικά!

Οι συνταρακτικές αποκαλύψεις για τις απαράδεκτες σεξουαλικές συμπεριφορές ανθρώπων που έχουν δύναμη στα χέρια τους θα έχουν κοσμογονικές συνέπειες και, μάλιστα, σε παγκόσμιο επίπεδο:
Στον χώρο της πολιτικής πραγματοποιείται ήδη μια ιδιότυπη «αυτοκάθαρση», επειδή είναι φανερό ότι εκείνοι που επιδίδονται σε τέτοιες ανάρμοστες συμπεριφορές είναι σχεδόν οι ίδιοι που καταχρώνται την εξουσία και με άλλους τρόπους και, ιδιαίτερα, με λογής δωροδοκίες.

Το κενό από την απομάκρυνση πολλών κορυφαίων στελεχών στην πολιτική, στη δημοσιογραφία και την τέχνη θα καλυφτεί με την άνοδο νέων και άφθαρτων σε όλους τους χώρους και, ιδίως, με την άνοδο των γυναικών. Οι γυναίκες σε όλους τους χώρους βρίσκονται μπροστά στο σκαλί πρωτοφανούς καταξίωσης και πρέπει να πούμε ότι αυτό είναι μια πολύ ελπιδοφόρα εξέλιξη. Επειδή στην πλειονότητά τους έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν μεγαλύτερες πρακτικές και διοικητικές ικανότητες και ασύγκριτα υψηλότερη ηθική ακεραιότητα από τους άνδρες. Ενα απλό παράδειγμα, ένας άνδρας πολιτικός -όπως, άλλωστε, έπραξε ο Μπιλ Κλίντον- μπορεί να κοιτάξει τον κόσμο στα μάτια και να πει ψέματα… Μια γυναίκα δεν διαθέτει τέτοια έμφυτα προσόντα (με κάποιες εξαιρέσεις, βέβαια, όπως η Χίλαρι)…

Στη νέα εποχή που ανατέλλει άνδρες και γυναίκες θα υποχρεωθούν να προσαρμόσουν τη δημόσια αλλά και την ιδιωτική συμπεριφορά τους -ειδικά- στους χώρους της εργασίας. Ηδη υπάρχει τρομακτική ζήτηση για ένα νέο προϊόν, τις πλαστικές κούκλες για σεξουαλική χρήση… Ναι, αγαπητοί αναγνώστες, η ανθρωπότητα έφτασε και σε αυτό το «στάδιο εξέλιξης»… Ή, μάλλον, «ο φόβος φυλάει τα έρημα»…

Ευελπιστεί ο αντικειμενικός παρατηρητής ότι στο εξής οι ουσιαστικές ικανότητες και τα αληθινά προσόντα θα αποτελούν βάση για την επαγγελματική άνοδο – παρότι η ελκυστική εμφάνιση πάντοτε θα παίζει ρόλο… Ομως, αν και οι γυναίκες θα έχουν μεγάλη ευκαιρία ανόδου, θα αναγκαστούν να έρθουν αντιμέτωπες με τις δικές τους προκλητικές συμπεριφορές. Θα αποδειχθεί προσεχώς ότι μεγάλο μέρος των γυναικών που τώρα -δικαιολογημένα- κατηγορούν για σεξουαλική παρενόχληση χρησιμοποίησαν επιδέξια την όμορφη εμφάνιση και τη σεξουαλικότητά τους για να κερδίσουν την εύνοια των ισχυρών, τους οποίους τώρα κατηγορούν… «Υou cannot have it both ways», όπως λένε οι Αμερικανοί. Δεν μπορείς να παρουσιάζεσαι προκλητικά ντυμένη -σχεδόν ημίγυμνη- στον χώρο της δουλειάς και να περιμένεις ότι ο ανδρικός πληθυσμός θα «ελέγξει» τα ζωικά του ένστικτα και θα αντισταθεί… Η σύγχρονη επιστήμη διδάσκει ότι το σεξουαλικό ένστικτο είναι ισχυρότερο ακόμα και από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

Οι «ιέρειες του φεμινισμού» που, σε έκρηξη υποκρισίας, απαιτούν από τα αρσενικά να «αυτοσυγκρατηθούν», ενώ εκείνες θα μπορούν να επιδεικνύουν χωρίς φραγμό τα κάλλη τους, θα αναγκαστούν σε άτακτη υποχώρηση. Τα πρόσφατα σεξουαλικά σκάνδαλα θα έχουν άμεση επίδραση ακόμα και στον χώρο της ενδυμασίας και της μόδας, με στροφή προς το συντηρητικότερο.

Ως πρώτο συμπέρασμα, θα λέγαμε ότι αναμένεται δραστική στροφή προς το συντηρητικότερο σε όλους τους τομείς. Το γεγονός ότι οι «εκτεθέντες» και οι σεξουαλικά «παραφερθέντες» ήταν στην πλειονότητά τους δημοκρατικοί -δηλ., εξ ορισμού υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των γυναικών- θα δώσει ένα ακόμα έναυσμα στην κοινωνία για αντίδραση κατά της υποκρισίας, την ίδια ακριβώς αντίδραση που έφερε τον Τραμπ στην προεδρία. Ταυτόχρονα θα γίνει στροφή σε πιο παραδοσιακά και συντηρητικά πρότυπα. Αλλά είναι βέβαιο ότι το θέμα θα μας απασχολεί για καιρό και θα επανέλθουμε προσεχώς με νέες εκτιμήσεις.
Νέα Υόρκη, 22 Νοεμβρίου 2017 [email protected]

*Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών, διεθνολόγος και επιχειρηματίας που ζει και εργάζεται στη Ν. Υόρκη.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα