Colpo grosso των τραπεζών με τα σπίτια των πλειστηριασμών

Με τις ευλογίες της ΕΚΤ θα αγοράζουν στην τιμή πρώτης εκκίνησης τα ακίνητα που οι ίδιες βγάζουν στο σφυρίΣχέδιο απόκτησης (στην τιμή πρώτης εκκίνησης) και εν συνεχεία μεταπώλησης των περισσότερων ακινήτων από αυτά που πλειστηριάζονται από τις τράπεζες έχει επεξεργαστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε συνεργασία με τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο το 75% των ακινήτων που θα τεθούν σε πλειστηριασμό μέχρι και το τέλος του 2018 να καταλήξουν στις ίδιες τις τράπεζες, μέσω της επιτρεπόμενης τακτικής των credit bids. 

Αυτό σημαίνει ότι στις ελληνικές τράπεζες θα επιτραπεί να αποκτήσουν ενδεχομένως πάνω από 10.000 ακίνητα από αυτά που θα βγάζουν οι ίδιες σε πλειστηριασμό, αγοράζοντάς τα σε προνομιακή τιμή. Σκοπός τους είναι να μην αφήσουν κανέναν από τους πλειστηριασμούς να καταλήξει άγονος, αγοράζοντας οι ίδιες τα ακίνητα που θα βγάλουν σε πλειστηριασμό, σε τιμές που δεν θα απαξιώνουν τις αξίες στις οποίες τα έχουν εγγράψει στα βιβλία τους.
Μάλιστα, θα επιδιώξουν ο πλειστηριασμός των ακινήτων να μην πάει σε δεύτερο ή τρίτο γύρο, έτσι ώστε να μη μειωθεί περαιτέρω η τιμή πρώτης εκκίνησης.

Οι ισολογισμοί

Με την κίνηση αυτή οι τράπεζες επιδιώκουν να καλύψουν -ως αγοραστές πλέον- τη συντριπτική πλειοψηφία των πλειστηριασμών, αλλάζοντας στην ουσία την ταυτότητα των εμπράγματων εξασφαλίσεών τους σε περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα καταγραφούν στους ισολογισμούς τους.

Δηλαδή οι σημερινές επισφαλείς απαιτήσεις τους θα καταγραφούν ως πάγια στοιχεία, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η μέθοδος αυτή θα επιτρέψει στις τράπεζες να πάνε στα stress tests του προσεχούς Φεβρουαρίου με βελτιωμένη την εικόνα των ισολογισμών τους και προστατευμένα τα κεφάλαιά τους από ζημιές που θα κατέγραφαν στην περίπτωση που οι πλειστηριασμοί απαξίωναν τα ακίνητα στην αγορά.

Μάλιστα, οι τράπεζες αναμένεται πολύ σύντομα να αναζητήσουν συνεργασίες με διεθνή open funds ακινήτων και εταιρίες που διαχειρίζονται ακίνητα, με προοπτική μαζικής μεταβίβασης ακινήτων. Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου έχουν προγραμματιστεί 50 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που θα αφορούν ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ.

Ο αριθμός των πλειστηριασμών θα αυξηθεί κατακόρυφα τον Ιανουάριο, οπότε θα διενεργηθούν 500-700 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα