Το σχέδιο αποστασίας (σε δύο φάσεις) είχε ακόμη και νεκρό

Τι είχαν προγραμματίσει οι «εγκέφαλοι» που είδαν το πρόγραμμά τους να χαλάει εξαιτίας της τραγωδίας στη Μάνδρα. Η μεθόδευση για σοβαρά επεισόδια στο Πολυτεχνείο και οι προσφορές σε βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Από τον
Ανδρέα Καψαμπέλη

Νέα στοιχεία για το σχέδιο κυβερνητικής αποσταθεροποίησης που εξυφαίνεται το τελευταίο διάστημα φέρνει σήμερα στο φως η «κυριακάτικη δημοκρατία». Εκτός από τις κινήσεις για τον προσεταιρισμό και την εξαγορά βουλευτών, η προσπάθεια -που τελικώς απέτυχε- συμπεριλάμβανε ακόμη και την ύπαρξη νεκρού ή νεκρών, ώστε να προκληθεί κοινωνικό χάος και να ακολουθήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ηδη από την περασμένη Τετάρτη η «δημοκρατία» αποκάλυψε ότι δεν ήταν καθόλου άσχετο με την όλη επιχείρηση πολιτικής αστάθειας -και αποσκίρτησης «αμφιταλαντευόμενων» βουλευτών από την πλειοψηφία των 153- και το θέμα που δημιουργήθηκε γύρω από τη σύμβαση πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσθετες πληροφορίες από πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, η εφαρμογή του σχεδίου χρονικά πήγαινε λίγο πίσω και είχε ως σημείο εκκίνησης τις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Φέτος, όμως, τα επεισόδια δεν θα περιορίζονταν στα «καθιερωμένα» πλαίσια. Ο σχεδιασμός πρόβλεπε να πάρουν ευρύτατη έκταση και να πυροδοτήσουν εφιαλτικό σκηνικό, αντίστοιχο με αυτό που έζησε η Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008, με εκτεταμένες καταστροφές, μεγάλη χρονική διάρκεια, συνθήκες ανωμαλίας και απώλεια ανθρώπινων ζωών. Αυτό που χάλασε τα σχέδια των εμπνευστών μιας τέτοιας εξέλιξης ήταν ένα κυριολεκτικά απρόβλεπτο γεγονός. Η τραγωδία της Μάνδρας τούς υποχρέωσε σε μερική αναδίπλωση, καθώς μετέβαλε άρδην τα δεδομένα και άλλαξε εκ των πραγμάτων τις προτεραιότητες.

Η δεύτερη φάση θα εκτυλισσόταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, με αφορμή την επερώτηση της Ν.Δ. για τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, που αρχικά είχε οριστεί για την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου. Το επικοινωνιακό περιβάλλον είχε προετοιμαστεί... καταλλήλως από φίλια προς την αντιπολίτευση μέσα ενημέρωσης, που επί της ουσίας «προεξοφλούσαν» -και δη πανηγυρικώς- την εγκατάλειψη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα του -κατ' αυτούς «αδύναμου κρίκου» της κυβέρνησης- Πάνου Καμμένου.

Εν μέσω μιας τέτοιας «θύελλας», η εκτίμηση που φαίνεται ότι επικρατούσε ήταν πως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα οδηγούνταν σε πανωλεθρία και αυτό -με τις φυγόκεντρες τάσεις και τους εσωτερικούς κραδασμούς στους ΑΝ.ΕΛ. σε πλήρη έξαρση- θα επίσπευδε τις πολιτικές εξελίξεις. Ετσι, το Σαββατοκύριακο που ακολουθούσε θα ήταν καθοριστικό σε ένταση και κλιμάκωση των επιθέσεων, οι οποίες θα άνοιγαν τον δρόμο -και θα προσέφεραν το άλλοθι- για την αποστασία βουλευτών που θα είχαν υποκύψει, όπως επιδιωκόταν, είτε σε οικονομικά ανταλλάγματα είτε σε θέσεις σε εκλογικές λίστες για την εξασφάλιση του πολιτικού μέλλοντός τους ή σε άλλες προσφορές. Αλλωστε, αυτή δεν θα ήταν η πρώτη φορά που βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. θα αποτελούσαν στόχο για αποστασία και εξαγορά. Υπάρχει πάντοτε το χαρακτηριστικό προηγούμενο, λίγο πριν από τις εκλογές του 2015, της υπόθεσης του τότε βουλευτή Παύλου Χαϊκάλη, η οποία «ερευνήθηκε» και «κουκουλώθηκε» σε χρόνο μηδέν.

Αυτό που όμως δεν είχε προβλεφθεί τώρα ήταν, όπως επισημαίνεται, η ταχύτατη αντίδραση του Α. Τσίπρα, ο οποίος σήκωσε το γάντι και ανέβαλε, για την περασμένη Δευτέρα, τη συζήτηση της επερώτησης, ακυρώνοντας το σχέδιο της συνωμοσίας και αιφνιδιάζοντας τους υποβολείς της. Η συζήτηση της Δευτέρας επίσης, μαζί με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τόσο από τον κ. Τσίπρα όσο και τον κ. Καμμένο, ανέτρεψε τις εντυπώσεις και οδήγησε σε πλήρες ναυάγιο τη μεθόδευση να προκληθεί ρήγμα στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, καθώς επιβεβαιώθηκε ο συμπαγής χαρακτήρας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Από την άλλη πλευρά, διαπιστώθηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης αφέθηκε μέσα στη Βουλή μόνος και απροστάτευτος στις κατά ριπάς επιθέσεις των κ. Τσίπρα και Καμμένου. Οι επιπολαιότητες, και όχι μόνο, κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ., δυστυχώς την εξέθεσαν και -όπως χαρακτηριστικά σχολιαζόταν- τα παιδαριώδη λάθη των «φωνασκούντων φιλοξενουμένων» της παράταξης και η εμμονή τους στη στήριξη συμφερόντων και όχι ιδεολογικών θέσεων οδήγησαν το συντηρητικό κόμμα σε ακόμα μία χαμένη μάχη.

Το αυστηρό μήνυμα που έστειλε ο Παπαγγελόπουλος

Από κυβερνητικής πλευράς, το σχέδιο αυτό φωτογράφισε σε ομιλία του τις αμέσως επόμενες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ο οποίος, αναφερόμενος σε μερίδα του Τύπου, τόνισε με νόημα ότι αν και «ο ρόλος του είναι να ελέγχει την εξουσία και να αποκαλύπτει σκάνδαλα και παρεκτροπές της, μετατράπηκε σε όργανο οικονομικών συμφερόντων».

Οπως επίσης επισήμανε με καυστικό τρόπο ότι τα μέσα ενημέρωσης σε μεγάλο βαθμό περιήλθαν στην ιδιοκτησία επιχειρηματιών και «αρκετοί απ’ αυτούς, ευτυχώς όχι όλοι, τα χρησιμοποίησαν για να προάγουν τα συμφέροντά τους, να εξουδετερώσουν τους ανταγωνιστές του, σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού και να εκβιάσουν πολιτικούς, προκειμένου να ελέγξουν το πολιτικό σύστημα» .

Ο αναπληρωτής υπουργός, αφού έκανε λόγο για «μεθόδους που προσιδιάζουν σε νταβατζήδες» οι οποίοι «φόβισαν, εκμαύλισαν πρόσωπα και θεσμικά όργανα και εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την πατρίδα και τον λαό της», προανήγγειλε μάλιστα ότι «η κάθαρση θα είναι εντυπωσιακή» και σημείωσε χαρακτηριστικά πως ήδη «άλλοτε πανίσχυροι παράγοντες του φαύλου οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, που απολάμβαναν πρωτόγνωρης και προκλητικής για ευνομούμενη χώρα ασυλίας, ελέγχονται και θα λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα που διέπραξαν».

Υστερα από όλα αυτά, πάντως, οι γνώστες του σχεδίου σημείωναν ότι αφενός η προσπάθεια αποσταθεροποίησης και πτώσης της κυβέρνησης απέτυχε και αφετέρου οι προς εξαγορά υποψήφιοι βουλευτές γλίτωσαν την τελευταία στιγμή από τη μοίρα που ανέκαθεν είχαν οι κάθε λογής αποστάτες στον πολιτικό βίο της χώρας.