Δειλά βήματα σε θολό τοπίο

Δέσμευση από τον Ζάεφ για μετονομασία στο αεροδρόμιο, την ώρα που η Ελλάδα  ανοίγει τον ευρωπαϊκό δρόμο του κρατιδίουΑπό τον
Κώστα Παπαχλιμίντζο

Δειλά αλλά με ισχυρούς συμβολισμούς βήματα έγιναν χθες στο Νταβός προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Σκοπιανού, κατά την τρίωρη συνάντηση που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν ότι θα αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων «Μέγας Αλέξανδρος», όπως και της κεντρικής λεωφόρου της πρωτεύουσας με την ίδια επωνυμία (θα μετονομαστεί σε Λεωφόρος Φιλίας), προκειμένου να δείξει ότι η χώρα του -όπως είπε- είναι δεσμευμένη στην εξεύρεση λύσης. «Η δράση αυτή δείχνει την καλή μας πίστη. Αυτό καταδεικνύει το γεγονός ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονά μας» υποστήριξε ο κ. Ζάεφ, που απέφυγε ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του σε οποιοδήποτε άλλο από τα υπό διαπραγμάτευση ζητήματα.

Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, δεσμεύθηκε να ξεμπλοκάρει τόσο την υποψηφιότητα των Σκοπίων για την Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου όσο και την κύρωση της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ενωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να λυθεί μόνο το θέμα του ονόματος, αλλά «πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό, με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».

Τόνισε επίσης ότι στη συνάντησή του με τον Σκοπιανό ομόλογό του τού κατέστησε σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουν σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων. «Προκειμένου να προχωρήσουν η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ που επιθυμεί η γειτονική χώρα, πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο ανοιχτών θεμάτων» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι «δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με βάση το εθνικό συμφέρον», τονίζοντας ότι στις κοινές δηλώσεις δεν έγινε καμία αναφορά στην αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. «Με την αδράνειά τους άφησαν να χτίζονται “αλυτρωτικοί Μεγαλέξανδροι”. Με την εξωτερική μας πολιτική βάζουμε τέλος στους αλυτρωτισμούς» έγραψε αργά χθες το βράδυ στο twitter ο Νίκος Κοτζιάς.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα είναι υπεύθυνοι για τη διαδικασία και για τις διαπραγματεύσεις, υπό τη δική τους επίβλεψη. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που ήθελαν την ηγεσία της ΠΓΔΜ να βάζει στον «πάγο» τον βασικό της διαπραγματευτή, Βάσκο Ναουμόφσκι.

Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 30 Ιανουαρίου, ενώ την επομένη, στις 31 Ιανουαρίου, θα μεταβεί στα Σκόπια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα