Αυτά που ενώνουν

Είναι άδικο για τους εκατοντάδες χιλιάδες που πήγαν στη συγκέντρωση να τους βάλουμε ταμπέλεςΑπό τον
Χρήστο Ξενοκώστα*

Το μαζικό συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της Ιστορίας και της εθνικής μας ταυτότητας στη Θεσσαλονίκη δεν θα πρέπει να γίνει το σημείο διχασμού, αλλά να αποτελέσει μοναδική ευκαιρία η οποία θα δημιουργήσει ομοψυχία, ενότητα και εθνική συστράτευση.
Είναι άδικο για τους εκατοντάδες χιλιάδες των συμπολιτών μας, οι οποίοι βρέθηκαν στη συγκέντρωση αυτή, αλλά και τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, που μπορεί να μην πήγαν σε αυτή τη συγκέντρωση, αλλά η ψυχή τους ήταν εκεί, να τους βάλουμε ταμπέλες και να τους προσεγγίσουμε με μικροκομματική λογική.

Δεν πρόκειται ούτε για ακροδεξιούς ούτε για δήθεν υπερπατριώτες ούτε για εθνοκαπήλους ούτε για δεξιούς ούτε για αριστερούς. Σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούμε να τους βάλουμε κομματική ταμπέλα και όσοι επιδιώκουν μικροκομματική εκμετάλλευση θα πλανηθούν πλάνην οικτράν. Επρόκειτο, όμως, για πατριώτες οι οποίοι απλά σέβονται την Ιστορία των προγόνων μας και ήθελαν να καταδείξουν τη μακεδονική ψυχή τους. Η αρχαία Μακεδονία έλαβε την ονομασία αυτή επειδή κατοικούνταν από Μακεδόνες, όπως η Σπάρτη, επειδή κατοικούνταν από Σπαρτιάτες, η Αθήνα από Αθηναίους, όλοι όμως Ελληνες εις την φυλήν.

Οτι κατήλθαν μεταγενέστερα σλαβικά φύλα και εγκαταστάθηκαν γεωγραφικά σε ένα τμήμα της Μακεδονίας δεν μπορεί να τους καθιστά Μακεδόνες, όπως και οι Σελτζούκοι – Τούρκοι, οι οποίοι κατέκτησαν το Βυζάντιο σε ολόκληρη την επικράτεια, που κατοικούνταν από Ελληνες, δεν διεκδίκησαν τη μετονομασία τους σε Ελληνες, και να θεωρήσουν τους εαυτούς τους απογόνους των αρχαίων Ελλήνων, μια και κατοικούν σε ελληνικά εδάφη. Αυτό όπου διεκδικούν οι Σκοπιανοί είναι ανιστόρητο και προκλητικό. Δεν διεκδικούν απλά το γεωγραφικό όνομα αλλά την ίδια την Ιστορία μας. Αυτό θα πρέπει η ελληνική διπλωματία να το καταστήσει σαφές και να το τεκμηριώσει σε ολόκληρη την υφήλιο.

Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό σαφώς μπορεί να υπάρξει και να είναι και ιστορικά δίκαιη. Σλαβική Δημοκρατία της Ελληνικής Μακεδονίας αποτελεί το παράδειγμα ονομασίας το οποίο θα μπορούσε, εκτιμώ, να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική, διερμηνεύοντας τη βούληση όλων των Ελλήνων, υπερασπιζόμενη την Ιστορία και τα εδάφη μας, έχει πράγματι δύσκολο έργο απέναντι στους Σκοπιανούς. Με προσήλωση στην πολιτική αρχών και αξιών, με σεβασμό στην Ιστορία και στο δίκαιο, αναδεικνύεται το μήνυμα ότι οι Ελληνες, επιδιώκοντας την αέναη ειρήνη και ασφάλεια στα Βαλκάνια, επιζητούμε ανάλογη επίλυση στο θέμα της ονομασίας του γείτονά μας.
*
Συγγραφέας, αρθρογράφος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα