Περίεργη ασυλία για τον Φώτη Μπόμπολα

Αφησε στον δρόμο εργαζομένους, χρέη 500.000.000 € στις τράπεζες και τεράστια φέσια σε όλη την αγοράΗ εκδοτική αυτοκρατορία της οικογένειας Μπόμπολα κατέρρευσε με εκκωφαντικό θόρυβο. Μια κατάρρευση που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς άφησε στον δρόμο εκατοντάδες εργαζομένους και χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων προς τις τράπεζες, αλλά και συνολικά προς την αγορά. Τα τεράστια φέσια εκτιμάται ότι είναι αδύνατον να εισπραχθούν, την ώρα που o μέχρι πρότινος ισχυρός άνδρας του Πήγασου Φώτης Μπόμπολας μοιάζει να απολαμβάνει μια ιδιότυπη ασυλία. 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σχολιάζουν ότι ο Φώτης Μπόμπολας καταφέρνει να… ξεγλιστρά με περίεργο τρόπο από τις ενδεχόμενες ευθύνες του. Πολλοί θεωρούν ότι εξαργυρώνει τις κινήσεις που έκανε με μια εφ’ όλης της ύλης παράδοση στην κυβέρνηση, τόσο με την αλλαγή γραμμής του «Εθνους» όσο και με το ουσιαστικό κλείσιμο του Mega. Αλλοι απλώς θεωρούν ότι οφείλεται στη δυσκινησία της ελληνικής Δικαιοσύνης…

Σε αντίθεση πάντως με τον Σταύρο Ψυχάρη, ο οποίος βρίσκεται σε στενό κλοιό με πολλά ανοιχτά μέτωπα στη Δικαιοσύνη, ο Φώτης Μπόμπολας μέχρι τώρα βγαίνει αλώβητος. Ακόμη και στην υπόθεση των «θαλασσοδανείων», ύψους δεκάδων εκατομμυρίων, που φέρεται ότι πήρε ο Πήγασος με επισφαλείς όρους, ως κεντρικό πρόσωπο ενώπιον της Δικαιοσύνης μέχρι τώρα εμφανίζεται ο πατριάρχης της οικογένειας Γιώργος Μπόμπολας.

Μέσα στο καλοκαίρι, ο οικονομικός εισαγγελέας προχώρησε στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων του Φώτη Μπόμπολα, καθώς ελέγχεται από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου για φοροδιαφυγή ύψους περίπου 30.000.000 ευρώ. Λίγες ημέρες πριν από το «μπλόκο» του εισαγγελέα, είχε σπεύσει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες πώλησης ποσοστού του Mega. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, λίγους μήνες νωρίτερα, ο Φώτης Μπόμπολας κατάφερε και πάλι να προλάβει τις Αρχές και τις εξελίξεις, πληρώνοντας 4.000.000 ευρώ ύστερα από έλεγχο για τη «λίστα Λαγκάρντ». Λέγεται, μάλιστα, ότι πούλησε (;) ακόμη και το σκάφος του.

Το «Εθνος»

Οι κακές γλώσσες λένε ότι το 30μετρο υπερπολυτελές ιστιοπλοϊκό πουλήθηκε σε εταιρία offshore, ενώ και μετά την πώλησή του ο Φ. Μπόμπολας εθεάθη να ταξιδεύει μαζί του σε νησιά των Κυκλάδων! Πιθανόν να το νοίκιαζε από την εταιρία στην οποία το πούλησε, το ωραίο όμως είναι ότι είχε υποσχεθεί στους εργαζομένους του «Εθνους» πως, ό,τι εισπράξει από τη «σκοτωμένη» πώληση που αναγκάστηκε να κάνει με… πόνο ψυχής θα το έδινε ως «έναντι» για τους μισθούς των εργαζομένων – πράγμα που, βεβαίως, ουδέποτε συνέβη…

Ολες οι κινήσεις του -λένε όσοι γνωρίζουν- είχαν ως στόχευση το να αποφύγει ο ίδιος δικαστικές περιπέτειες που θα τον έφερναν αντιμέτωπο με το χάος που δημιούργησε.

Από την εκποίηση του ΔΟΛ συγκεντρώθηκαν περίπου 23.000.000 ευρώ, ενώ από τον Πήγασο μόλις 3.500.000, που εισπράχθηκαν από τις εφημερίδες «Εθνος» και «Ημερησία», οι οποίες, αν και πουλήθηκαν καθαρέςα από οποιαδήποτε υποχρέωση, δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν ούτε ενδιαφερομένους αλλά ούτε και ικανοποιητικό τίμημα.

Πολλοί κάνουν λόγο για ολιγωρία των αρμόδιων Αρχών, αφού είναι κοινό μυστικό ότι η ζημιά που προκλήθηκε στην αγορά από τον Φώτη Μπόμπολα είναι πολλαπλάσια απ’ αυτήν του Σταύρου Ψυχάρη.

Λουκέτο στην «Ευρώπη», σκάνδαλο στην «Ιριδα»

Το κανόνι του πρακτορείου διανομής Τύπου «Ευρώπη» επηρέασε σχεδόν το σύνολο των εκδοτών και προκάλεσε ζημιές εκατομμυρίων. Οσο για την περίφημη «Ιριδα», δηλαδή την εκτυπωτική εταιρία που είχαν ιδρύσει ο ΔΟΛ και ο Πήγασος τις εποχές της παντοδυναμίας τους και του εύκολου χρηματιστηριακού ή τραπεζικού χρήματος, την οποία το τελευταίο διάστημα διαχειριζόταν ανεξέλεγκτα ο Φώτης Μπόμπολας, φαίνεται ότι συνεχίζει να αποτελεί διαχρονικό σκάνδαλο. Η «Ιριδα» δεν πουλήθηκε, αφού κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να αγοράσει το 50% που ανήκε στον Πήγασο, ο οποίος εκπλειστηριάστηκε μαζί με όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία.

Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι το άλλο 50% αγοράστηκε, μέσω της αγοράς του ενεργητικού του ΔΟΛ, από την Alter Egο του κ. Μαρινάκη, ο οποίος φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρεται για τη λειτουργία του και κυρίως για την ανάληψη των δυσθεώρητων χρεών της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μερίδιο του Πήγασου βγαίνει εκ νέου σε πλειστηριασμό στις 30 Μαΐου 2018. Ωστόσο, τα πιεστήριά του λειτουργούν ακόμα και τυπώνουν εφημερίδες, περιοδικά και διάφορα έντυπα, προφανώς με… πειρατικές διαδικασίες, αφού είναι άγνωστο αν και πώς πληρώνονται οι σχετικές υπηρεσίες και ποιος είναι αυτός που ελέγχει και τελικά εισπράττει (αν εισπράττει…).

Το φαινόμενο αυτό -άλλο ένα με οσμή σκανδάλου, στο οποίο ίσως εμπλέκεται ο Φ. Μπόμπολας ή κάποιο από τα πρωτοπαλίκαρά του- δημιουργεί αναμφίβολα συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και είναι απορίας άξιον γιατί η Πολιτεία και οι τράπεζες δεν ελέγχουν τι ακριβώς συμβαίνει. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι φαίνεται πως τυπώνονται ημερήσιες εφημερίδες με πενιχρά οικονομικά, που αλλιώς δύσκολα θα έβρισκαν τυπογραφείο για να τυπωθούν…

Το ερώτημα, πάντως, παραμένει κυρίαρχο: Με τις συνολικές οφειλές να υπολογίζονται περίπου στα 500.000.000 ευρώ και τις τράπεζες να θεωρούν απίθανο να εισπράξουν πάνω από 1%, τελικά ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο» για ένα από τα μεγαλύτερα «κανόνια» της αγοράς; Και, χωρίς να έχουμε καμιά διάθεση υπεράσπισης του κ. Ψυχάρη, γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά στη μεταχείριση;

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα