Τρέμουν μια «λέγκα» στον Βορρά

Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό ζήτημα που έχουν βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Στριμωγμένη η ΝΔ και σενάρια για δημιουργία νέου κόμματος με αφορμή το όνομα

Συνέντευξη-πρόκληση του Ζάεφ, που θέλει μισό μισό το «Μακεδονία». Πανικός Μπουτάρη για το συλλαλητήριοΗ Θέση μας: ΣΤΡΙΜΩΞΑΝ ΠΑΛΙ ΤΗ Ν.Δ.

Διαβάστε επίσης:

Παραβίαση καταστατικού από Στουρνάρα

Σκάνδαλο για μέτοχο εταιρείας επικοινωνίας

Αρχαία έργα τέχνης στα χέρια κροίσου

Ρίγη συγκίνησης με τον εθνικό ύμνο στον Βόσπορο!

Πάνω από 100 δισ. ευρώ τα χρέη μας στην Εφορία!

Τρέμουν «Λέγκα του Βορρά» μ ετά τα σενάρια υποχωρήσεων

Αναβρασμός στα  κόμματα! Πώς η Ν.Δ. στριμώχτηκε από τα κυβερνητικά τρικ

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζουν οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, με την κυβέρνηση να αφήνει παράθυρο υποχωρήσεων στο θέμα, την ώρα που τα κόμματα τρέμουν τη δημιουργία ενός ελληνικού κόμματος τύπου «Λέγκας του Βορρά» (δεν είναι τυχαίο ότι, για να κάψουν τα σενάρια, άρχισαν οι διαρροές σε κυριακάτικο έντυπο), εξαιτίας της μεγάλης αναταραχής στις τάξεις (κυρίως) των Bορειοελλαδιτών βουλευτών όλων των κομμάτων.

Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Μπουτάρης, που έχει μετατραπεί σε «μπροστινό» τού εθνικού εγκλήματος για την ονομασία, επιτίθεται στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στις 21 Ιανουαρίου, το οποίο πολλοί θεωρούν πρόβα εξελίξεων.

Ολα αυτά, την ώρα που ο Ζόραν Ζάεφ προκαλεί, δηλώνοντας στα σκοπιανά ΜΜΕ ότι «πρέπει να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια του λαού, του έθνους και του κράτους», δείχνοντας ότι θέλει να συνεχίσει να κλέβει το όνομα της Μακεδονίας, εκμεταλλευόμενος την ελληνική υποχωρητικότητα. Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς καταφθάνει στην Αθήνα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων Βουγιάρ Οσμάνι και αύριο θα έχει γεύμα εργασίας με τον Νίκο Κοτζιά, όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της ονομασίας.

Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας προϊδέασε για την επερχόμενη συμβιβαστική λύση με παρέμβασή του σε κυριακάτικη εφημερίδα. «Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα “παράθυρο ευκαιρίας” για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ» ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να ληφθούν αποφάσεις. «Είμαι πεπεισμένος ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να δικαιώσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια, αλλά και ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» σημειώνει ο κ. Τσίπρας, πετώντας παράλληλα το «γάντι» στη Ν.Δ., ζητώντας να πάρει θέση.

«Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, προσώρας, κρατά μια αμήχανη και ανεύθυνη στάση. Δεν αναγνωρίζει τις ιστορικές της ευθύνες για τη μη επίλυση του προβλήματος, ταυτόχρονα όμως ούτε και τη θετική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου το 2008» σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός. Πάντως, η Ν.Δ., στριμωγμένη από τις εξελίξεις, με καθυστέρηση απάντησε ότι η θέση της είναι η γραμμή που χαράχτηκε στο Βουκουρέστι. Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο -το πρώτο της νέας χρονιάς-, ενώ προηγήθηκε την Παρασκευή «μασάζ» του πρωθυπουργού στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε με φόντο τις εξελίξεις που έρχονται.

Βολές κατά Μαξίμου για μυστική διπλωματία

Μυστική διπλωματία στο Σκοπιανό καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας με αρκετά δηκτικό τρόπο ότι «στις σύγχρονες δημοκρατίες δεν είναι ανεκτή η μυστική διπλωματία, καθώς αυτή πέθανε μαζί με τον καρδινάλιο Ρισελιέ».
Από την πλευρά του, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ερωτηθείς εάν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος με την ΠΓΔΜ, υπογράμμισε ότι απαιτείται λύση που θα αντέξει στον χρόνο και την προσδιορίζει ως «κοινά αποδεκτή λύση για όλες τις χρήσεις, που θα αναγνωρίζει τον όρο “Μακεδονία” ως αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού και της Ιστορίας».

Αποφασισμένο

Τη βεβαιότητα ότι η ονομασία της ΠΓΔΜ έχει αποφασιστεί και θα είναι «Νέα Μακεδονία» εξέφρασε ο Βασίλης Λεβέντης, προσθέτοντας ότι «αν μπει το όνομα “Μακεδονία”, είναι μεγάλη προδοσία για τη χώρα μας».
Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων υποστήριξε ακόμη ότι «οι Σκοπιανοί δεν θέλουν όνομα με γεωγραφικούς προσδιορισμούς, ενώ ένα όνομα που θα περιλαμβάνει τη λέξη “Μακεδονία” τούς δίνει τη δυνατότητα να επαναφέρουν τα αγάλματα που είχαν σε κάποια σημεία της χώρας τους».

Τη διαφωνία του με την ονομασία «Νέα Μακεδονία» διατύπωσε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.
«Διαφωνώ κάθετα με το όνομα “Νέα Μακεδονία”. Είναι μέγα λάθος και, αν έρθει μια τέτοια ονομασία, δεν πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή» είπε.

Αγριεύει η κόντρα Ντόρας – Καμμένου

Σφοδρές και κατά ριπάς είναι οι αντιπαραθέσεις του Πάνου Καμμένου και της Ντόρας Μπακογιάννη στη σκιά των εξελίξεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας απάντησε, μέσω ενός αιχμηρότατου σχολίου, στις κατηγορίες της βουλευτού της Ν.Δ., ότι προχωράει σε αναδίπλωση στο θέμα του ονόματος. «Το αρπακτικό του Χριστοφοράκου κατάλαβε ότι κινδυνεύει να βρει η Δικαιοσύνη τα κρυμμένα σε βαπόρια από την Περσία του κουμπάρου και επιτίθεται σε εμένα μήπως και φοβηθώ. Τελείωσες, Ντόρα, απαξιωμένη και ξηλωμένη από τον ίδιο τον αδελφό σου, ψάξε εκεί που έστειλες τον Καραβέλα…» έγραψε ο κ. Καμμένος στο twitter, προκαλώντας τη νέα οργισμένη αντίδραση από την πλευρά της κυρίας Μπακογιάννη.

«Οσον αφορά τον κ. Καμμένο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιόν του. Ολοι ξέρουμε ότι ο κ. Καμμένος “τρώει” τις κόκκινες γραμμές του, όπως τρώει το ψωμί του κάθε μέρα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα ακολουθήσει, γιατί η καρέκλα της εξουσίας είναι πάρα πολύ γλυκιά και είναι πάρα πολύ δύσκολο να την ξαναδεί, κατόπιν τούτου» είπε η κυρία Μπακογιάννη, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, φοβούμενη αντιδράσεις από τους ΑΝ.ΕΛ.

«Ακολουθούν αυτή την τακτική μόνο και μόνο επειδή είχαν τα προβλήματα και τα καραγκιοζιλίκια με τον Καμμένο. Αλλά δεν επιτρέπεται ποτέ ένα τέτοιο θέμα να πέσει σε επίπεδο μικροκομματικής εκμετάλλευσης» κατέληξε η βουλευτής της Ν.Δ.

«Γαλαντόμος» ο Ζάεφ, δέχεται να… μοιραστεί μισό μισό με την Ελλάδα το «Μακεδονία»

Μισό μισό με την Ελλάδα θέλει τον Μέγα Αλέξανδρο ο Ζόραν Ζάεφ, που κάνει βήματα πίσω στη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και απαντά με «ήξεις αφήξεις» για τη νέα ονομασία της χώρας του!

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είπε ότι η διαπραγμάτευση που ξεκινά γίνεται για την «επίλυση του προβλήματος που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό όνομά μας» (καμία αναφορά στη γλώσσα και στο έθνος…), ενώ με υπερηφάνεια είπε ότι, κατόπιν προτροπής του Αλέξη Τσίπρα, η χώρα του «δεν είναι η μοναδική κληρονόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου», λέγοντας μάλιστα πως γνωρίζει «ότι ο Μέγας Αλέξανδρος θα αποτελούσε το στοιχείο εκείνο που θα μας ενώσει και όχι το στοιχείο διαίρεσης».

Στη συνέχεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, έκανε στροφή και στο θέμα της μετονομασίας του αεροδρομίου «Μ. Αλέξανδρος», λέγοντας τώρα ότι «αν είναι τόσο μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα, είμαι έτοιμος να συνομιλήσω και γι’ αυτό το θέμα». Ο κ. Ζάεφ μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον «ηγέτη» ο οποίος πιστεύει στις ίδιες αξίες με τον ίδιο, ενώ τόνισε στη συνέχεια: «Μοιραζόμαστε τις ίδιες ηγετικές αξίες, έχουμε γεννηθεί την ίδια χρονιά – και, απ’ ό,τι φαίνεται, ο Θεός ήθελε να γεννηθούμε την ίδια χρονιά για να μπορέσουμε να λύσουμε ένα ευαίσθητο πρόβλημα που υφίσταται μεταξύ των δύο κρατών».

Παράλληλα, τόνισε ότι θέλει να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον Πάνο Καμμένο, ενώ υπογράμμισε ότι «αυτό που δήλωσε πρόσφατα ο κ. Καμμένος, ότι, αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των πολιτικών φορέων των δύο χωρών, και αυτός θα συμφωνήσει για τη λύση, είναι μια θετική ελπίδα».

Ο 43χρονος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης «έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018», που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Εχουμε και οι δύο πλευρές τη δυνατότητα να υπεισέλθουμε στην εξεύρεση λύσης σε αυτό το ευαίσθητο πρόβλημα, προσδιορίζοντας και οριοθετώντας το» τόνισε αόριστα.

Ο απίθανος Μπουτάρης ενοχλείται και από τα… συλλαλητήρια! Η απάντηση Ανθιμου

Προκλητικός εμφανίστηκε και πάλι για το θέμα της Μακεδονίας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος αυτή τη φορά τα έβαλε με τα συλλαλητήρια.
Στο πλαίσιο δηλώσεών του, μετά την τελετή του αγιασμού των υδάτων, εμφανίστηκε αντίθετος στη διοργάνωση συλλαλητηρίων, αναφερόμενος εν προκειμένω σε αυτό που είναι προγραμματισμένο για την 21η Ιανουαρίου.

«Σαφώς διαφωνώ και έχω πει μάλιστα και ορισμένες κακές λέξεις για τα συλλαλητήρια. Γιατί αυτά τα συλλαλητήρια δεν εκφράζουν την κοινή γνώμη. Δεν μπορεί ο καθένας να σηκώνεται και να τσιρίζει και να φωνάζει στις πλατείες και στους δρόμους. Δεν ξέρω τι θα προκύψει, πάντως μπαίνουμε σε μια φάση τέτοια όπου υπάρχει μια διαδικασία στις 19 Ιανουαρίου. Εχει ανακοινωθεί ότι έχουν συνάντηση στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας. Δεν μπορεί σε μια τέτοια φάση να υπάρχουν ακραίες αντιλήψεις με συλλαλητήρια και τέτοια. Τα Σκόπια δεν κάνουν συλλαλητήρια. Εμείς λίγο μυαλό δεν έχουμε;» σημείωσε. Αναφερόμενος δε σε σχετικές δηλώσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Ανθιμου, τόνισε: «Ούτε εγώ ούτε ο μητροπολίτης εκφράζουμε την εξωτερική πολιτική της χώρας ούτε τη χαράσσουμε. Εγώ ξέρω ένα πράγμα, ότι πρέπει με τους γειτόνους μας να έχουμε καλές σχέσεις».

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, μιλώντας κατά την τελετή του αγιασμού των υδάτων, τόνισε: «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα και Ελλάδα σημαίνει Μακεδονία». «Θέλουμε καλές σχέσεις με όλους, σεβόμεθα τις απόψεις των άλλων, όταν είναι συμφέρουσες γι’ αυτούς, αλλά όχι μόνο γι’ αυτούς, αλλά πρέπει να είναι προηγουμένως και για μας» ανέφερε ο κ. Ανθιμος και πρόσθεσε: «Είμεθα διατεθειμένοι να την υπερασπιστούμε (σ.σ.: τη Μακεδονία) με τρόπους ειρηνικούς, μέσα στο πλαίσιο που καθορίζεται από τις συνεννοήσεις και τις συμφωνίες που κάνουν τα μεγάλα κράτη…».

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στα συλλαλητήρια για το θέμα της Μακεδονίας, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να γίνει ένα από την Εκκλησία της Ελλάδος και ότι η διάσπαση και τα πολλά συλλαλητήρια δεν βοηθούν.

Στον Αρ. Πάγο προσφεύγουν οι υπό έκδοση Σκοπιανοί

Την έκδοση στην πατρίδα τους των δύο υπηκόων της ΠΓΔΜ, που καταζητούνται στη γείτονα για εμπλοκή στο λεγόμενο «σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών» επί πρωθυπουργίας Νίκολα Γκρούεφσκι, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, το οποίο εξέτασε την υπόθεση κεκλεισμένων των θυρών. Κατόπιν τούτου, θα προσφύγουν στον Αρειο Πάγο. Ειδικότερα, οι δύο εκζητούμενοι άσκησαν έφεση κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, που γνωμοδότησε θετικά στο αίτημα της γειτονικής χώρας, κι έτσι η υπόθεση θα εξεταστεί το προσεχές διάστημα από το Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Τα δύο πρώην στελέχη της υπηρεσίας αντικατασκοπίας της ΠΓΔΜ, 51 και 35 ετών, είχαν συλληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο στο διεθνές αεροδρόμιο «Μακεδονία», σε εκτέλεση διεθνών ενταλμάτων της Ιντερπόλ, όταν προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά διαβατήρια στην κεντρική Ευρώπη.

«Παρακολούθηση»

Οι διωκτικές Αρχές της ΠΓΔΜ τούς κατηγορούν για «παράνομη παρακολούθηση μέσω σύστασης συμμορίας» και για «διάπραξη εγκλημάτων υψηλής τεχνολογίας», κατηγορίες που συνδέονται με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, η οποία είχε βυθίσει τη γειτονική χώρα σε πολιτική κρίση.

Ο δικηγόρος τους Κωνσταντίνος Χατζηιωάννου σε δηλώσεις του εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο Αρειος Πάγος θα δικαιώσει τους εντολείς του. «Εχουμε 15 λόγους αρνήσεως και άλλους πέντε λόγους ακυρώσεως της κρισιολογούμενης απόφασης του συμβουλίου» ανέφερε. Από την πλευρά του, ο Πέτερ Βασίλεφ, δικηγόρος των εκζητουμένων στην ΠΓΔΜ, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Αρειος Πάγος θα κρίνει διαφορετικά την υπόθεση.

{{-PCOUNT-}}41{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα