Η αλήθεια και η προπαγάνδα

Τα κυβερνητικά ΜΜΕ παρουσίασαν μια ψεύτικη πραγματικότητα για την επίσκεψη του ΕρντογάνΚαταρχάς, να σημειώσουμε και να υπογραμμίσουμε κάτι, το οποίο αγνοούν πολλοί που κάνουν αναφορές στην επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα.

Οι επισκέψεις και οι συναντήσεις κορυφής σχεδιάζονται πολύ προσεκτικά, καθορίζονται επακριβώς τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση, προετοιμάζονται οι δύο πλευρές κατάλληλα για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα. Σ

τη συνέχεια, μετά τις συζητήσεις, οι ηγέτες των δύο πλευρών εξέρχονται της αιθούσης και δίνουν συνέντευξη Τύπου, στις οποίες δίνεται μια εικόνα των συζητήσεων που είχαν οι δύο ηγέτες και των συμφωνιών που πέτυχαν. Αυτό είναι το τυπικό που ακολουθείται με θρησκευτική ευλάβεια δεκαετίες τώρα από όλα ανεξαιρέτως τα κράτη στον δυτικό και τον ανατολικό κόσμο, ασχέτως καθεστώτος και ιδεολογίας.

Πριν συνεχίσουμε στην ουσία της επίσκεψης, θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι πουθενά, σε κανένα μέσο ενημέρωσης που κατά κανόνα απηχεί τις απόψεις της κυβέρνησης, δεν ακούσαμε και δεν διαβάσαμε κάτι για τον σκοπό της επίσκεψης, δηλαδή για ποιον λόγο τώρα, στη συγκεκριμένη συγκυρία, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να απευθύνει τη συγκεκριμένη πρόσκληση στον Ταγίπ Ερντογάν. Από τον σκοπό θα μπορούσαμε να καταλάβουμε και την ατζέντα της επίσκεψης, δηλαδή τα θέματα που θα συζητηθούν. Τουναντίον, αντί ενημέρωσης, από τα συγκεκριμένα μέσα είχαμε χονδροειδή προπαγάνδα, ότι, δηλαδή, η Ελλάδα ανέλαβε διαμεσολαβητικό ρόλο, κάτι σαν μεσάζων -τι λέξη κι αυτή-, ας πούμε, μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε., ακόμα και των ΗΠΑ!

Εκτός αυτού, είδαμε και πρωτοσέλιδο σε εφημερίδα προσκείμενη στην κυβέρνηση που έλεγε ότι η επίσκεψη Ερντογάν γίνεται με... όρους Αθήνας και πως είναι αυστηρό το πλαίσιο της παρουσίας του Τούρκου ηγέτη στην Ελλάδα!

Από τις δύο παραπάνω περιπτώσεις χονδροειδούς προπαγάνδας και από αυτό που έγινε στην πραγματικότητα γίνεται αντιληπτό σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη πόσο επικίνδυνο είναι για μια χώρα ένα σύστημα αναπαραγωγής προπαγάνδας και δημιουργίας μιας ψεύτικης πραγματικότητας, η οποία κάποια στιγμή γκρεμίζεται όταν έλθει σε σύγκρουση με τα πραγματικά γεγονότα.Τι διαμείφθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Ελληνα Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, από τη μια πλευρά, και του Τούρκου προέδρου είναι λίγο πολύ γνωστό και είναι έξω από τη διπλωματική πρακτική που αναφέραμε στην αρχή. Πρόκειται για διπλωματικό σκάνδαλο. Και εδώ ακριβώς έρχεται η άλλη φάση της προπαγάνδας, που διαχέεται στον φιλικό Τύπο της κυβέρνησης, για να δημιουργηθεί μια ψεύτικη εικόνα και να καλυφθεί το σκάνδαλο, το οποίο πλήττει τα εθνικά συμφέροντά μας αλλά και το κύρος της χώρας, που αποτελεί μέρος της εθνικής μας δυναμικής και οπλοστασίου.

Παρουσιάζονται οι δηλώσεις των δύο Ελλήνων ανωτάτων αξιωματούχων ως μάθημα που δώσαμε στον φιλοξενούμενο ηγέτη της γειτονικής χώρας και ότι στην ουσία μέσα από αυτήν την ιδιότυπη διπλωματική κλοτσοπατινάδα κατηγάγομεν μια εθνική νίκη και, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ερντογάν αναγκάστηκε να φύγει με την ουρά στα σκέλια από την Ελλάδα.

Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Η αρχική εισήγηση του κ. Παυλόπουλου ήταν σε σωστή βάση, αλλά σε λάθος φάση και χρόνο. Η απάντηση Ερντογάν, που βρήκε την ευκαιρία να θέσει όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, σε ζωντανή μετάδοση, και μάλιστα μέσα στον ανώτατο θεσμό της χώρας, και η αναδίπλωση του Ελληνα προέδρου, ότι δεν είναι «εκτελεστικός» και πως οι συνθήκες επιδέχονται ερμηνεία, μόνο ως νίκη δεν μπορεί να χαρακτηριστούν.

Στο διπλωματικό ντουέλο που ακολούθησε, δίκην μονομάχων, μεταξύ Τσίπρα και Ερντογάν ο Τσίπρας έθεσε με αξιοπρέπεια τις ελληνικές εθνικές θέσεις, ο Ερντογάν απάντησε μερικώς και τις εντυπώσεις τις κέρδισε ο Ελληνας πρωθυπουργός στο εσωτερικό ακροατήριο. Ομως αυτός ήταν ο σκοπός της πρόσκλησης και της συνάντησης;

Τέλος, η προπαγάνδα συνεχίστηκε με τις άμεσες παρεμβάσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ε.Ε. στην απαίτηση Ερντογάν να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάννης από το Α ως το Ω. Εκεί η προπαγάνδα παρουσίασε τις παρεμβάσεις αυτές ως διπλωματική νίκη της Ελλάδας και αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της. Οι προπαγανδιστές δεν σκέφτηκαν ότι υπάρχει και η άλλη ανάγνωση. Μήπως οι χώρες αυτές ανησύχησαν ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αναχαιτίσει την τουρκική επιθετικότητα, που μάλιστα εκφράστηκε μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, και έσπευσαν αυτοί να μας υπερασπιστούν για τα δικά τους συμφέροντα, γιατί η Ελλάδα είναι σε φάση μεταδιάλυσης;

Σάββας Καλεντερίδης