Τιμή στον «σωτήρα και κτίστην»

Ακόμα μία έκθεση για τον αυτοκράτορα Αδριανό, στο πλαίσιο των 1.900 ετών από την ενθρόνισή τουΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Τα 1.900 χρόνια από την άνοδο του Αδριανού στον θρόνο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας συμπληρώνονται φέτος και η Αθήνα τιμά τον φιλέλληνα ηγέτη με μια σειρά εκθέσεων που ρίχνουν φως στην πολυδιάστατη προσωπικότητά του. Ετσι, μετά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο την περίοδο αυτή φιλοξενεί στον χώρο των περιοδικών εκθέσεών του την παρουσίαση με τίτλο «Αδριανός και Αθήνα.

Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο», χθες το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ακόμη μία έκθεση, η οποία θα εγκαινιαστεί σε περίπου μία εβδομάδα στο προσφάτως αποκατεστημένο Φετιχιέ Τζαμί, στη Ρωμαϊκή Αγορά. Πρόκειται για την παρουσίαση με τίτλο «ΑΔΡΙΑΝΩΙ ΣΩΤΗΡΙ ΚΑΙ ΚΤΙΣΤΗΙ» που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών και η οποία, μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό και λίγα προσεκτικά επιλεγμένα αντικείμενα, επιχειρεί μια ευσύνοπτη παρουσίαση για το οικοδομικό έργο του Αδριανού στην Αθήνα, για τη λατρεία του αυτοκράτορα, καθώς και την ανταπόδοση της ίδιας της πόλης στις ευεργεσίες του.

Ο Αδριανός, λάτρης του ελληνικού πολιτισμού, συνδέθηκε ιδιαίτερα με την Αθήνα, την οποία θεωρούσε και πρόβαλλε ως κοιτίδα του πνεύματος. Ο ίδιος, άλλωστε, είχε επισκεφθεί την Αθήνα τρεις φορές και διέμεινε σε αυτήν μεγαλύτερο διάστημα από οποιαδήποτε άλλη πόλη πλην της Ρώμης, ενώ, πραγματοποιώντας το όραμα του Περικλή, την κατέστησε έδρα του Κοινού των ελληνικών πόλεων.

Οι Αθηναίοι τίμησαν τον Αδριανό ως νέο Θησέα, αποκαλώντας τον «σωτήρα και κτίστην», τόσο για τις πολιτειακές του μεταρρυθμίσεις, την αναβίωση θεσμών ή τη δημιουργία νέων όσο και για το μεγαλεπήβολο οικοδομικό πρόγραμμά του, με το οποίο ανανέωσε τον αστικό ιστό της Αθήνας.

Να θυμίσουμε πως το μνημείο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Ωρολόγιο του Κυρρήστου (γνωστό και ως «Αέρηδες») από τον περασμένο Αύγουστο λειτουργεί κανονικά και είναι επισκέψιμο για το κοινό.

Οικοδομήθηκε στο β’ μισό του 17ου αιώνα και πλέον, μετά την αποκατάστασή του, φιλοξενεί και διάφορες περιοδικές εκθέσεις στο εσωτερικό του. Να σημειωθεί πως η έκθεση για τον επονομαζόμενο και «Γραικύλο» αυτοκράτορα θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα