Διπλό τεστ κατά του καρκίνου

Αιματολογική εξέταση για έγκαιρη διάγνωση του λευκώματος και του μελανώματοςΝέα αιματολογική εξέταση για τη διάγνωση του λεμφώματος και του μελανώματος αναπτύσσουν ερευνητές του Georgia State University στην Ατλάντα των ΗΠΑ. Βασίζεται στην ανάλυση του ορού του αίματος με φασματοσκοπία υπέρυθρου, μέσω της οποίας εντοπίζονται βιοδείκτες που είναι χαρακτηριστικοί για καθεμία από τις παθήσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Scientific Reports», οι ερευνητές δοκίμασαν τη νέα τεχνική σε αίμα ποντικών, οι οποίοι έπασχαν από μη-Hodgkin λέμφωμα ή από υποδόριο μελάνωμα. Επέλεξαν αυτού του είδους τα πειραματόζωα διότι διαθέτουν βιοδείκτες παρόμοιους με του ανθρώπου, οπότε τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να εφαρμοστούν και στους ανθρώπους.

Αναλύοντας τον ορό του αίματος των άρρωστων ποντικών με υπέρυθρες ακτινοβολίες κατέγραψαν το είδος και την ποσότητα διάφορων βιοδεικτών που περιέχει. Στη συνέχεια επανέλαβαν τη διαδικασία με τον ορό αίματος υγιών ποντικών. Τέλος, σύγκριναν τους βιοδείκτες των άρρωστων ποντικών με τους βιοδείκτες των υγιών, ανακαλύπτοντας ποιες βιοχημικές αλλαγές είχαν γίνει στο αίμα των ποντικών με μη-Hodgkin λέμφωμα ή με υποδόριο μελάνωμα.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι η φασματοσκοπία υπέρυθρου μπορεί να εντοπίσει τις παραπάνω μορφές καρκίνου» σχολίασε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Unil Perera. Επισήμανε ότι η αιματολογική εξέταση είναι σημαντική για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του λευκώματος και του μελανώματος. Κάτι τέτοιο, σημειώνει, αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς.

«Οι γιατροί στις μέρες μας κάνουν εξετάσεις αίματος για το σάκχαρο, αλλά όχι για σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος» εξηγεί ο δρ Perera και προσθέτει ότι στο μέλλον οι γιατροί θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλλουν τους ασθενείς τους σε εξέταση αίματος για τον καρκίνο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ακολούθως θα μπορούν να συγκρίνουν τα αποτελέσματα και σε περίπτωση που παρατηρήσουν κάποια ένδειξη για την ύπαρξη συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, θα προχωρούν σε βιοψία ή άλλες διαγνωστικές μεθόδους. Απώτερος σκοπός των ερευνητών είναι να δημιουργήσουν ουσίες που θα ανιχνεύουν τους βιοδείκτες, ώστε να κάνουν πιο απλή την εξέταση αίματος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα