Απίστευτες προκλήσεις Ερντογάν λίγο πριν φτάσει στην Αθήνα!

Διώξτε τον προτού καν προσγειωθεί! Ο Τούρκος πρόεδρος ζητεί αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης και θέτει θέμα ΑιγαίουΝα ματαιώσουν την επίσκεψη Ερντογάν… χθες και να μην του επιτρέψουν να πατήσει το πόδι του σε ελληνικό έδαφος. Αυτή θα έπρεπε να είναι η απάντηση της κυβέρνησης μετά τις «βόμβες» που έριξε ο Τούρκος πρόεδρος, ξεδιπλώνοντας σε συνέντευξή του όλο το πλαίσιο των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας, μόνο λίγες ώρες πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα. 

Μιλώντας στον Σκάι και τον Αλέξη Παπαχελά, ο Ρ.Τ. Ερντογάν άναψε φωτιές, ζητώντας την, με ύφος χιλίων καρδιναλίων, επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης, αμφισβητώντας τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου, των εθνικών χωρικών υδάτων και του δικαιώματος οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας. Χαρακτήρισε τρεις φορές τους μουσουλμάνους της Θράκης ομοεθνείς του, Τούρκους, και απείλησε με «casus belli» (το οποίο βεβαίως διατηρεί η Αγκυρα) σε περίπτωση που δεν λυθούν οι «εκκρεμότητες», κατά τον ίδιο.

Αρχισε την «εμπρηστική» συνέντευξή του μιλώντας για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. «Αυτή η Συνθήκη αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού πιστεύω ότι συν τω χρόνω όλες οι συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Και η Λωζάννη, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση. Αυτή η επικαιροποίηση δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα» ανέφερε ο Ερντογάν. Πρόσθεσε: «Οταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε. Και υπάρχουν αρκετές κρίσεις που θα μπορούσαν να είχαν διευθετηθεί».

Αμφισβητήσεις για τα νησιά

Αμέσως μετά ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβήτησε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου λέγοντας «η συζήτηση για τα νησιά και άλλα θέματα συνεχίζεται», για να σημειώσει στη συνέχεια ότι «υπάρχουν προβληματικές αποστάσεις μεταξύ των νησιών», που πρέπει να λυθούν με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Στο σημείο αυτό αμφισβήτησε τον εθνικό εναέριο χώρο και τα όρια του FIR Αθηνών και κατήγγειλε την Ελλάδα για παραβιάσεις από τους Ελληνες πιλότους, όπως επίσης αμφισβήτησε τα εθνικά χωρικά ύδατα και προειδοποίησε «πολεμικά» για την υφαλοκρηπίδα. Οσον αφορά την επίσκεψή του στη Θράκη, ο κ. Ερντογάν ανέφερε τρεις φορές ότι στην περιοχή ζουν «ομοεθνείς» του, θέλοντας να βαφτίσει τη μουσουλμανική μειονότητα «τουρκική». Για να ενισχύσει μάλιστα τον παραληρηματικό λόγο του αναφέρθηκε στην Ιμβρο και την Τένεδο, όπου ο επικεφαλής της νεολαίας του κόμματός του είναι Ελληνας και μεσολάβησε για να γίνει γάμος με Τουρκάλα.

Δεν θα μπορούσε βεβαίως να μην αναφερθεί στο θέμα έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών. «Οταν οι Τούρκοι πραξικοπηματίες ήρθαν στην Ελλάδα, κάλεσα αμέσως τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Του εξήγησα πώς είναι τα πράγματα και μου είπε ότι θα δρομολογήσει την κατάσταση και ότι σε 15 με 20 ημέρες θα εκδίδονταν στην Τουρκία» είπε ο Ρ.Τ. Ερντογάν και, όταν του επισημάνθηκε ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη στην Ελλάδα, απάντησε πως από τη σύλληψη μέχρι τη δίκη η εκτελεστική εξουσία θα μπορούσε να ενεργήσει και να τους εκδώσει. «Η Δικαιοσύνη είναι αργή» σημείωσε!

Τσίπρας: Ευκαιρία για βελτίωση των διμερών σχέσεων

Για δύσκολες στιγμές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με ορατό τον κίνδυνο «ατυχήματος» στο Αιγαίο λόγω των τουρκικών προκλήσεων, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο πρακτορείο Αναντολού. Ανέφερε ότι η επίσκεψη Ερντογάν αποτελεί ευκαιρία βελτίωσης των διμερών σχέσεων, αλλά σημείωσε ότι αυτή περνά μέσα από την τήρηση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης. Λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα (θα τον υποδεχθεί ο Νίκος Κοτζιάς στο αεροδρόμιο), ο πρωθυπουργός μίλησε για όλα τα θέματα της ατζέντας των σημερινών συνομιλιών.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις μας αναπτύσσονται βασιζόμενες σε στέρεα θεμέλια αμοιβαίου σεβασμού και στο Διεθνές Δίκαιο, με πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάννης» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η επιδείνωση της κατάστασης τα τελευταία χρόνια με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις εμπλοκές αεροσκαφών λίγο έλειψε να οδηγήσει σε «ατύχημα».

Ερωτηθείς για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που η Αγκυρα ζητά την έκδοσή τους, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη θέση ότι «οι πραξικοπηματίες δεν είναι επιθυμητοί στην Ελλάδα», αλλά πρόσθεσε πως η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική και οι αποφάσεις της είναι απολύτως σεβαστές. Αφησε, όμως, ένα «παράθυρο» έκδοσής τους, λέγοντας ότι «συνεχίζουμε τη συνεργασία μας σε ζητήματα ασφάλειας και δικαιοσύνης». Με τον Τούρκο πρόεδρο θα συναντηθεί το μεσημέρι και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απροσπέλαστη η Αθήνα (από το πρωί) εξαιτίας της άφιξης του «σουλτάνου»

Με απόρθητο φρούριο μοιάζει από το πρωί το κέντρο της Αθήνας και κυρίως η ευρύτερη περιοχή γύρω από την πλατεία Συντάγματος εξαιτίας της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φτάνει στη χώρα μας έχοντας μαζί του έναν μικρό «στρατό», καθώς εκπαιδευμένοι κομάντος βρίσκονται ανάμεσα στους 200 ενόπλους που συνοδεύουν τον «σουλτάνο».

Την ίδια στιγμή, περίπου 3.000 άνδρες έχει επιστρατεύσει η Ελληνική Αστυνομία στην Αθήνα και στη Θράκη, όπου θα μεταβεί αύριο ο Τούρκος πρόεδρος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις μετακινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν «ζεστάνει» τις μηχανές τους περίπου 10 θωρακισμένα οχήματα, μεταξύ των οποίων και τρεις πανομοιότυπες λιμουζίνες, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές θα βρίσκονται στις ταράτσες κατά μήκος των διαδρομών που θα ακολουθήσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε αστυνομικό κλοιό θα βρίσκεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας το κέντρο της Αθήνας, ενώ θα υπάρξουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις μετακινήσεις του κ. Ερντογάν και της συνοδείας του. Ταυτόχρονα, απαγορεύτηκαν με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής κάθε συνάθροιση και πορεία σε ένα μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας, στην περιοχή του αεροδρομίου και κατά μήκος της διαδρομής όπου θα κινηθεί ο Τούρκος πρόεδρος. Η απαγόρευση ισχύει από τις 6 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής. Η ζώνη απαγόρευσης συγκεντρώσεων και πορειών στην Αθήνα είναι πολύ μεγάλη, περιλαμβάνοντας περιοχές από το Σύνταγμα, το Κολωνάκι, τον Λυκαβηττό, το Μοναστηράκι, την Ακρόπολη και το Κουκάκι μέχρι την Κατεχάκη, το Παγκράτι και τον Νέο Κόσμο.

Σήμερα έχουν προγραμματιστεί δύο συγκεντρώσεις κατά της επίσκεψης Ερντογάν, μία στις 15.00 στην Ομόνοια, από το Πολιτιστικό Κέντρο του Κουρδιστάν και τους διαβιούντες Κούρδους στην Ελλάδα, και η δεύτερη στις 18.00 στα Προπύλαια, με πρωτοβουλία της Επιτροπής για τους Πολιτικούς Κρατουμένους στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν και τη συμμετοχή πολλών παρατάξεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικοτήτων, μεταξύ των οποίων και ο Ρουβίκωνας. Οπως διευκρινίστηκε από την Αστυνομία, αυτές οι συγκεντρώσεις είναι εκτός της ζώνης απαγόρευσης.

Εξάλλου, κλειστός θα παραμείνει σήμερα -καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας- ο σταθμός του μετρό Σύνταγμα, ενώ θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία ή θα υπάρξουν τροποποιήσεις γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ στο κέντρο της Αθήνας σταδιακά και ανάλογα με τα μέτρα και τις υποδείξεις της Τροχαίας.

Σπ. Μουζακίτης

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα