Η απάντηση των Κωνσταντινουπολιτών

Οι παραβάσεις της Συνθήκης της Λωζάννης σε βάρος των Ελλήνων της ΠόληςAπό τον 
Κωνσταντίνο Χολέβα*

Για την πολυσυζητημένη επίσκεψη του προκλητικού Τούρκου προέδρου Ερντογάν νομίζω ότι την καλύτερη κριτική μπορούμε να αντλήσουμε από την επιστολή-απάντηση που του απέστειλε ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών. Το σωματείο αυτό ιδρύθηκε το 1928 και εδρεύει στην Καλλιθέα. Παραθέτω αποσπάσματα από την «Ανοικτή Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας», η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 13/12/2017:

«…Είπατε για τη μη αναγραφή πινακίδων με την ένδειξη “τουρκικό”, ωσάν στην Πόλη να επιτρέπεται να αναγράφεται “ελληνικό”. Σας πληροφορούμε ότι στην Κωνσταντινούπολη όχι μόνο ξηλώθηκαν οι ιστορικές επιγραφές στην ελληνική γλώσσα από όλα τα εξωτερικά των κτηρίων, αλλά και μέσα στα σχολεία ξηλώθηκαν ακόμη και τα μάρμαρα που ανέγραφαν τα ονόματα των δωρητών επειδή ήταν στην ελληνική. Στους Ελληνες μαθητές απαγορεύτηκε να μάθουν την Ιστορία τους. Το μάθημα των Νέων Ελληνικών αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα του Γυμνασίου.

Μιλάτε για “επικαιροποίηση” της Συνθήκης της Λωζάννης, αποβλέποντας, όπως αναφέρετε, δήθεν στα δικαιώματα των μουσουλμάνων της Θράκης. Η Τουρκία όμως κατάργησε μονομερώς τα άρθρα υπέρ των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ιμβρου και της Τενέδου. Κατάργησε το ειδικό καθεστώς των νησιών αυτών, απέλασε ένα μεγάλο μέρος Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που παρέμεναν εκεί βάσει της Σύμβασης περί Ανταλλαγής των Πληθυσμών της Λωζάννης και καταπάτησε τα δικαιώματα όλων των Ελλήνων που παρέμεναν στην Τουρκία με τον πιο βάναυσο τρόπο, ασκώντας πρωτοφανείς διωγμούς και εφαρμόζοντας εξοντωτικά μέτρα, με αποκορύφωμα το πογκρόμ του 1955 και τις απελάσεις του 1964. Συνέπεια όλων αυτών είναι η δραματική συρρίκνωση κατά 98% του ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία, ενώ αντίθετα ο μουσουλμανικός πληθυσμός της ελληνικής Θράκης αυξήθηκε περισσότερο από 50%, υπό καθεστώς πλήρους ελευθερίας που εγγυάται και εξασφαλίζει στους πολίτες της η Ελληνική Δημοκρατία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τέλος, αναφέρατε ότι το μέσο εισόδημα στην ελληνική Θράκη είναι πολύ κατώτερο του μέσου όρου της Ελλάδας. Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία δεν καταδεικνύουν διαφορές στο κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της Ελλάδας, και πάντως η ελληνική Θράκη δεν είναι η φτωχότερη περιφέρεια της χώρας. Εξάλλου, ουδείς έχει επιβάλει φόρο περιουσίας (varlik vergisi) στους μουσουλμάνους της Θράκης, και ουδείς έχει απαγορεύσει την άσκηση δεκάδων επαγγελμάτων εκ μέρους τους, όπως έγινε στην Πόλη τη δεκαετία του 1930. Επιπλέον, ουδείς έχει απαγορεύσει να μετοικήσουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αν θεωρούν ότι εκεί το εισόδημά τους θα είναι μεγαλύτερο.

Κύριε Πρόεδρε, η επιθυμητή και ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία Ελλάδος και Τουρκίας, καθώς και η διασφάλιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, προϋποθέτει εκ μέρους σας τον σεβασμό και όχι την καταστρατήγηση του Διεθνούς Δικαίου».

Ας ακούσουμε, προσθέτω εγώ, τη φωνή των παθόντων!

*Πολιτικός επιστήμων

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα