«Μάθημα» από Τουσκ

Ο Κυριάκος θα έπρεπε να εκφράσει προβληματισμό για το ΜεταναστευτικόΑπό τον
Παναγιώτη Δούμα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ασκεί συχνά και άφοβα κριτική. Εχει εκφραστεί ευθέως κατά της πολιτικής ορθότητος και αυτή την εβδομάδα κατέκρινε την πολιτική της Ε.Ε. ως προς το άσυλο. Και πώς να μην το κάνει, αφού τη Δευτέρα η Ε.Ε. μήνυσε, μεταξύ άλλων, και την Πολωνία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή δεν δέχεται πρόσφυγες.

Παρά τις διαφορές του με την ηγεσία της χώρας του, η οποία δεν στήριξε την ανανέωση της θητείας του, ο Πολωνός πολιτικός δεν αποστασιοποιείται από τη στάση της πατρίδας του. Η Πολωνία ανήκει στο «μπλοκ» εκείνο των χωρών που ουσιαστικά δεν αναγνωρίζει το καθεστώς των ποσοστώσεων στην κατανομή των αιτούντων άσυλο που παραμένουν στις μεσογειακές χώρες.

Είναι ξεκάθαρο -για κάθε λογικό άνθρωπο τουλάχιστον- ότι καμία χώρα δεν έχει συμφέρον να αποδεχθεί έστω και έναν πρόσφυγα. Μια τέτοια στάση, βέβαια, μοιάζει σε μία πρώτη ανάγνωση να μη συμφέρει την Ελλάδα, καθώς εγκυμονεί τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας. Ομόφωνα, λοιπόν, Τσίπρας, Μητσοτάκης και Αβραμόπουλος δηλώνουν: «Οι δηλώσεις Τουσκ είναι απαράδεκτες και αντιευρωπαϊκές».

Τι είναι, όμως, το «φιλοευρωπαϊκό» εδώ και, ακόμη περισσότερο, ποιο είναι το ελληνικό συμφέρον; Η κυρία Μέρκελ και οι χειροκροτητές της εμμένουν στη «δίκαιη» κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη τη γηραιά ήπειρο για να αποφορτιστούν χώρες-πύλες, όπως η Ελλάς. Κανένας λόγος, όμως, δεν γίνεται -και πώς;- για το ότι οι Ευρωπαίοι ποτέ δεν ερωτήθηκαν πριν η Γερμανίδα καγκελάριος προσκαλέσει όλη την Ασία και την Αφρική στην Ευρώπη. Κωφεύουν όλοι στα βροντερά μηνύματα που αποστέλλονται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα διά της κάλπης.

Οι «δικοί μας» δε, δεν αντιλαμβάνονται ότι η εκπλήρωση του «σχεδίου Μέρκελ» θα ενεθάρρυνε περαιτέρω μεταναστευτικά ρεύματα και θα δρούσε ανασχετικά στην τάση αρκετών εκ των εν Ελλάδι ευρισκομένων να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ειδικά τώρα που ο πόλεμος στη Συρία δείχνει να κοπάζει.

Ο «σκληρός» Μητσοτάκης, ο οποίος πήγε αποφασισμένος στις Βρυξέλλες για να κατακεραυνώσει τον Τουσκ -φευ-, καλά θα κάνει να πάρει ένα παράδειγμα από αυτόν, να εκφράσει τουλάχιστον τον προβληματισμό του για την ισχύουσα πολιτική και να ζητήσει σημαντική βοήθεια στον επαναπατρισμό των προσφύγων. Αυτό είναι το συμφέρον της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης. Κάθε άλλη στάση είναι ύποπτη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα