Κλείνουν τα Κέντρα Εκπαίδευσης στον Στρατό

Από την επόμενη ΕΣΣΟ (του Μαρτίου) οι οπλίτες θα πηγαίνουν απευθείας στις μονάδες

Μόνη εξαίρεση για τις Ειδικές Δυνάμεις και τα Τεθωρακισμένα. Καμία αλλαγή σε Ναυτικό - Αεροπορία

Η Θέση μας: Δεν φτάνει μόνο το barcode

Διαβάστε επίσης:

►«Αν δεν υπάρξει λύση στο όνομα, δεν μπαίνετε στο ΝΑΤΟ»!

►Δήλωση-σοκ Χουλιαράκη: Καλά που υπάρχουν και τα μνημόνια

►Ο Στουρνάρας καλεί τις τράπεζες να πουλήσουν δάνεια στα funds... τζάμπα

►Οικογενειακά επιδόματα: Τα τελικά κριτήρια και τα αναγκαία δικαιολογητικά

►Ο διπλωμάτης, οι κλεμμένοι πίνακες και ο Πούτιν

►Πέπλο μυστηρίου! γκρεμίστηκε το γλυπτό-έκτρωμα

Λουκέτο (άμεσα) στα  κέντρα εκπαίδευσης!

Στις μονάδες  θα κατατάσσονται οι οπλίτες του Στρατού Ξηράς

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας 

Τέλος στα κέντρα εκπαιδεύσεως του Στρατού Ξηράς. Από την επόμενη σειρά (Β' ΕΣΣΟ 2018), του Μαρτίου, οι υπόχρεοι στράτευσης θα λάβουν χαρτί από τη Στρατολογία, προκειμένου να καταταγούν απευθείας στη μονάδα που θα υπηρετήσουν τη θητεία τους. Εκεί θα γίνει και η βασική εκπαίδευσή τους, αφού προηγουμένως περάσουν από 22 - 23 Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ), τα οποία θα δημιουργηθούν ανά την επικράτεια για να δώσουν και τα φύλλα πορείας.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει η «δημοκρατία», τα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών θα είναι μονάδες που θα λειτουργήσουν εν είδει τοπικού κέντρου νεοσυλλέκτων, αλλά σε αυτά θα παραμείνουν οι στρατιώτες για μία ή δύο ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί και επίσημα η κατάταξή τους, να περάσουν δηλαδή από ιατρικές εξετάσεις και να λάβουν τον ιματισμό τους.

Για παράδειγμα, στη Ρόδο θα λειτουργήσει ένα ΣΥΠΟ, στο οποίο θα μεταβούν όλοι οι στρατιώτες που προορίζονται να επανδρώσουν με τη σειρά του Μαρτίου όλες τις μονάδες του νησιού, αλλά και τις φρουρές-φυλάκια των γύρω νησιών, όπως το Καστελόριζο. Το ίδιο θα συμβεί και στην Κω, στη Χίο, στη Σάμο, στη Μυτιλήνη, στη Λήμνο και την Κρήτη.

Νησιά - Εβρος

Στα νησιά και στον Εβρο, όπου υπηρετεί η πλειονότητα των στρατιωτών, θα συσταθούν και θα λειτουργήσουν τα περισσότερα σημεία υποδοχής. Ορισμένα ακόμη θα λειτουργήσουν στην ηπειρωτική χώρα. Αμέσως μετά οι οπλίτες θα μεταφέρονται στις μονάδες τους για να περάσουν τη βασική εκπαίδευσή τους και να ορκιστούν, όπως συνέβαινε έως τώρα στα Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων, και στη συνέχεια να υπηρετήσουν τη στρατιωτική θητεία τους.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει ήδη στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού ενότητα, όπου μπαίνουν οι ενδιαφερόμενοι και επιλέγουν Σώμα ή Οπλο, στο οποίο θέλουν να καταταγούν, ειδικότητα και μονάδα. Αυτά θα ληφθούν υπόψη, αλλά δεν είναι δεσμευτικά.
Πληροφορίες από το ΓΕΣ αναφέρουν ότι δεν θα κλείσουν και τα 13 Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων που λειτουργούν τώρα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Θα παραμείνει ένας μικρός αριθμός, όπως είναι το Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων και το Κέντρο Τεθωρακισμένων. Θα κλείσουν αυτά που υπάρχουν στην περιφέρεια, όπως είναι του Ναυπλίου, της Καλαμάτας, της Λαμίας, της Αρτας και του Μεσολογγίου. Δεν επηρεάζονται τα κέντρα εκπαιδεύσεως των άλλων δύο κλάδων, του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Οσα δεν κλείσουν θα χρησιμοποιηθούν ως άλλες μονάδες.

Το κλείσιμο των ΚΕΝ εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και το ΓΕΣ επιδιώκει να αυξήσει την επάνδρωση στις παραμεθόριες περιοχές, αφού οι στρατιώτες θα βρίσκονται στις μονάδες για 30 έως 40 ημέρες περισσότερο απ' ό,τι σήμερα. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν δυσλειτουργίες και προβλήματα, αν και πηγές του ΓΕΣ σημειώνουν ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα. Αλλωστε, η υλοποίηση του σχεδίου έχει πάει πίσω αρκετές φορές. Είναι επίσης δεδομένο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.