ΑΔΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Μύθοι και αλήθειες για δάνεια και τράπεζεςΑπό τον
Χρήστο Ξενοκώστα*

Εν όψει των επικείμενων πλειστηριασμών, βρισκόμαστε ενώπιον μιας ωρολογιακής βόμβας, η οποία δύναται να αλλάξει άρδην την κοινωνική διαστρωμάτωση στη χώρα μας.

Στο βασικό επιχείρημα των τραπεζών ότι θα πρέπει να εκπλειστηριαστούν τα ακίνητα των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι, ενώ μπορούν να πληρώνουν, δεν το κάνουν, υποκρύπτεται ένας μύθος – αν όχι ένα μεγάλο ψέμα. Γιατί αυτούς τους δανειολήπτες οι τράπεζες τους δανειοδότησαν χωρίς να λάβουν εγγυήσεις σε μετρητά, αφού είχαν τόσο μεγάλη οικονομική δυνατότητα; Γιατί τους άφησαν οι τράπεζες να γίνουν στρατηγικοί κακοπληρωτές και δεν έλαβαν μέτρα εξαρχής;

Aπαντες γνωρίζουμε ότι η τραπεζική κρίση οδήγησε σε κρίση του δημόσιου χρέους, το οποίο εν τέλει μετατρέπεται σε ιδιωτικό χρέος.

Τα εκατομμύρια των Ελλήνων οι οποίοι είναι χρεωμένοι και θα χάσουν το σπίτι τους, παρότι θέλουν να είναι συνεπείς, για ποιον λόγο τιμωρούνται; Σε τι ακριβώς έσφαλαν; Η κρίση, η οποία τους οδήγησε σε δραματική μείωση ή και σε πλήρη απώλεια των εισοδημάτων τους, δεν είναι η αιτία που έχει δημιουργήσει αυτή την κατάσταση;

Είναι δίκαιο πολίτες οι οποίοι έχουν αποπληρώσει μεγάλο τμήμα του δανείου τους, και τώρα αδυνατούν οικονομικά, να χάσουν τους κόπους μιας ζωής τόσο απάνθρωπα;

Το εκβιαστικό δίλημμα ότι, εάν δεν γίνουν εκπλειστηριασμοί, οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση, η οποία θα οδηγήσει σε κούρεμα των καταθέσεων, είναι άτοπο. Τα εκπλειστηριασμένα ακίνητα τα αγοράζουν οι ίδιες οι τράπεζες, οπότε η πρόβλεψη μετατρέπεται σε επένδυση στον ισολογισμό των τραπεζών μόνο μεσοπρόθεσμα, χωρίς να λύνεται το πρόβλημα.

Η κυβέρνηση οφείλει να προστατέψει την πρώτη κατοικία με νομοθετική ρύθμιση και οι τράπεζες να δώσουν νέες περιόδους χάριτος, έως ότου ανακάμψουν η ελληνική οικονομία και τα εισοδήματα των εργαζομένων.

Εν προκειμένω, μέχρι να περάσουν τα stress tests, πρέπει να αποφεύγονται νέα δανειακά ανοίγματα με δάνεια τα οποία δεν έχουν εγγυήσεις και σε μετρητά. Επίσης, η ΕΚΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, εάν θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση, μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών έως ότου εξέλθουμε από την πολυετή ύφεση και ανακάμψουν τα εισοδήματα. Αυτό είναι το δίκαιο!

Οι κοινωνικές διεργασίες, οι οποίες θα επισυμβούν στην ελληνική κοινωνία, θα ετεροπροσδιορίσουν και τα ίδια τα κόμματα με ακαθόριστες παραμέτρους. Οι πολιτικές δυνάμεις και οι πολιτικοί κρίνονται με βάση την καθαρότητα της θέσης τους σε αυτό το ακανθώδες κοινωνικό ζήτημα και επαφίεται αποκλειστικά σε αυτούς εάν θέλουν να δώσουν ανθρώπινο περιεχόμενο στην πολιτική τους!

* Συγγραφέας, αρθρογράφος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα