Και η μεγάλη ντροπή (μας)! Γυναίκες από τη Φλώρινα πάνε στην ΠΓΔΜ να γεννήσουν, επειδή η κλινική δεν έχει γιατρούς

Οι ελλείψεις του νοσοκομείου στη Φλώρινα οδηγούν εγκύους σε κλινικές άλλων νομών, ακόμη και του κρατιδίου της ΠΓΔΜ!Από την 
Ντόνια Κανιτσάκη

Στα Μπίτολα, στα Σκόπια, πηγαίνουν γυναίκες από τη Φλώρινα για να γεννήσουν, καθώς στο τοπικό νοσοκομείο δεν λειτουργεί η παιδιατρική κλινική και δεν νοείται γέννα χωρίς την παρουσία παιδιάτρου, ώστε να εξετάσει το νεογνό στα πρώτα λεπτά της ζωής του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων Μιχάλη Γιαννάκο, υπάρχουν καταγγελίες από γυναίκες στη Φλώρινα, οι οποίες, εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας της παιδιατρικής κλινικής από τις 15 Δεκεμβρίου, αναγκάζονται να γεννήσουν σε νοσοκομεία της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, ακόμα και στα Μπίτολα των Σκοπίων. «Παρότι υπάρχουν γυναικολόγοι, δεν μπορούν να γίνουν τοκετοί. Επειδή σκέφτονται τα έξοδα και την ταλαιπωρία να πάνε στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη, πολλές έγκυες επιλέγουν να πάνε στα Μπίτολα. Αν είναι δυνατόν!» σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

«Οι τοκετοί γίνονται σε γειτονικούς νομούς. Ομως τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Είναι χειμώνας, οι δρόμοι είναι παγωμένοι και το να πηγαίνει μια γυναίκα να γεννήσει μακριά από το σπίτι της δεν είναι απλή υπόθεση. Εχει όντως ακουστεί ότι κάποιες έγκυοι πάνε στα Μπίτολα» λέει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Φλώρινας Γιάννης Πλιάτσικας.

«Πράγματι στο Νοσοκομείο Φλώρινας δεν πραγματοποιούνται τοκετοί. Καλύπτονται μόνον τα επείγοντα περιστατικά» παραδέχεται στη «δημοκρατία» ο προσωρινός διοικητής του Νοσοκομείου Φλώρινας Γιώργος Χιωτίδης, που σημειώνει ότι οι γέννες γίνονται ως επί το πλείστον στην Πτολεμαΐδα.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου Φλώρινας προσπαθεί να καλύπτει τις εφημερίες με παιδιάτρους από τα νοσοκομεία των γειτονικών νομών, ενώ στα έκτακτα παιδιατρικά περιστατικά ζητείται να βάλει το χέρι Του… ο Θεός. Παιδί το οποίο πήγε στο νοσοκομείο με πυρετικούς σπασμούς, σε μέρα που στο νοσοκομείο δεν υπήρχε παιδίατρος για να κάνει την εφημερία, διακομίστηκε σε νοσοκομείο άλλου νομού!

Η παιδιατρική κλινική έκλεισε επειδή συνταξιοδοτήθηκε ο διευθυντής και η μοναδική παιδίατρος που απέμεινε έχει άδεια λοχείας. Η διοίκηση του νοσοκομείου ζήτησε εγκαίρως να προκηρυχθεί η θέση, όμως μάταια…

Η λύση που δόθηκε είναι το νοσοκομείο να καλύπτεται με εφημερίες από παιδιάτρους οι οποίοι μετακινούνται από γειτονικά νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας. «Εχουμε επιστρατεύσει παιδιάτρους από άλλες μονάδες υγείας και οι εφημερίες γίνονται τις περισσότερες μέρες. Τον Ιανουάριο το νοσοκομείο θα μείνει ακάλυπτο μόνον τέσσερις μέρες» λέει ο κ. Χιωτίδης. Ο ίδιος παραδέχεται ότι η μεταφορά των παιδιάτρων αποτελεί λύση ανάγκης και κάνει λόγο για προκήρυξη θέσεων τους επόμενους μήνες.

«Ελπίζουμε ότι θα τρέξει γρήγορα η διαδικασία του διαγωνισμού. Στο μεταξύ, τις μέρες που το νοσοκομείο μένει χωρίς παιδίατρο, αν τύχει επείγον περιστατικό, διακομίζεται σε άλλο νομό. Αυτό έτυχε με παιδί με πυρετικούς σπασμούς» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Φλώρινας Γιώργος Κωτακίδης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα