Τα τελικά ποσά των συντάξεων (έπειτα από τις μειώσεις)

Το μεγάλο μνημονιακό κόλπο της «προσωπικής διαφοράς» που θα δώσει τη χαριστική βολή

Οι συνολικές απώλειες ανά Ταμείο και χρόνια ασφάλισης

Μεγάλοι χαμένοι, οι στρατιωτικοί και οι δικαιούχοι του Δημοσίου. Το «τσεκούρι» αναμένεται να φτάσει το 25%, αν συνυπολογιστεί και η κατάργηση των επιδομάτωνΗ Θέση μας: ΙΣΧΥΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Διαβάστε επίσης:

►Θαύμα! Η κρίση δεν… άγγιξε τα πορτοφόλια των Πασόκων

►Τα δέκα συνέδρια που διαμόρφωσαν τις θέσεις της ΝΔ

►Τα… μυστήρια με τα (άφαντα) δολάρια του Τζον Κάλαμος

►Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο έως τον Ιούνιο

►Ο Λοβέρδος (που αθώωνε τον Ακη) έγινε ξαφνικά «Κλουζό» των εξοπλισμών

►Το τέλος της «εργασιακής ειρήνης» που κήρυξε το ΚΚΕ και η τελική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Μειώσεις από 100 έως 350 € τον μήνα για τους δικαιούχους από το 2019. Μεγάλοι χαμένοι, στρατιωτικοί και δημόσιοι

Από την
Αγγελική Μαρίνου

Μειώσεις που θα αρχίζουν από 100 ευρώ και θα φτάνουν έως και 350 ευρώ φέρνει ο επανυπολογισμός 2.600.000 συντάξεων, που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες.
Οι μειώσεις που θα προκύψουν για όλα τα Ταμεία θα φτάνουν έως και 32%, αλλά με το πλαφόν θα σταματήσουν στο 18%.

Αυτή η εφιαλτική προοπτική («γέννημα» των πολύ πρόσφατων μνημονιακών δεσμεύσεων που αποτυπώθηκαν στους νόμους 4336/2015 και 4387/2016) θα εμφανιστεί στα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων έως τον Μάρτιο του 2018.
Συγκεκριμένα, η αναπροσαρμοσμένη σύνταξη και η προσωπική διαφορά που θα προκύψει θα πρέπει να έχουν αποτυπωθεί στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ έως την 1η Ιανουαρίου 2018.
Αυτό σημαίνει ότι κατά το επόμενο έτος οι «παλαιοί» συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να εισπράττουν τα ίδια ποσά, με καταγεγραμμένη την προσωπική διαφορά σε διαφορετικό πεδίο στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα.

Καμία εξαίρεση

Ολες ανεξαιρέτως οι συντάξεις θα τεθούν υπό το μνημονιακό «μικροσκόπιο» το 2019, ώστε να ελεγχθεί η συμβατότητά τους με τους νέους κανόνες υπολογισμού, οι οποίοι προβλέπουν εμφανώς χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης και επανεκτιμήσεις μισθολογικών αποδοχών στην πορεία του εργάσιμου βίου.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2019 που θα αρχίσει η καταβολή των συντάξεων με βάση το νέο σύστημα, δηλαδή το άθροισμα της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης, η προσωπική διαφορά θα είναι η πρώτη που θα «κοπεί» στον βωμό επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
Αλλωστε, βάσει του νόμου 4472/2017 η προσωπική διαφορά καταργείται από 1/1/2019, αλλά η τελική μείωση που θα έχουν οι συντάξεις δεν θα υπερβαίνει το 18%.

Στην πραγματικότητα οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες και θα φτάνουν ακόμη και το 25%, γιατί -σημειωτέον- δεν θα περικόπτεται μόνο η σύνταξη λόγω της προσωπικής διαφοράς, αλλά θα καταργηθούν και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.

Παρουσίαση

Η «δημοκρατία» παρουσιάζει σήμερα τα τελικά ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι ανά Ταμείο σε έναν χρόνο από σήμερα (τον Δεκέμβριο του 2018), όταν θα εισπράξουν τη σύνταξη Ιανουαρίου 2019 με ενσωματωμένες τις νέες περικοπές (βλ. πίνακα).

Μεγάλοι χαμένοι είναι οι παλαιοί συνταξιούχοι με μεικτή σύνταξη άνω των 1.200 ευρώ, 35-40 έτη ασφάλισης και τελευταίες αποδοχές άνω των 1.500 ευρώ. Απώλειες (σαφώς μικρότερης κλίμακας) θα «μετρήσουν» συνταξιούχοι που εισπράττουν μεικτή σύνταξη 900 έως 1.000 ευρώ με 30-36 έτη ασφάλισης, ενώ τα χειρότερα γλιτώνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 700 έως 750 ευρώ.
Ομως, ποιες είναι οι κατηγορίες των συνταξιούχων, των οποίων οι παροχές αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από τον υπολογισμό;

Σύμφωνα με τον δικηγόρο (με ειδίκευση στο εργατικό δίκαιο) Γιώργο Κουτσούκο, οι διπλοσυνταξιούχοι (π.χ. γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί κ.λπ.) αναμένεται να επηρεαστούν ιδιαιτέρως από το 2019, χάνοντας ακόμη και 350 ευρώ τον μήνα από τη σύνταξή τους. Και τούτο διότι ο επανυπολογισμός θα γίνει, αφού πρώτα αθροιστούν οι δύο συντάξεις που ήδη λαμβάνουν.

Οι στρατιωτικοί και οι συνταξιούχοι των Σωμάτων Ασφαλείας, ιδίως εκείνοι με αρκετά έτη υπηρεσίας, αναμένεται να παρουσιάσουν διαφορές παλαιών – νέων συντάξεων που θα υπερβούν με άνεση το όριο των 300 ευρώ. Ο λόγος είναι ότι στα έτη υπηρεσίας τους δεν θα προσμετρηθούν (ως διπλά) τα χρόνια σε μάχιμες μονάδες, παρά μόνο τα πραγματικά χρόνια υπηρεσίας, για τα οποία και έχουν πληρωθεί εισφορές.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που έχουν συμπληρώσει ασφαλιστικό χρόνο από 30ετία και άνω και έχουν μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών 1.200-1.300 ευρώ και άνω, θα χάσουν από 180 έως 240 ευρώ από τον επανυπολογισμό.
Και τούτο διότι η σύνταξή τους είχε υπολογιστεί με ευνοϊκό τρόπο, βάσει του τελευταίου μισθολογικού κλιμακίου ή έστω του Οκτωβρίου του 2011. Εάν δε έχει συμπληρωθεί ασφαλιστικός χρόνος άνω της 35ετίας, η προσωπική διαφορά μπορεί να προσεγγίζει ή ακόμη και να υπερβαίνει τα 300 ευρώ.

Λιγότερο θιγόμενοι φαίνεται ότι θα είναι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, κατηγορίας ΔΕ και ΥΕ, σε σχέση με τους λοιπούς, κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ.

Οι συνολικές απώλειες ανά Ταμείο και χρόνια ασφάλισης

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που έχουν συμπληρώσει ασφαλιστικό χρόνο από 30ετία και άνω θα υποστούν σοβαρές μειώσεις. Πρώην υψηλόμισθοι – νυν συνταξιούχοι με 35ετία ασφάλισης φαίνεται να υφίστανται τελικώς αρκετά σοβαρές μειώσεις (ενδεχομένως να αγγίζουν τα 300 ευρώ), ενώ διασώζονται συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με 20-30 έτη ασφάλισης που είχαν υπαχθεί σε μέσες ασφαλιστικές κατηγορίες.

Δύσκολο θα είναι το 2019 και για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ που ανήκουν σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, οι οποίοι προέρχονται από τα πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ ή ΤΣΑ. Οπως αναφέρει ο κ. Κουτσούκος, με το παλιό καθεστώς είναι γνωστό ότι είχαν ως μπόνους στη σύνταξη 220 ευρώ, είτε έβγαιναν με 15 είτε με 35 χρόνια. Ομως με τον επανυπολογισμό είναι δεδομένο ότι το μπόνους καταργείται και οι περικοπές, ιδίως στις συντάξεις 35ετίας ή 37ετίας, μπορεί να ανέλθουν στα 240-280 ευρώ, χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ξεπεράσουν τα 300 ευρώ. Αντιθέτως, στις περιπτώσεις της 15ετίας, οι μειώσεις θα είναι ελεγχόμενες, της τάξεως των 20-30 ευρώ, αλλά για χρόνο ασφάλισης άνω της 20ετίας δεν αποκλείεται να υπάρξουν μειώσεις που να φτάνουν ακόμη και τα 170 έως 190 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ (νομικοί του ΤΑΝ, μηχανικοί του ΤΣΜΕΔΕ, γιατροί, φαρμακοποιοί του ΤΣΑΥ), δηλαδή των πρώην «ευγενών» Ταμείων, θα δουν απώλειες από 250 έως 300 ευρώ, ιδίως εκείνοι οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 35ετία ή 40ετία. Είναι γεγονός ότι οι αυτοαπασχολούμενοι, κατά κανόνα, συνηθίζουν να παρατείνουν κατά πολύ την παραμονή τους στον εργάσιμο βίο, καταβάλλοντας αξιόλογα ποσά ασφαλιστικών εισφορών στο Ταμείο τους. Ωστόσο, με τον νέο υπολογισμό θα δουν αναπάντεχα μια σημαντική απώλεια / ανατροπή των έως τώρα κεκτημένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Οι συνταξιούχοι ΔΕΚΟ και τραπεζών που αποχώρησαν με 35 έτη ασφάλισης και με σύνταξη που άγγιζε το 75%-80% του μισθού που ελάμβαναν ως εργαζόμενοι είναι πιθανόν να εμφανίσουν σημαντικές προσωπικές διαφορές, που υπερβαίνουν το 30%. Το γεγονός, ωστόσο, ότι κατέβαλαν προσαυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για μεγάλη περίοδο ασφάλισης αναμένεται να λειτουργήσει αποδοτικά κατά τον υπολογισμό της νέας τους σύνταξης (0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς) και ενδεχομένως να αποτελέσει τον «κόφτη» σε μεγαλύτερες των 300 ευρώ μειώσεις. Εκτιμάται, δηλαδή, ότι οι μειώσεις θα περιοριστούν στο επίπεδο των 200 ευρώ.

Τέλος, οι μητέρες με ανήλικο τέκνο, πρώην ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίες αποχώρησαν με καθεστώς μειωμένης σύνταξης, με τη συμπλήρωση 18,3 ετών ασφάλισης είναι «καταδικασμένες» να έχουν μικρότερο ποσό εθνικής σύνταξης, αφού δεν συμπληρώθηκε τότε η απαιτούμενη 20ετία για τη λήψη πλήρους εθνικής σύνταξης (384 ευρώ). Οι μειώσεις και εδώ, παρά τη συγκομιδή λιγοστών ετών ασφάλισης (που δεν πλήττει ο επανυπολογισμός), μπορεί να φτάσουν και τα 100 ευρώ.

Δείτε παρακάτω τον αναλυτικό πίνακα:

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα