XΟΡΟΓΡΑΦΙΑ

Η παραίτηση Ζουράρι επισκίασε τις δηλώσεις του Π. Καμμένου για το ΣκοπιανόΑπό τον
Μανώλη Κοττάκη

Ας αρχίσουμε από τα… εύκολα! Η παραίτηση Ζουράρι από το υπουργείο Παιδείας δεν είναι παρά σύμπτωμα. Ο εκκεντρικός υφυπουργός, που είχε ως μόνη αρμοδιότητα τα ομογενειακά σχολεία των απόδημων Ελλήνων, δεν τα πήγαινε καλά με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Ο ένας κοιτούσε προς την Ανατολή, ο άλλος προς τη Δύση. Τούτων δοθέντων δεν πρέπει να απορεί κανείς που το υπουργικό έργο του Ζουράρι εξαντλείται στην περίφημη δήλωση για τα νησιά («και αν τα χάσουμε, θα τα ξαναπάρουμε, το ζήτημα είναι η γλώσσα»), σε μία δήλωση για τις επισκέψεις μαθητών σε οίκους ανοχής στις σχολικές εκδρομές και στην προχθεσινή ανάλυση για τους οπαδούς Αρη και Ολυμπιακού.

Στην πραγματικότητα πρέπει να νιώθει ευτυχής που απηλλάγη των καθηκόντων του σε μία περίοδο κρίσιμη για το Μακεδονικό! Η παραίτηση Ζουράρι, όμως, προσέφερε και άλλη υπηρεσία στην κυβέρνηση. Επισκίασε τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου για το Σκοπιανό. Διερωτάται ο φιλοκυβερνητικός Τύπος «τι τρέχει με τους ΑΝ.ΕΛ.;». Τι να τρέχει, αγαπητοί; Το ζήτημα της Μακεδονίας είναι «ταυτοτικό» υπαρξιακό για τους ΑΝ.ΕΛ. Από την έκβασή του θα κριθεί η είσοδός τους ή όχι στη Βουλή. Aν για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ζήτημα τιμής η έμφυλη ταυτότητα, το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια και η ελεύθερη διακίνηση της κάνναβης, για τους ΑΝ.ΕΛ. αποτελεί μέγα θέμα ο συμβιβασμός.

Εάν εκεί στο Μαξίμου καταλάβουν εγκαίρως τη δυναμική που αναπτύσσεται στην κοινωνία, αν μπουν στον κόπο να διαβάσουν σωστά τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας (όχι σε αλυτρωτισμούς με αιχμή τα σύνορα, τη γλώσσα και την ταυτότητα) και αν θελήσουν να μελετήσουν τις σκέψεις Καραμανλή (όχι σε μακεδονικό έθνος), τότε θα καταλάβουν ότι έχουν στο χέρι τους ένα μεγάλο χαρτί για τη διαπραγμάτευση: Μπορούν να πάρουν περισσότερα. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπουργός Αμυνας, πρώην πρωθυπουργός προειδοποιούν: Δεν περνά η λύση όπως μεθοδεύεται.

Είμαι, πάντως, βέβαιος ότι οι ΗΠΑ καταλαβαίνουν. Γι’ αυτό και θα μεταφέρουν την πίεσή τους στους Σκοπιανούς. Ο Φεβρουάριος θα είναι εξόχως ενδιαφέρων μήνας και πιθανόν ο Καμμένος να απεγκλωβιστεί από τα διλήμματά του. Να μην υποτιμάται, τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Γνωρίζει άριστα το βάρος του εθνικού θέματος που διαπραγματεύεται. Θυμίζω ότι έναν μήνα μετά τη μυστική συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του στην Κρήτη, ο Ράμα άρχισε παραχωρήσεις προς την Ελλάδα. Θα περιμένω να δω αν μετά τη συνάντησή του με τον Σκοπιανό στη Θεσσαλονίκη ακολουθήσει η ίδια χορογραφία. Υπομονή, έχουμε γύρους ακόμη!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα