«Kερκόπορτα» θανάτου για τον προστάτη

Ανακαλύφθηκε το γονίδιο που κάνει τον καρκίνο πιο επιθετικόΕπιστήμονες από το κέντρο SKCC του Thomas Jefferson University ανακάλυψαν το γονίδιο που ανοίγει την «κερκόπορτα» στον καρκίνο του προστάτη, επιτρέποντάς του να καταστεί θανατηφόρος. Καίτοι γνώριζαν ήδη πως αφαιρώντας το ογκοκατασταλτικό γονίδιο του ρετινοβλαστώματος (RB) κάθε καρκίνος γίνεται πιο επιθετικός, ο μηχανισμός με τον οποίο συνέβαινε αυτό δεν είχε προσδιοριστεί με ακρίβεια. 

Τώρα όμως οι επιστήμονες κατάφεραν όχι μόνο να εντοπίσουν, αλλά και να εικονογραφήσουν τις επιπτώσεις της απομάκρυνσης του γονιδίου σε μοριακό επίπεδο. «Η απώλεια του γονιδίου του ρετινοβλαστώματος επαναπρογραμματίζει τη γονιδιακή έκφραση και καθιστά τη νόσο θανατηφόρο» εξήγησε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δρ Karen Knudsen.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η απομάκρυνση του γονιδίου του ρετινοβλαστώματος (και όχι απλώς η απενεργοποίησή του) συνδέεται με αλλαγές στα γονιδιακά δίκτυα που σχετίζονται με την επιθετική νόσο, πολύ διαφορετικές και πολύ πιο εκτεταμένες από απλές αλλαγές στα γονίδια που ελέγχει το RB. Tα συμπεράσματα των ερευνητών δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «The Journal of Clinical Investigation» και θεωρούνται πως ανοίγουν τον δρόμο για πολλαπλές ερευνητικές και κλινικές εφαρμογές.

Εντοπισμός

Πρώτα από όλα, ο έγκαιρος εντοπισμός της κατάστασης του RB γονιδίου με τη μέθοδο της υγρής βιοψίας σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη θα επιτρέπει στο εξής στους θεράποντες ιατρούς να αξιολογούν αν και κατά πόσο ένας καρκίνος κινδυνεύει να καταστεί θανατηφόρος – έτσι θα μπορούν να προσαρμόζουν ανάλογα το θεραπευτικό πλάνο τους.

«Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει για τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού, οι πάσχοντες με καρκίνο του προστάτη αντιμετωπίζονται σχεδόν με ενιαίο τρόπο. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη και οι κλινικές μελέτες που είναι ήδη σε εξέλιξη (σ.σ.: στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στη Φινλανδία και τη Σουηδία) δείχνουν ότι η κατάσταση του RB γονιδίου μπορεί να οδηγήσει σε στρωματοποίηση των ασθενών – κάποιοι από τους οποίους μπορεί να έχουν ανάγκη από πιο επιθετικά σχήματα θεραπείας» τόνισε ο επικεφαλής του προγράμματος για τον καρκίνο του προστάτη στο SKCC William Kevin Kelly.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα