Ρομποτικά πόδια νέας γενιάς!

Μια σημαντική εξέλιξη που αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη θεραπεία των τραυμάτων της σπονδυλικής στήλης ανακοίνωσαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Ερευνητές του πανεπιστημίου της Αριζόνα δημιούργησαν ρομποτικά πόδια που αναπαράγουν τα μυϊκά σήματα που ελέγχουν το βάδισμα και θα τους βοηθήσουν στην αποκατάσταση των τραυμάτων της σπονδυλικής στήλης που εμποδίζουν το περπάτημα.

 

Τα νέα ρομποτικά πόδια όχι μόνο μιμούνται την κίνηση του βαδίσματος, αλλά ουσιαστικά την ελέγχουν, γεγονός που, σύμφωνα με την επιθεώρηση «Journal of Neural Engineering», οφείλεται στο γεγονός ότι οι ερευνητές κατάφεραν να αναπαράγουν ένα δίκτυο νευρικών κυττάρων στην οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Τα κύτταρα αυτά παράγουν και ελέγχουν τα συγκεκριμένα σήματα, συγκεντρώνοντας πληροφορίες από διαφορετικά μέρη του σώματος που σχετίζονται με το περπάτημα και έχουν σχέση με το περιβάλλον. Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, αυτό ακριβώς είναι που επιτρέπει στους ανθρώπους να περπατούν χωρίς να σκέφτονται με ποιον τρόπο πρέπει να γίνει κάθε κίνηση.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, από βιολογικής άποψης τα νέα ρομποτικά πόδια είναι τα πιο ακριβή τεχνητά μέλη που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, ενώ φαίνεται ότι θα συμβάλουν επίσης στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν να περπατάνε. «Το νέο ρομποτικό σύστημα αποτελεί ένα πλήρες φυσικό ή “νευρορομποτικό” μοντέλο του συστήματος, που παρουσιάζει τη χρησιμότητα αυτού του τύπου ρομποτικής έρευνας για τη μελέτη των νευροψυχολογικών διαδικασιών που διέπουν το βάδισμα τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα» γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση.

 

Σύμφωνα με δηλώσεις άλλων επιστημόνων στο BBC, τα προηγούμενα ρομποτικά μοντέλα μιμούνται την ανθρώπινη κίνηση, όμως η νέα εξέλιξη κάνει ένα... βήμα παραπέρα και αναπαράγει ολόκληρο τον ανθρώπινο μηχανισμό ελέγχου που έχει ως αποτέλεσμα την κίνηση. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να προσφέρει μια νέα προσέγγιση στην έρευνα και την κατανόηση του συνδέσμου που υπάρχει ανάμεσα στα προβλήματα ελέγχου του νευρικού συστήματος και των παθολογιών που αφορούν το βάδισμα.

 

 

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Ετικέτες: