Στοιχεία-σοκ ανατρέπουν την ιστορία με τα βλήμματα

Βρόμικο παιχνίδι, με άρωμα λαθρεμπορίου όπλων και διαδρομές μαύρου χρήματος

Η (ξαφνική) εμφάνιση του Τζον Σφακιανάκη πριν από την ολοκλήρωση του deal με τους Σαουδάραβες και η πρόταση να φτάσουν τα ελληνικά πυρομαχικά στο Ριάντ μέσω Σερβίας

Η αγωνιώδης προσπάθεια να σπάσει η αρχική συμφωνία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, για να δοθούν σε χαμηλότερη τιμή, και η εμπλοκή Τούρκων στις αγοραπωλησίες στην περιοχή

Η Θέση μας: Επαναξιολόγηση όλων των αξιών

Διαβάστε επίσης:

►«Υπήρξε συμφωνία για να μπει το τανκς στο Πολυτεχνείο»
Υστερα από 44 χρόνια, οι δύο «αντίπαλοι» (το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των φοιτητών Κυριάκος Σταμέλος και ο επικεφαλής των αρμάτων μάχης Μιχάλης Γουνελάς), που έκαναν τις διαπραγματεύσεις, συναντώνται και αποκαλύπτουν την αλήθεια.

►Τι είχαν προγραμματίσει οι εγκέφαλοι, που είδαν το σενάριό τους να χαλάει εξαιτίας της τραγωδίας στη Μάνδρα

►Παιχνίδια Στουρνάρα με τη φωτιά!

►Επιχειρησιακές συμβάσεις με μπόνους κουπόνια, γάλα και κούτες τσιγάρα

Στοιχεία-σοκ ανατρέπουν την ιστορία με τα βλήματα

Ενα απίστευτα βρόμικο παιχνίδι, με στοιχεία λαθρεμπορίου όπλων που γίνεται από εδάφη της Σερβίας και της Τουρκίας, αλλά και διαδρομές μαύρου χρήματος, προκύπτει μετά το κώλυμα στην υλοποίηση της διακρατικής συμφωνίας πώλησης των βλημάτων από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στη Σαουδική Αραβία και συμπίπτει χρονικά με την εμπλοκή του Τζον Σφακιανάκη, που, όπως δήλωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξυπηρετούσε συγκεκριμένους κύκλους του Ριάντ, με στόχο να αποκτηθούν τα πυρομαχικά του Ελληνικού Στρατού σε χαμηλότερες τιμές.

Το σκηνικό έχει σαφώς και πολιτικές προεκτάσεις, καθώς η Νέα Δημοκρατία και η ΔΗ.ΣΥ., που διακηρύσσουν ότι γνωρίζουν σε βάθος την υπόθεση και απειλούν με νέες αποκαλύψεις σε βάρος της κυβέρνησης, όφειλαν να γνωρίζουν τις σκοτεινές προεκτάσεις και να μην επενδύουν σε πτυχές που ενδεχομένως θα μπορούσαν να τους εκθέσουν. Η Σερβία, εν παραδείγματι, της οποίας έγγραφα επικαλέστηκαν οι τομεάρχες της Ν.Δ. για να αμφισβητήσουν τη γνησιότητα και την εγκυρότητα αυτών που παρουσίασε ο Πάνος Καμμένος στη Βουλή για να αποδείξει ότι ο Βασίλης Παπαδόπουλος είναι εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, κατηγορείται ότι αποτελεί δίοδο για μεταφορά λαθραίων όπλων στο Ριάντ.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από αμυντικές και διπλωματικές πηγές, άτομα πολύ κοντά σε υψηλόβαθμους κύκλους της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να σπάσει η συμφωνία που προωθούσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με το Ριάντ μέσω των επίσημων διαδικασιών, πρότειναν τα βλήματα του Ελληνικού Στρατού να φτάσουν στη Σαουδική Αραβία μέσω Σερβίας. Η πρόταση αυτή μάλιστα συνέπεσε με την ανάμειξη του Τζον Σφακιανάκη στην υπόθεση και την εναλλακτική λύση που παρουσίασε στον πρέσβη της Ελλάδας, δήθεν γιατί οι τιμές που ήθελε η Αθήνα για να πουλήσει τα 300.000 βλήματα ήταν υψηλές.

Παράλληλα με την εμφάνιση του κ. Σφακιανάκη, το όνομα του οποίου αναφέρεται στα απόρρητα τηλεγραφήματα μεταξύ της πρεσβείας μας στο Ριάντ και του υπουργείου Εξωτερικών τον Νοέμβριο του 2016, εστάλη στην Αθήνα ένα περίεργο μήνυμα από τους ίδιους σαουδαραβικούς κύκλους, οι οποίοι φαίνεται ότι λειτουργούσαν ανταγωνιστικά εντός της χώρας για την προμήθεια από την Ελλάδα. Το μήνυμα έλεγε: «Αν δεν μπορείτε να μας στέλνετε στρατιωτικό υλικό για να καλύψουμε τις άκρως επείγουσες ανάγκες μας, εξαιτίας εμποδίων που μπορεί να τεθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή για λόγους εσωτερικών πολιτικών αντιδράσεων στη χώρα σας, μπορεί να ρυθμιστεί μέσω Σερβίας».

Ευθέως λοιπόν προτείνονται διαδικασίες λαθρεμπορίου, αφού η Σαουδική Αραβία δεν θα εμφανιζόταν ως τελικός παραλήπτης των ελληνικών πυρομαχικών.
Αυτά θα πωλούνταν στη Σερβία και μετά θα αναλάμβαναν τα κυκλώματα λαθρεμπορίου να τα φορτώσουν σε καράβια, να εκδώσουν συνοδευτικά έγγραφα «μαϊμού» με χώρα προορισμού κάποια του τρίτου κόσμου, στην οποία θα μπορούσαν να πουληθούν νόμιμα και έτσι θα έφθαναν στο Ριάντ χωρίς πρόβλημα. Οι διαδικασίες αυτές όμως έχουν ένα μειονέκτημα. Μπορεί οι κίνδυνοι να είναι μικροί, όμως αυξάνεται το κόστος. Πιθανώς αυτός ήταν ο λόγος που τορπιλίστηκε η διακρατική συμφωνία και αποφασίστηκε να ζητηθούν τα βλήματα σε χαμηλότερες τιμές με την απειλή της παραλαβής όχι των 300.000, αλλά μόλις 100.000.

Προκαλούνται λοιπόν πολλά ερωτήματα: Ποια κυκλώματα και συστήματα θα ωφελούνταν; Γιατί, ενώ υπήρχε η διακρατική συμφωνία με την Ελλάδα και είχε οριστεί νόμιμος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ορισμένοι κύκλοι στο Ριάντ προσπάθησαν να σπάσουν τη συμφωνία αυτή; Πώς είναι δυνατόν ο Τζον Σφακιανάκης τον Νοέμβριο του 2016 και Σαουδάραβες αξιωματικοί το 2017 να δηλώνουν ότι οι τιμές στις οποίες πουλά η Ελλάδα το στρατιωτικό υλικό είναι υψηλές, όταν οι ανάγκες της Σαουδικής Αραβίας, εξαιτίας του πολέμου με την Υεμένη, εκτιμάται ότι ανέρχονται καθημερινά σε 150.000.000-200.000.000 δολάρια και οι δε άμεσες συνολικές ανάγκες σε παντός είδους στρατιωτικό υλικό ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια;

Τα περίεργα πίσω από τις μεθοδεύσεις στην υπόθεση πώλησης των ελληνικών βλημάτων στη Σαουδική Αραβία δεν σταματούν εδώ. Οι Αρχές του Ριάντ, την επίμαχη περίοδο, επέδειξαν μεγάλη καθυστέρηση στη διαπίστευση του Ελληνα στρατιωτικού ακολούθου που έχει βάση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά χειρίζεται τις υποθέσεις της Σαουδικής Αραβίας. Να σημειωθεί ότι ο ακόλουθος Αμυνας είναι αυτός που χειρίζεται την πώληση στρατιωτικού υλικού και όχι οι διπλωματικές υπηρεσίες.

Παρότι όμως είχε ζητήσει τη διαπίστευσή του, αυτή καθυστέρησε αρκετούς μήνες στις αρχές του 2017. Μία χώρα λοιπόν που θέλει να «τρέξει» μία συμφωνία με επίσημο και όχι διά της πλαγίας οδού τρόπο θα καθυστερούσε τη διαπίστευση στον ακόλουθο Αμυνας;

Γιατί ο Καμμένος ενέπλεξε την Τουρκία και ο ρόλος προσώπων της πρεσβείας

Βασικό ρόλο σε προώθηση οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία μέσω διαδικασιών λαθρεμπορίου έχει και η Τουρκία. Είναι η χώρα που ενέπλεξε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος μιλώντας για Ελληνα πράκτορα της ΜΙΤ που έχει ρόλο στην όλη υπόθεση και στην αποκάλυψη των στοιχείων από την αντιπολίτευση, θέμα που η «δημοκρατία» έκανε πρωτοσέλιδο, αλλά βουλευτές της Ν.Δ. αμφισβήτησαν τη διάσταση αυτή.

Η Τουρκία λοιπόν, όπως αναφέρουν έγκυρες στρατιωτικές πηγές, προωθεί τεράστιες ποσότητες πολεμικού υλικού στο Ριάντ, το οποίο δήθεν κατευθύνεται για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που μάχεται τους Κούρδους στο εσωτερικό της χώρας και πολεμά στη Συρία και στο Ιράκ απέναντι στο ISIS. Μετατρέπει δηλαδή πολεμικό υλικό που θα μπορούσε να κινηθεί για τα στρατεύματά της σε εξαγώγιμο προϊόν και το πουλά στη Σαουδική Αραβία.

Στην υπόθεση είναι περίεργος ο ρόλος τόσο προσώπων της πρεσβείας της Ελλάδας όσο και των προξενικών Αρχών στο Ριάντ. Διαπιστώθηκε ότι υπήρχε αλληλογραφία μεταξύ του Ηλία Κλουβάτου με στρατιωτικούς της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και όχι μόνο, όπως το έγγραφο που αποκάλυψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ. Ανδρέας Λοβέρδος, και το οποίο εμφανίζει τον πρόξενο να δηλώνει ότι οι Σαουδάραβες δεν αναγνωρίζουν τον Βασίλη Παπαδόπουλο, η οποία ωστόσο δεν περνούσε από το υπουργείο Εξωτερικών.
Οταν δε ο Νίκος Κοτζιάς ζήτησε στις αρχές Σεπτεμβρίου όλο τον φάκελο της υπόθεσης για την πώληση των βλημάτων, ο φάκελος ήρθε μεν, ήταν ελλιπής δε και ανάγκασε τον υπουργό Εξωτερικών να επανέλθει. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι η διενέργεια ΕΔΕ μάλλον είναι θέμα χρόνου.